David Chipperfield irodája Berlinben

2014. november 25. 09:22 - mB

http://static.dezeen.com/uploads/2014/11/696-Joachimstrasse-Berlin-by-David-Chipperfield-Photo-Simon-Menges_dezeen_784_0.jpg

  • tervező: David Chipperfield; 2013
  • forrás: Dezeen.com;

Négy egységből álló épületegyüttesben dolgozik 2013 óta Chipperfield berlini irodája. A korábban itt állt, a világháborúban lebombázott zongoragyár helyén (és megmaradt épületrészében) most az építész otthona (!) és irodája is helyet kapott.


Chipperfield sok egyéb munkája itt

http://static.dezeen.com/uploads/2014/11/696-Joachimstrasse-Berlin-by-David-Chipperfield-Photo-Simon-Menges_dezeen_784_4.jpg

Nagyobb térképre váltás
Az új, nyersbeton tömegek tiszteletben tartják az itt jellemző beépítést - a különálló tömböket kapuáthajtók kötik össze, az épületek között izgalmas udvarok alakulnak ki (a hagyományos beépítés itt nem a gangos, hosszú épület mint Budapesten, hanem a fogatolt, több tömbből álló típus, kicsit mint a Gozsdu udvar).
696 Joachimstraße Berlin by David Chipperfield 696 Joachimstraße Berlin by David Chipperfield  fotó: Ute Zscharnt

Az új tömegek a háború előtti helyzet rekonstrukciója és a tömbbelső új értelmezése közötti világban látszanak függeni. A különálló tömegek egyszerű téglatestjei folyamatosan változó perspektívából tárulnak fel, míg a beépítés a tipikus udvarszerkezetet folytatja, azt egy áramló külső térré alakítva.

696 Joachimstraße Berlin by David Chipperfield  fotó: Simon Menges

696 Joachimstraße Berlin by David Chipperfield  fotó: Ute Zscharnt

A legnagyobb épületrész a négyszintes utcai szárny: a földszinti galéria mellett ez ad helyett Chipperfield háromszintes saját apartmanjának is.

696 Joachimstraße Berlin by David Chipperfield  fotó: Ute Zscharnt

  fotó: Davide Pizzigoni

A zongoragyár 1895-ben épült tömbje a tervezőirodának biztosít helyet.

696 Joachimstraße Berlin by David Chipperfield  fotó: Davide Pizzigoni

A kétszintes kerti épület az iroda étkezdéje.

Az étkező a belső udvarral félnyilvános tereket képez, a társasági élet és a párbeszéd helye, egyfajta kampusz-atmoszférát teremt - mondják a tervezők.

696 Joachimstraße Berlin by David Chipperfield
 fotó: Ute Zscharnt

 


Project credits:
Architect: David Chipperfield Architects
Partners: Alexander Schwarz – Design Director, Mark Randel – Managing Director
Project architects: Marcus Mathias, Lukas Schwind
Project team: Ulrike Eberhardt, Gesche Gerber, Sascha Jung, Sandra Morar, Christof Piaskowski, Thomas Schöpf
Landscape architect: Wirtz International N.V., Schoten capatti staubach, Berlin
Structural engineer: Reiner von Polheim, Berlin
Services engineer: PIN – planende ingenieure gmbh, Berlin
Building physics: Müller BBM, Berlin
Fire protection consultant: Peter Stanek, Berlin
Site supervision: Carola Schäfers Architekten BDA, Berlin
Quantity surveyor: PGA Architekten, Berlin
Construction documentation: David Chipperfield Architects, Berlin
Structural work: Dreßler Bau GmbH, Dresden

696-Joachimstrasse-Berlin-by-David-Chipperfield_dezeen_2Site plan – click for larger image 696-Joachimstrasse-Berlin-by-David-Chipperfield_dezeen_3Lower ground floor plan – click for larger image 696-Joachimstrasse-Berlin-by-David-Chipperfield_dezeen_4Ground floor plan – click for larger image 696-Joachimstrasse-Berlin-by-David-Chipperfield_dezeen_5First floor plan – click for larger image 696-Joachimstrasse-Berlin-by-David-Chipperfield_dezeen_6Second floor plan – click for larger image 696-Joachimstrasse-Berlin-by-David-Chipperfield_dezeen_7Third floor plan – click for larger image 696-Joachimstrasse-Berlin-by-David-Chipperfield_dezeen_8Fourth floor plan – click for larger image 696-Joachimstrasse-Berlin-by-David-Chipperfield_dezeen_9Roof plan – click for larger image 696-Joachimstrasse-Berlin-by-David-Chipperfield_dezeen_10Long section – click for larger image 696-Joachimstrasse-Berlin-by-David-Chipperfield_dezeen_11Section one – click for larger image 696-Joachimstrasse-Berlin-by-David-Chipperfield_dezeen_12Section two – click for larger image 696-Joachimstrasse-Berlin-by-David-Chipperfield_dezeen_13Section three – click for larger image

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr826930725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.