Saunalahti iskola / VERSTAS Architects

2016. december 31. 16:15 - mB

verstas_saunalahti_0190.jpg

források:

A közlés szépsége, hogy nem egy építészportálon, hanem egy szülői honlapon találtam rá*, az igazi különlegesség viszont ezután jön: ez a honlap az épület pontos megnevezése és ismertetése mellett megnevezi az építészeket is. Respect! A lenti szöveg ennek a posztnak az átvétele (lent az építészek leírása, kb. megegyezik a kettő) *talált rá Réka és küldte el - köszönöm!

http://images.adsttc.com/media/images/51ef/5733/e8e4/4ea5/b700/00be/large_jpg/VERSTAS_SAUNALAHTI_1559.jpg?1374639914

A 10.500 nm-en találunk egy általános iskolát, egy középiskolát, egy óvodát, egy ifjúsági klubot, színházat, kávézót, könyvtárat, edzőtermet és még sok más dolgot. A tanítás nyugodt légkörben zajlik: a gyerekek oda ülnek le és úgy ülnek, ahogy akarnak, a köztük kialakuló vita, párbeszéd ösztönzőleg hat.

A kávézó/étkező az a hely, ahol a gyerekek és a tanárok a tanítási idő alatt kötetlenül találkozhatnak. Elhelyeztek ott egy színpadot is, így az étkező többfunkciós helyszín, hiszen így helyt tud adni előadásoknak, találkozóknak és ünnepségeknek.

Azért, hogy a sportcsarnokot és a számítógéptermeket a lehető legjobban kihasználhassák, esténként az iskola átváltozik a környéken lakók sport- és szabadidő komplexumává. A külső fal különböző építészeti módjai és véletlenszerű mintái ösztönzik a gyerekeket a tanulásban. Azokon a területeken, ahol a gyerekek játszanak és pihennek (a bejárati aulában és a lépcsőkön), a falakat világos színűre festették. Minden osztály különböző színű folyosón helyezkedik el, így lehetetlen eltévedni.

Azokban az iskolákban, ahol ennyire eltérnek a hagyományos oktatási modelltől, a gyermekek tanulási folyamatban való részvétele sokkal magasabb, míg azok a pszichológiai problémák, amik az iskolások körében tapasztalhatóak, csökkenek. Ugyanakkor, ezek a modern iskolák képesek átformálni a környezetüket, mert nagy hangsúlyt fektetnek a helyi közösségek tevékenységeire.

http://szulo2pont0.hu/img/article/body/58/58542e3bc6942.jpg

Szép az alaprajz ahogy a különböző irányokba különböző működésű és megjelenésű udvarokkal nyílik meg, és szép az összefogott, a finoman hullámzó tömegformálás is:

 

http://images.adsttc.com/media/images/51ef/57e4/e8e4/4e94/e500/00d6/large_jpg/First_Floor_Plan.jpg?1374640076

https://3.bp.blogspot.com/-qJZ5DDgHb4s/V5zldNr4NHI/AAAAAAAAcQM/g7irfvi6xZQ19V3aO2dwI8u9FpNy1wrcQCLcB/s640/Captura%2Bde%2Bpantalla%2B2016-07-30%2Ba%2Blas%2B19.35.22.png

http://images.adsttc.com/media/images/51ef/57f8/e8e4/4ea5/b700/00c3/large_jpg/Section.jpg?1374640114

isk_03.jpg

Az Archdaily-ről:

Az építészek szerint a „Jövő iskolájának” oktatási tevékenységei egyre inkább a hagyományos osztálytermeken kívül zajlanak majd. A Saunalahti iskola egy előremutató iskola pedagógiai programjának kíván megfelelni – a hangsúly (a művészetek és a testnevelés mellett) az együttműködésen van, az épület így ezeknek a közös tevékenységeknek próbál a legváltozatosabb, inspiráló módokon helyeket biztosítani.

Az 9-osztályos általános iskola mellett az épületben megtalálható egy napközi, egy óvoda, délutáni kikapcsolódásokra alkalmas ifjúsági központ és egy kis egyszerre iskolai és köz-könyvtár. A tornatermek lehetőségei a helyiek számára s nyitva állnak, erősítve a környék lakóiban a hovatartozás érzését, a közösségi szellemet.

Az egyes funkciók elrendezése egy miniatűr várost mintáz – nyilvános, fél-nyilvános és privát területek kapcsolataként, a gyerekek tevékenységeinek és életkorának megfelelően.

A legnyitottabb tér, egyben a találkozások helye is a nagy előcsarnok – az épület szíve. A színpad ez étteremmel kapcsolódik össze, ami egyben az ünnepek helye is; a külső amfiteátrum – a görög színházakhoz hasonlóan – a környezetet vonja be a látványba.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr3212056151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.