Társasház - javaslatok egy TDK megalapozásához

2014. június 25. 21:26 - mB

sarg udvar civil.jpg

Elkezdtem gondolkodni egy javasolható forrásanyagon - de hamar eszembe jutott hogy nem kell mást tennem mint hogy előhívjak egy korábbi, pontosan ilyen témájú gyűjteményt:

Sarg zöldtető.jpg

Ennek minden cikkét jó szívvel ajánlom: külön érdemes időzni az egyes épületek térhasználatánál, akár saját kis jegyzetekkel, skiccekkel: milyen módon használja a neki jutott teret/telket, számot tud-e adni annak minden négyzetcentiméteréről, milyen hierarchiákat és térkapcsolatokat alakít ki? A pirossal megjelölteket különösen érdekesnek gondolom, a szlovénekből a CVG (udvar és kert), a Sotočje (teraszok) és a Pilon (lakásvariációk, terasz: tároló és üvegezés) is izgalmas lehet

A (közös) tér belakásához (a fentiek vizsgálatához) hasznos olvasmány:

Pdf-ben letölthető - érdemes akár csak bele-belekapva, az egyes esettanulmányokat megízlelni: itt is az eszközök, azok jó és rossz példái esetleg elültetnek a fejünben néhány olyan fogalmat, amit a saját vizsgálaton is érdemes lehet végigpofozni.

Ugyancsak általánosabb Christopher Alexander e kis szövege:

Magyarul csak e rövid rész, angolul a fenti linken a teljes könyv elérhető. Ez sem feltétlenül kiolvasásra való - témákra rákeresve, bele-beleolvasva is ad egy világos szemléletet.

Természetesen nem maradhat ki Herman Hertzberger, akár a magyarra fordított, akár az eredeti angol fejezetek. Illetve a magyar többlakásos házakról társasházakról szóló könyv kritikája, itt. És:

* * *

Térelemzéseknek is vannak kezdeményei ezen a honlapon (összegyűjtve itt), ebből megemlíthető:

És ha már tér, ha már Bécs, akkor


Kicsit terjedelmesre sikerült a lista... - a téma iránt érdeklődőnek ugyanakkor nem gondolom hogy MINDENT tudnia kéne, a fenti példák nem is kilóra mért tudásmennyiséget, inkább talán valamiféle szemléletet, irányt tudnak adni, amik kis és nagy adagokban, egyhuzamban és néha-néha, most vagy később visszatérve egyaránt jó szívvel ajánlhatóak és olvashatóak.

Bécs melléklet - meglátogatni, tényleg csak felsorolásszerűen:

S ha esetleg útbaesik, egy teljes őrület:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr66416595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.