Bevk-Perović menet (TT1)

2015. április 26. 19:11 - mB

shema_helsinki1_copy.jpg

egyetemkert 2015:

a helyszínvizsgálat / problémakeresés után: a feltárt kérdések, többletek, hiányok után, azokra válaszolva legyen az egyes csapatoknak területre egy átfogó javaslata, amiben helyet talán a résztvevők (célszerűen 3) önálló terve/pavilonja/gesztusa. A cél - ahogy eddig is - a közös munka, azonban most lehetőség nyílik önálló tervezésre is. Az igazán szép azonban az volna, ha az önálló hozzátételek a.) egységes világot képviselnének, b.) valamilyen módon reagálnának az egyetemkertre, c.) vagányak lennének, karakteresek, az egyetemi világ Általatok megfogalmazott identitásának megmutatására is alkalmasak, amihez jó ha van egy átfogó mottója a csapatnak.


- a Bevk-Perović Arhitekti egy kiváló szlovén iroda - itt róluk magyarul! -


Az eszközünk legyen a helyszínrajz, amin jól megmutatható a teljes terület, az egész kialakult arculata, térhasználata, s emellett az egyes épületek/beavatkozásokról készült axonometrikus vagy perspektivikus, a környezetet, a külkapcsolatot is mutató skicc, tömegvázlat. Ez az egyszerű eszköz - alaprajzok, metszetek, részletek nélkül is képes a javaslatot a maga egészében, kontextusában ábrázolni, azt értékelhetően bemutatni.

Ehhez inspirációul javaslom az alábbiak tanulmányozását (a képekre kattintva a teljes bemutatás elérhető lesz, több magyarul) - figyeljük meg, kóstolgassuk értelmezzük a rajzokat, a fent említett sűrítést: milyen kevés eszközzel tudnak milyen világos üzenetet közvetíteni a gondolatról:


Zsolnay negyed, tervpályázat (MCXVI):

http://epiteszforum.hu/files/imagelist/800_w5kf80_cikkcakk06.jpg

Erasmus kollégium, Brüsszel (innentől minden Bevk-Perović):

http://www.bevkperovic.com/pictures/1402.jpg

Diákszálló, Ljubljana:

http://www.bevkperovic.com/pictures/02-skica.jpg

Helsinki, központi könyvtár, nemzetközi tervpályázat:

http://www.bevkperovic.com/pictures/shema_helsinki1.jpg

http://www.bevkperovic.com/pictures/shema_helsinki2.jpg

shema_helsinki_site.jpg

Polje II. lakóegyüttes pályázati terve:

http://www.zaps.si/img/image/IM%20(1)513.jpg

Német nagykövetség terve, Belgrád:

http://www.bevkperovic.com/pictures/05-section_c-csketch.jpg

CVG társasház, Ljubljana:

BevkPerovic_CVG-telepit.jpg

Minden ilyen mini-közösség két nyitott udvar, egy kert és egy játszótér köré szerveződik. A lakásegységek külső folyosóra szervezettek ezek köré az udvarok köré, egy rurálisabb, inkább a faluéhoz hasonló helyzetet létrehozva. Az egyes lakásokhoz nem tartoznak külső terek, teraszok – hogy a tényleges (közös) külső terek így az emberek közti kapcsolatok katalizátoraivá is váljanak. Mindenkinek ki kell mennie - mint egy faluban. (Perovic, in: El Croquis 160, 19. old.)

http://www.bevkperovic.com/pictures/02-CVG-sketch.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr647400744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.