Broadway Housing - Santa Monica

2015. április 25. 11:08 - mB

kevin_daly_architects_broadway_housing_06

kevin_daly_architects_broadway_housing_02megmaradtak a telken álló idősebb fák © iwan baan

Az épület benne van az Amerikai Építészeti Intézet "10 legjobb lakóháza" válogatásban (dezeen).
(Nekem továbbra is a nagy traktusszélességgel és a belső konyhákkal van kisebb gondom.)

Kevin Daly építész ismertetője:

A projekt Santa Monica városának és nonprofit fejlesztőknek azt a szándékát tükrözi, hogy fenntartható társasházakat hozzanak létre és tartsanak fenn. A tervezés egy évet, a kivitelezés két és fél évet vett igénybe.

Van némi politikai ellenállás a fenntartható társasházakkal szemben, még Santa Monicában is. Meg szerettük volna mutatni, hogy ez a lépték kapcsolatot talál a városszövettel és hogy jelentős, idősebb fák is megmaradhatnak a területen. Az egyik legnagyobb kihívás az épülettípusnál megszokott óriási épülettömeg helyett kis alapterületű házakat megengedő telepítés kialakítása volt. A környék lakói az építés közben látván a valós méreteket megnyugodtak, örömmel fogadták az új épületegyüttest.

Nagyon egyszerű technikákat szerettünk volna alkalmazni, de cél volt az is hogy minden épület egy homlokzata igazán minőségi anyagokat kapjon - az ablakokat keretező árnyékolóknál.

kevin_daly_architects_broadway_housing_03A 33 lakásból álló együttes egy használaton kívüli szanatórium helyére épület © iwan baan

http://ad009cdnb.archdaily.net/wp-content/uploads/2014/05/536827b6c07a806b9b000011_broadway-housing-kevin-daly-architects_2013_siteplan.png

(fájdalom: a konyhák minden esetben sötétek és szellőztethetetlenek - mB.)

Az együttes az 1,5 holdas telek minden sarát kihasználja. A négy, három szintes lakóépület egy csillag alakú, játszóteret is magában foglaló udvar köré szerveződik, két jól felszerelt közösségi helyiséggel a végében. Ez a közösségi zóna biztonságos helyet jelent a gyerekeknek a játékhoz vagy a házi feladat elkészítéséhez, a felnőtteknek kertészkedéshez, de csoportos foglalkozásoknak is. A három hálószobás nagyobb egységek a földszinten vannak. A kéthálószobásak a felsőbb szinteken, amiket az udvart határoló-átszelő hidak kötnek össze. Minden lakás erre a központi udvarra néz, minden szobának jut természetes világítás és szellőzés.

kevin_daly_architects_broadway_housing_04a projekt kiskeresetű családoknak biztosít megfizethető lakhatást - fotó © iwan baan

Az energiatakarékosság és fenntarthatóság eszközeo: nagy hőtehetetlenségű zöldtető, az ablakok árnyékolói, nagy hőtárolású falelemek, zajfogó zöld fal és egy 15000 gallonos föld alatti víztároló, ahol az öntözéshez használt esővizet gyűjtik. A gondos tervezésnek köszönhetően a 33 lakásban légkondicionálásra nem volt szükség, a helyiségek egész évben kellemes hőmérsékletűek. A belsőben vízmennyiség-szabályzók vannak a konyhában és a fürdőben, a szőnyegek 100%-ban újrahasznosított alapanyagokból készültek, formaldehidmentes a szigetelés, környezetbarát festék.

kevin_daly_architects_broadway_housing_05

kevin_daly_architects_broadway_housing_06a lakásokat, épületrészeket összekötő hidak, közlekedők © iwan baan

kevin_daly_architects_broadway_housing_07

kevin_daly_architects_broadway_housing_08

kevin_daly_architects_broadway_housing_09árnyas közösségi rész © iwan baan

kevin_daly_architects_broadway_housing_11az együttes több irányból, többféle közlekedéssel is könyen megközelíthető © iwan baan

broadway_12az árnyékolás - kattintásra nagyítódik

broadway_14modell

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr257379760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.