Túl a sátrakon - miért kell a menekülttáborokhoz építész (most inkább mint bármikor)?

2016. február 08. 22:11 - mB

Courtesy of refugeecamp.ca

Csak 2013-ban egymillió szíriai hagyta el a hazáját, ez a szám azóta jócskán megemelkedett. A befogadó országoknak megvan a protokolljuk egy-egy menekülttábor kialakítására: területkijelölés és raszterháló. A módszer jó lehet – ha a megoldás valóban átmeneti lenne.

A menekülttáborok átlagos élettartama hét és tizenhét év között van, többé ennek jóval több. Ezek a helyek rengeteg betegség és erőszak forrásai, és ahogy nő egy ilyen tábor élettartama, úgy emelkedik a nőkkel szemben elkövetett erőszakos cselekmények száma. Az Architecture for Humanity ezt felismerve kezdett el befogadó, biztos helyek, csomópontok kialakításával foglalkozni. Ha van valaki aki képes lehet hosszútávú válaszokat adni katasztrófa-sújtotta területeken, az az építész. És ha van akinek morális felelőssége is biztonságos, megfizethető és fenntartható menedékeket létrehozni, akkor ez ugyancsak az építész. (…)

Ideje túllépni a sátrakon. Készek-e vajon az építészek a kihívásra?

"A sátrakkal az a probléma hogy egyszerhasználatosak, így ez ablakon kidobott pénz - mondta Aravena 2015 novemberében egy konferencián. - Kár így pazarolni a pénzt." Szerinte az európát elözönlő bevándorlók problémáinak ennél hosszabb távú megoldásai  a kontinens lakáshiányán is segíthetnek. "Az európai lakáskrízis - és nem csak a korábban nem tapasztalt bevándorlási hullám miatt - sürgetően igényli majd a megnövekvő számú társasházakkal kapcsolatos nyitott diskurzusokat. Ha egy helyzet nagyon, nagyon gyors választ kíván, akkor a legnagyobb a hibázás esélye, így arra van leginkább szükség hogy időt nyerjünk. Ha az ideiglenes megoldás jobb minőségben valósul meg, akkor az erre fordított időt már meg is nyertük. ("Sátortábor a menekülteknek: csak pénzkidobás" - Alejandro Aravena a Dezeen-en, 2015. november)

A tent city in Port-Au-Prince, Haiti. Image © Wikimedia Commons

lásd még:

"A Közép-Keleten táborokat hoztunk létre: ember-raktárakat. A menekültek viszont várost építettek maguknak."

https://static.dezeen.com/uploads/2015/11/Zaatri_Refugee_Camp_dezeen_ban.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr598365278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.