Iris - víztapasztalászati tengervisszafoglalás Bejrútban

2014. május 11. 14:11 - mB

http://static.dezeen.com/uploads/2014/05/Iris-kinematic-structure-in-Beirut-by-Najjar-Najjar-_dezeen_ss_71.jpg

A Najjar & Najjar Architects építész testvárpárosa a bejrúti tengerpartra javasolja elhelyezni Iris nevű, háromlábú kinetikus épület-szobrait. A háromlábú lények belseje védelmet nyújt a halászoknak, helyieknek, tengerben gyönyörködni kívánóknak, a hullámok mozgását kihasználva ugyanakkor energiát is termel. A tervezők azt remélik, a szerkezetük használatával a helyiek újra használatba vehetik a tengerpartot, amit az utóbbi időben szinte kizárólag a profitorientált magántőke dominanciája jellemez: az új épületek nem csak a partot magát, de a tenger látványát is "privatizálják".

Iris kinematic structure in Beirut by Najjar Najjar

Az Iris elnevezés a szemre emlékeztető formából jön; mindegyik lényhez kapcsolódik egy bólya, ami generátor segítségével áramot termel - a tenger hullámzásával a tengert néző kíváncsi szemek pislogni kezdenek.

Az ötletük bemutatására az építészek 1:5 léptékű modellt készítettek, ki is próbálták a tengerparton, ezek fotóit használták fel a prezentálásra.

Iris kinematic structure in Beirut by Najjar Najjar

Ott megy az áram:

Iris kinematic structure in Beirut by Najjar Najjar

Iris kinematic structure in Beirut by Najjar Najjar

Iris kinematic structure in Beirut by Najjar Najjar _dezeen_50

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr996148942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.