Kenneth Frampton: Mi az építészet?

2015. április 09. 23:40 - mB

Általában nem teszünk különbséget az építészet és az építés között. Mégis azt gondolom hogy érdemes észrevenni, hogy ezt a két fogalmat szinte minden nyelvben két szó jelöli. És hogy az Építészet (nagy É-vel) mindig a középületekről szólt (többé-kevésbé). Bár, persze, nagyon jó építészek nagyon kiváló, alapos, gyönyörű családi házakat is terveznek a felsőbb, tehetősebb rétegeknek, itt és sok helyütt máshol is... de ha a mélyszegénységben élőkre gondolunk, vagy a városokat ellepő tömegekről, a favellák, a 60, akár 70 évre visszanyúló barriadák régóta fennálló problémáira, akkor az építészek ezügyben nem sokat tehetnek. Ez egy demográfiai, gazdasági, társadalmi, politikai probléma. Az építészet ebből a szempontból tehetetlen. Ez inkább építés, spontán építés. Emberek felépítik a maguk házait, ahogy az vélhetően a középkorban és azután is történt.

Tehát azt gondolom hogy fontos különválasztanunk a dolgokat. Nem mondom hogy nem hozható létre szociális lakás komoly építészeti minőséggel. De néha olyasmit kérünk számon az építészeten, ami attól mint szakmától nem elvárható. Ezért fontos különbséget tenni építészet és építés között, így ha az a kérdés hogy "mi az építészet", akkor azt hiszem hogy az építészet az, ami a nyilvánosság tereit hozza létre politikai, kulturális és társadalmi értelemben. Egy filozófus, Hannah Arendt vezette be a "megjelenés nyilvános tere" fogalmát (“the space of public appearance"). Az hiszem hogy az építészet alapvetően a nyilvános térben való megjelenésről szól, mint ez a tér például, ez az épület.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr757352044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.