A PLP Architecture tervei szerint épül Londonban egy The Stratford Collectiv nevű, 112 méter magas (30 szintes) toronyház, benne diákszállók modellje alapján kialakított lakásokkal  - azaz lakóközösségekkel és hotelszerű apartmanokkal ("serviced apartments").

The Stratford Collective by PLP Architecture

A 223 lakóközösségi garzon közös konyhával, fürdővel és nappalival készül, azzal a céllal hogy fiatalok számára is elérhető áron - merthogy nagyon sok londoni már nem tudja megfizetni a piaci árakat. A maradék 214 lakás önálló lakóegység, szolgáltatásokkal.

The Stratford Collective by PLP Architecture

Naomi Cleaver (több diákotthon tervezőjének) jóslata szerint a lakóközösségek kulcsszerepet játszhatnak a városok újjáéledésében".

Megoldanák London lakásproblémáit. Biztonságos és jól megtervezett otthonok megfizethető áron, nem megvásárolható magántulajdonként hanem egyfajta bérleti konstrukcióban.

A PLP terveiben szerepel színpad, egy csendes szoba, rajzoló-szoba, kiállítótér és mozi, a hagyományosabb helyiségek mellett - lesz még az épületben játékszoba, könyvtár, kert, de fürdő, mosoda és tornaszoba is.

The Stratford Collective by PLP Architecture

A public restaurant on the 22nd floor, a terrace on the 10th and a roof terrace will offer views over the Olympic Park. A shared office space for start-up businesses called Elevator will be located in the base of the building.

Work is expected to begin on The Stratford Collective in 2016 and complete in 2018, while construction of a similar scheme in west London is already underway and due to open in 2016.

PLP Architecture is also currently working on a 62-storey skyscraper in the City of London. The glass-covered tower known as 22 Bishopsgate will replace KPF's part-built Pinnacle skyscraper.


Project credits:

Architects: PLP Architecture
Project designer: Andrei Martin
Project manager: Alessandra Luzzatto
Team: Jin-uk Lee, Ilias Spanakis, Wei Guo, HaenSuk Yi, Richard Myers
Client: The Collective

The Collective by PLP ArchitectureAxonometria - klikkel, nagyít