Helsinki Guggenheim múzeum - a győztes pályamű

2015. június 23. 22:03 - mB

http://static.dezeen.com/uploads/2015/06/Guggenheim-Helsinki-Moreau-Kusunoki-Architectes-dezeen-7841.jpg

A francia Moreau Kusunoki Architectes nyerte a legendás Guggenheim Helsinki pályázatot - előzmények magyarul itt:

Guggenheim Helsinki Moreau Kusunoki Architectes

Emlékezetes, hogy az iroda terve az 1751 (!) munkából kiválasztott hat pályamű közül került ki győztesen. Hasonló pályázaton nyerte el a tervezési megbízást Frank Gehry a bilbaói múzeumra 1991-ben.

Guggenheim-Helsinki-Moreau-Kusunoki-Architectes-dezeen-3

Guggenheim Helsinki Moreau Kusunoki Architectes

Az építészetnek érzelmeket kell közvetítenie, költészetet kell vinnie a társadalomba - mondja Moreau a terv kapcsán. - Megpróbálunk formát adni a társadalom minden igényének.

Olyan valódi lehetőségnek látom ezt a versenyt, ami által új építészetet valósíthatunk meg, ami új szerepeket tölthet be a városban.

Guggenheim Helsinki Moreau Kusunoki Architectes

A javaslat egymáshoz kapcsolódó, a meglevő utcahálózatra reagáló pavilonok sorából áll, amiket egy kilátótorony koronáz meg - írta a zsűri a nyertes munkáról. - Az épület-együttes egy fedett központi utca köré szerveződik, ami különböző intenzitásokkal kapcsolódik az egyes pavilonokhoz, sokféle tevékenységnek biztosítva helyet.

A zsűri szerint a terv nagyon tiszteli a helyszínt és a környezetet, egy olyan fragmentált, nem-hierarchikus, pavilonok alkotta horizontális kampuszt hoz létre, ahol a művészet és az emberek közössége találkozhat és keveredhet. A pavilonok közti kapcsolatok jól átgondoltak, szükség esetén a folyamatos, lineáris végiglátogatást is lehetővé teszik.

A 12 000 m²-es együttes 4000 m² kiállítóterülettel bír majd, becsült bekerülési költsége 130 millió euró.


Moreau Kusunoki Architectes was founded in 2011 by Nicolas Moreau and Hiroko Kusunoki. Prior to setting up studio, Moreau graduated from Ecole Nationale d'Architecture de Belleville in Paris and opened Kengo Kuma's first French office in 2008, while Kununoki received her training at the Shibaura Institute of Technology in Tokyo and started her career at Shigeru Ban Architects.

Moreau Kusunoki Architectes is currently developing a plaza for the Renzo Piano-designed Paris District Courta cultural centre in French Guiana's capital Cayenne, as well as a university campus in Bourget-du-Lac in south east France.

Photography is by Bruno Levy and Julien Weil.

Guggenheim-Helsinki-Moreau-Kusonoki-Architectes_dezeen_2
Sketch – click for larger image
Guggenheim-Helsinki-Moreau-Kusonoki-Architectes_dezeen_1
Masterplan
Guggenheim-Helsinki-Moreau-Kusonoki-Architectes_dezeen_3
Ground floor plan – click for larger image Guggenheim-Helsinki-Moreau-Kusonoki-Architectes_dezeen_4
Section – click for larger image
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr587568472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.