Innovation Center UC - ELEMENTAL

2014. november 29. 14:26 - mB

Az épület a londoni Design Múzeum versenyének idei építészeti győztese. Az évente hat kategóriában megrendezett Design of The Year  díj zsűrijének elnöke Anish Kapor volt (részetek: dezeen.com).

"A UC Innovációs Központ kiválóan példázza, hogy egy irodaépület kialakítása hogy szövődhet össze a környezetével - mondja Farshid Moussavi a zsűriből. - Hatalmas, a homlokzatból kimart megnyitásai nem csak a természetes szellőzés és világítás, a mindennemű gyülekezés-találkozás helyei, de meg is változtatják a városi irodaházakról kialakult képünket: megmutatják, hogy egy ilyen épület látványban, térhasználatában és klimatikusan is összeszőhető a környezetével."

2011-ben határozta el az Angelini cégcsoport hogy cégeknek, üzletembereknek és kutatóknak hoz létre egy egyetemi szintű tudásközpontot - a pályázatot 2012-ben az Elemental tervezőcsapata nyerte meg. A cél a tudás-átadás segítése, az üzleti lehetőségek felismerése, ezzel együtt az ország versenyképességének és fejlődésének az elősegítése. A Chilei Katolikus Egyetem adott otthont a központnak, a helyszín a San Joaquin Campusa lett.

A tervezők célja volt hogy legalább négyféle munka-formának adjon helyet, az épület így a formális és informális, egyéni és közösségi munkavégzések térbeli mátrixa. Ezen túl úgy gondoltuk hogy a személyes találkozásoknál egy tudásközpontú kutatásnál nincs jobb eszköz, ezért sokszoroztuk meg az épületen belül a lehetséges találkozóhelyek számát: így került a liftelőtérbe egy pad ahol spontán találkozások és gondolatcserék alakulhatnak ki, így jött létre az átlátásokban gazdag átrium ahol a dolgozók és a fel-le közlekedők is mindig szem előtt vannak, de ezt a célt szolgálja a többszintes megemelt terek/teraszok sora is.

innovation sun.jpg

- az épületről a korábban bemutatott videóban
6:16-tól beszél Alejandro Aravena tervező
-

A hagyományos irodaház-tipológia kifordítása (a tömör mag és a transzparens függönyfal megcserélése) révén egy nyitott központi tér jött létre, ami nem csak funkcionális okokból, de az épület hangsúlyos külső megjelenése, karaktere miatt is kedvező.

A megbízó kérése volt hogy az épület "kortárs megjelenésű" innovációs központ legyen, viszont a kortársságnak ne azzal az erőltetettségével ami mára Santiagót üvegtornyokkal rakta tele, amik a sivatagi éghajlat miatt ráadásul komoly üvegházhatástól szenvednek. Ezek az épületek hatalmas összegeket költenek légkondicionálásra - a túlmelegedés elkerüléséhez nem szükséges űrtechnika: elég a peremen kellő tömeget és zártságot biztosítani, az üvegfelületeket elrejteni. Az épület energiafelhasználása így harmada lett egy hasonló itteni irodaépületének.

A tömör homlokzat nem csak energetikailag volt jó döntés, de segített kezelni a városban jellemző extrém erősségű napfényt is, amit amúgy hagyományosan függönyökkel vagy árnyékolókkal kezelnének, az üvegépületek vágyott transzparenciája így csak elméleti marad. A környezetre adott válaszunk ebben az értelemben csupán a józan ész válasza.

Egy innovációs központ számára az értékállóság az egyik legfontosabb tényező, úgy funkcionálisan mint szellemileg. Az üveghomlokzat elutasítása így nem csak környezeti hatások miatti szakmai felelősség miatt történt, de az időtálló megjelenésre adott válaszként is. Funkcionális értelemben úgy éreztük, hogy az elavulás ellen akkor tehetünk a legtöbbet, ha az épületet inkább tekintjük infrastruktúrának mint építészetnek. Egy tiszta, direkt és ha úgy tetszik durva formálás lehet végül is a legjobb válasz a folyamatos változásra és megújulásra. Stilisztikai értelemben a szigorú geometria és a monolitikus megjelenés segítségével válthatja fel a trendiséget az időtlenség.

UC Innovation Center by Elemental  helyszínrajz – klikk a nagyításért

UC Innovation Center by Elemental  földszinti alaprajz – klikk a nagyításért

UC Innovation Center by Elemental  hetedik emelet – klikk a nagyításért

UC Innovation Center by Elemental  metszet – klikk a nagyításért

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr566941923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.