Cut Paw Paw: Andrew Maynard félbehagy

2015. január 17. 22:16 - mB

micsoda?

A Cut Paw Paw egy deszkaburkolatú épület felújítása és bővítése az ausztráiai Seddon-ban (Victoria állam).

a név?

A ház Cut Paw Paw elnevezésű a plébániakörzethez tartozik, a tulajdonosok pedig nagyon szerették ezt a nevet. Fura egy név, úgyhogy nekünk is megtetszett.

miért így?

Az építkezések mindig izgalmasak és sokszor nagyon szépek. Ha az utcákon sétálva beleszaladunk egy építés alatt álló épületbe, izgalmasnak találhatjuk a benne rejlő lehetőségeket. Elképzeljük milyen lehet majd a befejezett ház, rengeteg ígéretet hordoz mikor még csak egy fa- vagy acélváz látszik belőle. Egy mászóka, ereklye, vagy játékkal és képzelettel teli csontváz? Az épületek sokszor ebben az állapotukban a legszebbek.

Gyakran megesik aztán, hogy a megvalósult épület valósága minden izgalmat, képzeletet és lehetőséget tönkrezúz. Mikor a név nélküli házra tető kerül, burkolatot kap és befejeződik az építkezés, gyakran érezzük a kockaházak banalitásának csalódását. A képzeletet megmozgató, lehetőségeket tartogató vázat becsomagolja a hétköznapi, a közönséges és banális. A ház már nem érdekes többé – egészen amíg majd el nem kezd romosodni és pusztulni.

A Cut Paw Paw szerkezete szándékoltan befejezetlen. Derek és Michelle, a tulajdonosok azt kérték, hogy legyen a ház „szélsőségesen kifordított”. Ennek eléréséhez nem csak a tolófalakhoz, harmonikaajtókhoz és betolható padlókhoz hasonló bevált megoldásokhoz nyúltunk, de magát az épületet is befejezetlenül hagytuk. A stúdió és az étkező közötti központi tér egy kerttel körülvett burkolat nélküli keret. Egyszerre van kint és bent. Egyszerre új épület és régi rom. Egyszerre kert és otthon.

fenntartható?

Mint minden épületünknél, így a Cut Paw Paw esetében is alapvető volt a fenntarthatóság. A meglevő szerkezet tovább feszítése helyett egy új formát vittünk végig a déli oldalon ami így fürdik a napfényben (ugyebár itt északról süt a nap!... - mB). A megnyitásokat a passzív napenergia-hasznosítás formálta, drasztikusan csökkentve a gépészeti fűtés és hűtés igényeit. Minden ablak dupla üvegezésű. A fehér tetőfelület drasztikusan csökkenti a városi hőcsapda jelenséget és így a légkondicionálás igényét. Egy kis tavat alakítottunk ki a legnagyobb északi megnyitásnál. Miközben hallal és növényekkel látja el a háztartást, a tavacska a ház passzív hűtési rendszerként is működik természetes párologtatással. A többi projektünkhöz hasonlóan a víztartályok és napelemek itt is a projekt részei. Nagy hatékonyságú hőszigetelés került mindenhova, még az eredeti ház falaira is.

http://ad009cdnb.archdaily.net/wp-content/uploads/2015/01/54b04c4be58ece982700002d_cut-paw-paw-andrew-maynard-architects_cutpawpaw_site_elev_pdf.png

http://assets.inhabitat.com/wp-content/blogs.dir/1/files/2015/01/Cut-Paw-Paw-House-by-Andrew-Maynard-Architects-12.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr107072387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.