Ég és Föld között - Isozaki pavilonjai

2017. január 16. 21:06 - mB

Between heaven and earth

Arata Isozaki képzőművész barátjának (és korábbi megbízójának), Jerry Sohn-nak tervezte a Mojave sivatagba ezt a három totemszerű pavilont; itt a nappali hőmérséklet gyakran 38 fokra is felszökik, míg éjszaka 1-2 fokra hűl. A három totem az egyes évszakoknak van dedikálva.

According to Arata Isozaki,
in this project “the ceiling
is the sky, the surrounding
mountain range and rocks
are the walls and partitions,
and the majority of the floor
is the desert. It only consists
of expanding the notion of the
house towards nature itself,
the surrounding environment”.

Isozaki a kilencvenes években egy kaliforniai kiránduláson jutott el a későbbi tervezési helyszínre barátjával, Sohn-nal, ahol egy éjszakát a szabad ég alatt töltöttek. Ahogy máshol is megjegyezte, úgy érezte hogy a sivatagi építészetben csak az ég lehet a mennyezet és a föld a padlózat. A következő látogatáskor a tulajdonos egy szabadtéri háló tervezésére kérte, ami lehetővé teszi hogy a csillagok és a hold fénye alatt aludjanak, de a kígyóktól és más vadállatoktól védetten. Az építész azt javasolta, hogy maga a természet legyen a belső tér, és hogy ne egy, hanem három szabadtéri hálót építsenek. Némi skiccelés és táv-kommunikációs kör után megbízó és építész arra a megegyezésre jutott, hogy három különböző hálót építenek a négy évszaknak, a telek három különböző pontján.

The winter pavilion is
apparently the most complex
of the three structures:
a concrete enclosure whose
ceiling is pierced with a
glazed skylight. Whoever
sleeps in this pavilion can
therefore look up and enjoy
the constellations while
immersed in the total night
of the desert.

Az első a téli „háló” – egy egyszerű, illetve látszólag egyszerű kubus. A három közül a legösszetettebb gyakorlat, egy teljesen zárt, 274 cm (9 láb) élhosszúságú beton-üveg kocka, a megbízó ötlete nyomán bútor helyett – a nappali napsütés után éjszaka is meglepően meleg – beton felületen lehet aludni. A falon a brit Jeremy Dickinson képe látható.

A következő a nyári háló, egy kis faldarabon álló beton platform, kétdimenziós elemek harmadik dimenzióba való fordításával. Csak egy plató, és mégis minden amit az építészet elérhet.

The three totems,
respectively dedicated to
summer, spring/autumn and
winter, are set along a path
that stretches away from
the house in the style of a
western. This is where Jerry
Sohn lives when he comes
to visit from Los Angeles.

Az utolsó a legmélyebb ponton álló őszi-tavaszi háló. A szerkezet a zárás és bekeretezés (a téli háló) és a nyitottság és forma-minimalizmus (a nyári háló) között lebeg. A pavilonok leg-formáltabbika – a padló itt fallá fordul, aztán finoman íves tetővé hajlik, ami ami a túloldalon egy másik, az előzőre merőleges falon pihen. A pavilon hátsó oldalán Lawrence Weiner, New Yorki képzőművész a „BIZONYTALAN LÁTÓHATÁR” ("OBSCURED HORIZON") feliratot helyezte el.

The spring/autumn pavilion.

Isozaki másutt úgy fogalmazott, hogy a japán teaház mesterségesen hozza létre a természetet, az tehát így nem maga a természet. Az ezzel ellentétes nézet – javasolta –, ha a természetre mint mesterséges formára gondolunk. A Mojave sivatagban az építész ős-természetbe való érzékeny de határozott beavatkozásai nem csak azt biztosítják hogy a bolygóval való kapcsolatunk törékenységének legyünk tanúi, de annak az adott szerkezettől elvárt tartósságnak-keménységnek is, ami a sivatagban való megmaradáshoz szükséges és ami által az magának a tájnak válik részévé.

The LA art collector
Jerry Sohn and his family
admire the Mojave Desert
relaxing on the reinforced
concrete platform of the
summer pavilion.

Artworks are dotted around
Jerry Sohn’s property. For
example, the small cabin
once belonged to Ed Ruscha,
who turned the interior walls
into paintings. Below, the
installation titled Circle of
Japanese Fishing Floats by
Richard Long.

According to Isozaki,
on the summer pavilion “the entire night sky
becomes the ceiling”.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr5512130791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.