Alejandro Aravena: Pritzker díj, 2016

2016. január 14. 00:04 - mB

ad_pritzkerprize_postimage.jpg

Alejandro Aravena nyerte el a 2016-o Pritzker díjat. A zsűri méltatta városi környezet és a lakásviszonyok javítására tett erőfeszítéseit, aminek során a chilei építész "művészi érzékenységgel volt képes a napi építészeti gyakorlat fölé emelkedni, miközben válaszokat talált napjaink társadalmi és gazdasági kihívásaira." Aravena a Pritzker-díjasok sorában a 41., ugyanakkor ő az első chilei díjazott.

innovation sun.jpgKözösséget a tervezésbe! - videó

A 48 éves Aravena óriási portfóliójában szereplő magánmegbízások, középületek és oktatási épületek Chilében, az Egyesült Államokban, Mexikóban, Kínában és Svájcban találhatóak. A leginkább említésre méltó ugyanakkor az Elemental nevű cégével megvalósított 2500 szociális lakás: ezek építése során a helyi vezetéssel együttműködve az igazán szegény rétegeknek kínált olcsó, de dinamikusan bővíthető életteret. 

http://ad009cdnb.archdaily.net/wp-content/uploads/2013/02/50fde6a7b3fc4b48c5000001_non-design-architecture-s-counter-intuitive-future_qm_after_cristobal_palma-528x384.jpgQuinta Monroy, szociális lakóegyüttes, Chile;

"Alejandro Aravena egy szociálisan nagyon érzékeny építésztípust jelenít meg, különösen a világszerte jelen levő lakás-válsággal és a városi környezet javításával kapcsolatos erőfeszítéseiben - fogalmazott a zsűri - Mélyen megérti úgy az építészetet mint a civil társadalmat, s ez a tudás visszatükröződik az írásaiban, tevékenységében, terveiben. Az építész szerepe mára sokkal szélesebb társadalmi és humanitárius szolgálatot jelent, és Alejandro Aravena világosan, elegánsan és a teljesség igényével válaszolt erre a kihívásra."

Shigeru Ban 2014-es, Frei Otto 2015-ös és végül Alejandro Aravena 2016-os kitüntetésével a Pritzker díj határozottan olyan építészek elismerésének irányába mozdult el, akik a hagyományos építészetfelfogás keretein túlléptek: olyan alkotók ők, akik a legsürgetőbb társadalmi kérdésekre keresnek válaszokat.

alejandro_aravena_photo_by_giorgio_zucchiatti_courtesy_la_biennale_di_venezia.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr438270574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2016.01.25. 11:40:16

Patrik Schumacher kritizált - kár hogy nem fejti ki, így elég nehéz vele vitatkozni.

„Tisztelem amit Alejandro Aravena csinál, a „fél ház” fejlesztései intelligens válaszok. Viszont nem ez az a front, ahol az építészetnek és várostervezésnek a globális, nagy sűrűségű urbánus civilizációnk kapcsán fel kéne lépnie. Feleennyire sem kritizálnám az idei díjazást, ha a biztonsági játékot játszó, a humanitárius aggodalmaskodásnak ez a megnyugtató kényelme nem volna a kortárs építészet egy szélesebb trendjének része, ami az én szememben valami szerencsétlen zavar, rossz lelkiismeret megjelenítője: az önbizalom, a vitalitás és a bátorság hiányáé a világhoz különleges módon hozzájáruló hivatásunkkal kapcsolatban.”

architizer.com/blog/patrik-vs-pritzker/
süti beállítások módosítása