Alejandro Aravena ingyen letölthetővé teszi 4 lakóegyüttesének terveit

2016. április 09. 08:31 - mB

alejandro-aravena-at-pritzker-prize-press-conference-dezeen-1568.jpg

A chilei Alejandro Aravena, az idei Pritzker díjas építész 4 lakóegyüttesének tervanyagát ingyen letölthetővé teszi a honlapján (dwg), a globális lakásválság kezelésének egy lehetséges lépéseként - jelentette be kedden egy sajtótájékoztatón New Yorkban.

Az építész szerint a kormányzati hivatalok nem mernek pénzt fektetni az előremutató tervekbe, mivel túl kockázatosnak tartják azokat.

Mindenki valaki mástól várja az első lépést - fogalmazott. - Ha valaminek sikere van, azt rögtön másolni kezdik, de senki nem szívesen teszi meg az első lépés erőfeszítését: hiszen ha bukik, maga viszi el a bukás minden terhét.

Reméljük hogy fel tudunk oldani néhány olyan kifogást, hogy a piacok és a kormányok az erőteljes és gyors ütemű városiasodás kérdéseire miért nem keresnek válaszokat.

- a 4 együttes tervei az Elemental honlapján -

http://www.wired.com/wp-content/uploads/2016/04/Elemental_Monterrey_Option2-932x603.jpg

A növekedni képes lakóházak ABC-je

A ma a városokban élő hárommilliárd ember közül egymilliárd éhezik. 2030-ra az akkori ötmilliárdos városi lakosságból kétmillió él majd valódi mélyszegénységben. Ez azt jelenti, hogy egymillió lakosú városokat kell építenünk hetente, családonként 10 000 dollárból. A mai lakáshiány nagyságát figyelembe véve ezt a problémát soha nem leszünk képesek megoldani, hacsak az emberek saját forrásaihoz nem adjuk hozzá a kormány és a piac kapacitásait. Ezért gondoltunk egy NYÍLT RENDSZER felmutatására, ami alkalmas lehet a rendelkezésre álló erőforrások mozgósítására. Így az emberek is a megoldás, és nem a probléma részeivé válnak.

Tény ugyanakkor, hogy a meglevő források nem elegendőek. Az anyagi eszközöknek erre a hiányára a piac jellemzően kétféle válasszal reagált: Csökkent és Kitelepít; csökkentette a házak méretét, ami a lakók életminőségének romlását valószínűsíti, illetve távoli, rosszul ellátott, értéktelen területekre telepítette ki őket, pont azoktól a lehetőségektől elszakítva, amiket keresve ők valamikor a városba indultak. Ehhez a hiánnyal való szembenézéshez javasoljuk a NÖVEKEDÉS programját ("principle of Incrementality").

Ha mindent nem is tehetünk meg, fókuszáljunk arra:

A. Ami bonyolultabb
B. Amit nem lehet egyénileg megtenni
C. Ami a közjót fogja szolgálni a jövőben

Megfogalmaztunk 5 tervezés alapelvet a Növekedni képes lakóházak ABC-jeként:

  1. Jó helyszín: az elegendő sűrűségű projektek  képesek a kedvező fekvésű területek magasabb árának kifizetésére.
  2. harmonikus időbeli növekedés: stratégiaként épüljön meg az épület fele (szerkezeti- és tűzfalak, fürdő, konyha, lépcső, tető), a bővítés így a tervnek köszönhetően és nem az ellenében történik majd.
  3. Városi helyzet: hozzunk létre köztes privát tereket és köztereket (utcákat), közösségi tereket - 25 családnál nem nagyobb csoporttal számolva, a közös ügyek így kezelhetőek.
  4. Készüljön struktúra a növekedés végső állapotára is (középosztály), ne csak a kezdetire.
  5. Középosztály-DNS: terv a végső, legalább 72 m2-es vagy 4 hálószobás (3x3m) állapotra, gondolva a gardrób és dupla ágy helyigényére is. A fürdő ne kerüljön a bejárathoz (ami a leggyakoribb megoldás a kevesebb gépészet érdekében), hanem a hálószobákhoz; lehet benne kád és nem csak zuhanyzó, elegendő hely a mosógépnek. Kell hogy legyen elegendő hely egy autó leparkolásának. A fentiek egyike sem jellemzi a mai szociális lakásépítéseket.

Más szavakkal: vigyázzunk az egyensúlyra: alacsony, nagy sűrűségű beépítés, zsúfoltság nélkül, a növekedés lehetőségével (a szociális lakástól a középosztály társasházáig).

http://static1.squarespace.com/static/5313b826e4b02a8d25126c66/t/552b106de4b056ed194844f3/1428885614142/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr348580532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.