A családi házak kora lejárt (Urbanista)

2016. január 15. 18:13 - mB

csaladi.jpg

Magyarországon egészségtelenül el van tolódva a lakásállomány az egy- vagy kétlakásos lakóépületek, magyarul a családi házak irányába. A világ szerencsésebb fejlődésű felén  a családi ház a gazdagok kiváltsága, nálunk sokan élnek olyanok is ezekben, akik nem engedhetnék meg ezt maguknak – fogalmaz Varga Illés Levente, aki a témáról bővebben is írt korábban. A családi háznak ugyanis nemcsak a fenntartása drága – jóval magasabbak a rezsiköltségei, mint egy társasházi lakásnak –, hanem az önkormányzatoknak és az államnak is hatalmas pluszterhet jelent.

Az egyre jobban szétterülő kertvárosokhoz, a mind nagyobbra dagadó agglomerációnak ugyanis ki kell építeni és üzemeltetni kell a közműveket, szolgáltatásokat, iskolákat, óvodákat, orvosi rendelőket, utakat és tömegközlekedést. Az ingázó autósok okozta környezeti terhelésről és a városokban okozott dugókról most ne is beszéljünk.

„A gazdasági válság miatt kicsit megtorpant az új családi házak építése, de látszik, hogy a kormányzat és a piac is még mindig ezt próbálná kiszolgálni. Be kellene látni: aki nem tud családi házat építeni, azt nem kellene azzal kiszolgálni, hogy egyszerűsítjük az engedélyezést, és segítjük azzal, hogy típustervből olcsóbban megépítheti” – mondja, aki azért bízik abban, hogy nem tér vissza a kilencvenes évek őrülete, amikor rengeteg belterületbe vont új földet adtak el az önkormányzatok, s aminek aztán pár évvel később maguk itták meg a levét. Szerinte inkább bérlakásokat kellene építenie az államnak és az önkormányzatoknak – szociális és nem szociális alapon is –, ezzel segítve a fenntarthatóbb települések kialakítását.

Persze nem csak városok vannak Magyarországon. Mi van a falvakkal? Nos, azokon a helyeken, ahol tényleg indokolt a családi házas építés, ott rengeteg a kihasználatlan és eladhatatlan lakóingatlan. Elég megnézni a vidéki árakat, jól mutatják, milyen a kereslet és a kínálat aránya. Magyarországon nincs mennyiségi lakáshiány, csak minőségi, ráadásul az ország népessége fogy. A meglevő családiház-állomány viszont rossz állapotú. Az Energiaklub felmérése szerint pont ezen a területen lehetne a leghatékonyabban befektetni: egy 5-6 éves, átfogó korszerűsítési programmal nagyjából egy Paks 2-nyi energiát lehetne megtakarítani.

Kár, hogy úgy tűnik, ezzel pont ellentétes folyamatok zajlanak: egyre inkább a családi házak építését támogatják, miközben néhány hete bejelentették: az Európai Uniótól energiahatékonyság javítására kapott pénzt nem a lakosságnak, hanem a közintézményeknek adják.

(Ócsa, "adóstelep")

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr638264202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2016.04.14. 21:04:38

"a tízemeletes panelházak lakóinak felét családi házakba költöztetné" Lázár János...

Jók vagyunk.

vs.hu/mind/osszes/lazar-janos-megfosztana-a-paneleket-a-felso-ot-emeletuktol-0414

pamocsnyik1 2016.04.16. 09:19:43

A bérházakban élhető életminőség nem szempont?!

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2016.04.16. 10:18:55

@pamocsnyik1: dehogynem, sőt: az ELSŐDLEGES, ahogy például ebben a gyűjteményében olvasható:

tarsas2010.blog.hu/2012/12/07/otthon_a_varosban_lakokozossegi_osszefoglalo

l ember 2016.04.24. 14:22:51

azért az sem jó, ha a polgár jenő hivatal mondja meg, milyen körülmények között akarunk élni. Csak legyenek tiszták a költségek: Ha családi házban, kellemes környezetben laksz, akkor dugódíjat fizetsz, bejársz a postára a leveleidért, hulladékudvarba viszed a szemetet, nem feltétlenül van aszfaltutad, vízvezetéked és csatornád

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2016.04.24. 23:20:12

@l ember: nem biztos hogy értem, mire utalsz a hivatallal - a fenti ócsai példánál amúgy pont a családi ház (barakk, telep... ) volt a hivatal által meglehetősen szerencsétlenül kijelölt út. Egy társasházi szituációban sok és sokféle lakás létesülhet, sokféle konstrukcióban - valódi közösségként, takarékosan. Nagyon szép példák vannak erre a világban, nem is túl messze:

tarsas2010.blog.hu/2012/12/07/otthon_a_varosban_lakokozossegi_osszefoglalo

l ember 2016.04.29. 14:47:18

arra, hogy a kiadott engedélyekkel próbálják szabályozni a keresletet és nem az externáliák beépítésével a helyi adók rendszerébe. A családi házas kultúránkban az a rossz, hogy mások kárára élvezik a lakók a dolog előnyeit, és ezt nem tanácsi módszerekkel kéne kezelni az "amit nem teszünk kötelezővé, azt betiltjuk" stílusban, hanem intelligens szabályozással, pl dugódíj

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2016.10.21. 23:45:37

Ócsa 2016:

"Az első lakók az év júniusában költözhettek be a rekordáron felépített új otthonaikba: itt ugyanis az 50, 60, 70 négyzetméteres házak minden egyes négyzetméterére félmillió forintot költöttek. A magas költségeket részben magyarázza, hogy a telepet szó szerint a puszta közepén, a korábbi szántó helyén kellett felépíteni, és ezért a közműveket, az infrastruktúrát, például az utakat is a semmiből kellett kialakítani. (...)
Mindezek fényében csak apró kényelmetlenségnek hathat, hogy akinek nincs autója, annak egy nagyobb bevásárlás is már komolyabb szervezést igényel: a telepen ugyanis egyetlen apró közért van. Szórakozási lehetőség még annyi sem, de a játszótérrel és a focipályával legalább a gyerekekre gondoltak a lakópark megálmodói."

hvg.hu/itthon/20161020_ocsa_szocialis_lakopark_devizahitelesek