Siza lépcsője - Setúbal, Továbbképző központ

2016. december 11. 00:27 - mB

setubal_lepcs_02b.jpg

Évekkel ezelőttről maradt meg az emlékeim között ez a lépcső, nagyon erős élményként, sokszor felidézve, néha le is rajzolva, de nem emlékeztem már hol, melyik épületben lehet (azon túl hogy Siza, és csak képről ismerem). Ma találtam meg végül a fenti fotót (El Croquis) - azt hiszem érdemes elidőzni kicsit a részletein.

Nagyon feszült téri helyzetet hoz létre Siza: a kétkarú lépcső induló karja a térbe helyezett tömör test, ami magasabbra is visz fel mint a két szint közti távolság fele, a felfelé haladó így szinte beszorulna a pihenő és a födém közé, ami viszont itt hirtelen megnyílik, de a megnyitás nem pont a lépcső felett van, sőt, kisebb is az alapterülete annál, a formája is eltérő. A feljutás így annál drámaibb, a lépcsőtömb szögletessége és a födémkivágás íve között az acél fogódzó mediál: finoman irányít, vezet át a nyíláson.

setubal_lep_rajz2.jpg

A pihenőt egy tartófal osztja ketté, amin egy ajtó vagy kapu nyílása vezet át, hogy a következő barlangszerű közlekedőben a lépcső födéme ugyancsak függetlenül, finom eltartással haladjon el a fal mellett (ez a rajzokból vehető ki valamennyire).

setubal_ff_lepcs.jpg

Erős, öntörvényű, gazdag, érthetetlen-felfoghatatlan, izgalmas tér - ahogy az épület egésze is. További képek, információk és források:

setu_10684846376_1707efb39d_b.jpg

földszint:

setubal_planta.jpg

emelet:

set_alapr_2.jpg

További, ötletszerűen válogatott képek - a fenti lépcső a közlekedő végén:

setu_flickr_1.jpg

a másik, ugyancsak elég valószínűtlen lépcső-szobor:

setubal_22.jpg

Mellette a főbejárat:

setubal-5.jpg

setu_2018044.jpg

setubal_24.jpg

setubal_25.jpg

setubal_26.jpg

 setubal_skicc.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr1512039443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása