Glasgow, Művészeti Főiskola - Ch. R. Mackintosh

2014. május 31. 11:05 - mB

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b6/Wfm_glasgow_school_of_art.jpg

A diákok tegnap visszatérhettek a tűzvészben súlyosan sérült épületbe - adja hírül a Dezeen. A tragédia legfrissebb híradásai mind megerősítik, hogy a tűzoltók áldozatos és felelősségteljes védekezésének köszönhetően az épület 90%-a, a belső 70%-a megmenekült. A helyet biztonságossá tevő, majd a helyszínről levonuló tűzoltókat diákok és tanárok díszsorfala és egy skót dudás búcsúztatta.

http://www.victorianweb.org/art/architecture/mackintosh/1c.jpg

- Mackintosh a magyar Wikipédián -

http://fotofacade.com/wp-content/uploads/2008/12/_mg_7973.jpg

http://www.gsa.ac.uk/ImageGen.ashx?image=/media/59110/Mack-Museum.jpg&width=480&height=360&AllowUpsizing=false&Constrain=true

 

Mackintosh 1868-ban született Skóciában, ő volt a 20. század egyik legbefolyásosabb tervezője, a skót szecesszió megalkotója. 1884-ben kezdte építészeti tanulmányait a Glasgow-i Művészeti Iskolában, majd ösztöndíjjal Olaszországban és Párizsban is tanult. A Glasgow-i Iskolában ismerte meg feleségét, Margaret McDonald-ot. Feleségével, Frances Macdonald belsőépítésszel, és Herbert McNair építésszel közös céljaik érdekében létrehozták a „Four” (Négyek) csoportját, amit később "Spook iskolá"-nak is neveztek.

29 évesen tervezte, s 1909-re készült el a Glasgow-i Művészeti Iskola új épülete, amelynek építészeti és művészeti jelentőségét hazájában kevesen ismerték fel, európaszerte ugyanakkor siker és megbecsülés övezte munkásságát: 1900-ban Mackintosh és társai meghívást kaptak a VIII. Bécsi szecesszió kiállításra. Különösen Macintosh tervei gyakoroltak mély hatást a német és osztrák Jugendstil képviselőire. Josef Maria Olbrich-kel, Josef Hoffmann-nal és Koloman Moser-rel való kapcsolata különösen fontos lett számára.

A gazdasági válság idején, megrendelések hiányában a cége nem tudott fennmaradni. Ekkor feleségével egy hosszabb nyaralásra indult Suffolk-ba, ahol rengeteg virágos akvarellt készített. Visszatérve Londonba, folytatta a festészetet, és textilterveket is készített. Charles Rennie Mackintosh, a századforduló szecessziós építészetének és iparművészetének kimagasló alakja, életének utolsó évtizedében szinte kizárólag akvarelleket festett. Az elfeledettség és a magány keserű évei jutottak osztályrészül egy olyan művésznek, aki képes volt zseniálisan ötvözni korának legfrissebb, legizgalmasabb művészeti törekvéseit a skót és a kelta kultúra ősi elemeivel. Mackintosh kevés megvalósult épülete ma művészeti zarándokhely, bútorai pedig a design hallhatatlan klasszikusai közé tartoznak.

Glasgow School of Art Centenary - Notable alumni

Az alaprajz:

http://brst440.commons.yale.edu/files/glasgow-school-of-art.jpg

Az építés egyes ütemei:

http://brst440.commons.yale.edu/files/macmillan-glasgow-soa.jpg

http://www.voysey.gotik-romanik.de/Mackintosh,%20Thumbnails/Mackintosh,%20Glasgow%20School%20of%20Art.%20Open%20University.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr526239450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.