Frøsilo lakóegyüttes, Koppenhága - MVRDV

2015. augusztus 17. 00:45 - mB

  • forrás: Dezeen.com, MVRDV.com;
  • helyszín: Islands Brygge, Koppenhága, 2001-2005
  • program: 10.700 m2, 84 lakás és parkolók
  • bekerülési költség: 17.8 millió Euró.
  • díj: Koppenhága városának Legjobb Épületéért járó díja, 2005

A fenti Dezeen-videó (az MVRDV épületeit bemutató sorozat nyolcadik darabja) a koppenhágai Frøsilo lakóegyüttest mutatja be: a mára legkeresettebb lakásokat magáénak mondható épület két elhagyott, hatvanas években épült betonsiló átalakításával jött létre.


- részletes alaprajzok - részletes metszet -

Frosilo by MVRDV

Az átalakítás - szemben a környéken általánosan dívó szokással - nem törekedett semmiféle történeti karakterre: a tervezők a tiszta szerkezetben "futurisztikus" otthonok kialakításának lehetőségét látták.

https://www.archined.nl/oem/reportages/mvrdvSilo/10.jpgRéginek és újnak remek kombinációja, a tömeg pedig könnyen észrevehető viszonyítási pont - fogalmaz az MVRDV társ-alapítója, Jacob van Rijs a filmben. - A környék egy érdekes jele.
Meg akartuk tartani a két beton-hengert, az eredeti silók emlékeként. A fekete-fehér-hatású előcsarnok most egyfajta különös túlvilági, hangsúlyosan téri jelleget kap, ami nekem nagyon tetszett.

A lakások a két betonhenger külső felületére kerültek, a belső kürtő így nagyvonalú, nyitott és világos előcsarnokká vált. A megoldás a fenti megfontolás mellett annak is eredménye volt, hogy a siló betonhéja a felületén nem viselte volna el nagyobb nyílások vágását .

Frosilo by MVRDV

A lakások nyolc szintet foglalnak el, mindegyiknek nagy méretű, saját terasza van. A földszinten nincsenek lakások: itt megjelenik az eredeti nyersbeton-felület.

https://www.archined.nl/oem/reportages/mvrdvSilo/9.jpg

https://www.archined.nl/oem/reportages/mvrdvSilo/12.jpg

http://www.mvrdv.nl/media//scraped/ddf33013-27df-40a6-99ef-fe23eecd7a39.jpg

Frosilo by MVRDV

Frosilo by MVRDV

Frosilo by MVRDV

Frosilo by MVRDV

Frosilo by MVRDV

Frosilo by MVRDV

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr467709006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.