Monterrey, szociális lakások (Anacuas) - Aravena

2016. május 23. 18:29 - mB

monterrey_13.jpg

Santa Catarina 230 000 lakosú város Nuevo León államban, Mexikóban - az Elemental első projektje Chilén kívül.

  • tervező: Alejandro Aravena, Elemental; 2010;
  • forrás: Archdaily, 2010 március; www.imcyc.com;
  • alsó lakás, építéskor 40 m²
  • alsó lakás, bővítéssel 58.75 m²
  • duplex lakás építéskor 40 m²
  • duplex lakás bővítéssel 76.60 m²

mont_stacatarina2.jpg

Az ELEMENTAL ismertetője:

A tapasztalat arra tanított meg minket, hogy az alacsonyabb osztályok szomszédságaiban  a "zöld" hamarosan „föld” lesz a lakásoktól való távolság és ezzel összefüggésben a karbantartás hiánya miatt. Ebben az esetben maga az épület veszi körbe a zöld-területet, a minimumra csökkentve a távolságot a közösségi tér és az otthon között. Ez tette lehetővé a közösségi terület olyan kijelölését, ami kedvező szociális kapcsolatok szempontjából, könnyen és biztonságosan elérhető, ezáltal könnyen fenntartható.

mont_42acdc24bc468ee26674c27d8f5bbb99.jpg

Nuevo León vezetése egy 0,6 hektáros területen 70-lakásos együttes tervezését kérte tőlünk, egy középosztálybeli környéken. A kívánt lakósűrűség az Iquique-nél (Quinta Monroy) kidolgozott tipológia alkalmazását sugallta, Santa Catarina éghajlata ugyanakkor nagyban különbözik Chile déli, sivatagos éghajlatától. Az évi 600 mm eső miatt a helyi viszonyokra kellett adaptálnunk a korábbi változatot.

A megbízás alapján lakásonként 20 000 dollár állt rendelkezésre (majdnem a duplája annak, ami Chilében hasonló esetben), de a műszaki és építési előírások jelentősen megnövelték a költségeket. Ebben az esetben jó stratégia volt a házak „bonyolult felét” állami forrásokból megépíteni, úgy, hogy számíthattunk a Mexikóban általános csináld-magad befejezésre, ami jó reményekkel töltött el a befejezéseket illetően. (…)

mont_mtyelemental1.jpg

Az épület fehér színe, a szimmetrikus elrendezés, a lélegzetelállító kilátás együttese emeli az átlag fölé ezt a kis házcsoportot, amit minden arra predesztinál hogy mintául szolgáljon az utána következő szociális építkezéseknek. Az Anacuas projekt jobb lehetőségek keresésével fogalmazódott meg, a város belsejében. A szokásos módszerekkel ellentétben, amikor is a befektető hasonló fejlesztésekre külső kerületi telkeket keres: ez az együttes a városban, a szükséges infrastrukturális és tömegközlekedési hálózat közelében van, bármely városrész könnyen elérhető innen.

mont_udv.png

mont_4.jpg


(2016: az épület még nemigen látszik a térképen)

mont_cimenta_zapatas.jpg

 

monterrey_plans_b.jpg

mont_fish.jpg

monterrey_09.jpg

mont_vivienda2.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr708741212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.