Nobel központ: David Chipperfield nyerte a pályázatot

2014. április 10. 00:20 - mB

http://static.dezeen.com/uploads/2014/04/David-Chipperfield-Nobel-Center_dezeen_ss6.jpg

Kevés építészeti feladat lehet ennél szebb kihívás - mondja a tervező, David Chipperfield.

A kiállításoknak és rendezvényeknek helyet adó épületben lesznek a Nobel-díjátadások is - a részletesebb ismertetés helyett most csupán az hangsúlyoznám ki, hogy mindenféle díjak ide, sztárépítészezés oda, azért ez a munka is csak-csak egy pályázat eredményeképp került a tervezőhöz...

  • frissítés, 2015: Chipperfield irodája a helyi észrevételekre és igényekre reagálva jelentősen csökkentette a Nobel központ méreteit. - részletesen ld: Dezeen.com, 2015. szept. 21.

http://static.dezeen.com/uploads/2015/09/David-Chipperfield_Nobel-Center-revamped-design_dezeen_784_6.jpg

* * *

Vissza a győztes pályázathoz:

David Chipperfield triumphs in Nobel Center competition

David Chipperfield triumphs in Nobel Center competition

David Chipperfield triumphs in Nobel Center competition

David Chipperfield triumphs in Nobel Center competition

The jury finds the lightness and openness of the building very appealing and consistent with the Nobel Foundation's explicit ambition to create an open and welcoming centre for the general public, - said Nobel Foundation executive director Lars Heikensten, who was a member of the judging panel.

David Chipperfield triumphs in Nobel Center competition

"We view the winning proposal as a concrete interpretation of the Nobel Prize as Sweden’s most important symbol in the world. Stockholm will gain a building – magnificent but without pomp, powerful yet graceful – with qualities like those the City Hall gave the capital a century ago."

David Chipperfield triumphs in Nobel Center competition

Fellow jury member Per Wästberg added: "We view the winning proposal as a concrete interpretation of the Nobel Prize as Sweden's most important symbol in the world. Stockholm will gain a building – magnificent but without pomp, powerful yet graceful – with qualities like those the City Hall gave the capital a century ago."

David Chipperfield triumphs in Nobel Center competition

David Chipperfield triumphs in Nobel Center competition Proposed site plan

"It can be spectacular on its greatest night, but also it can be very useful and functional and working the rest of the year," said Chipperfield.

frissítés:

Az első körről egy éve, 2013 márciusában számolt be a dezeen:

http://static.dezeen.com/uploads/2013/03/dezeen_Shortlist-announced-for-Stockholm-Nobel-Prize-centre_1a.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr116003870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2014.04.17. 00:11:03

Sokan tiltakoznak az épület megépítése ellen: a telken jelenleg 100 éves épületek állnak, amiket óhatatlanul le kell bontani a terv megvalósulásakor. A tiltakozók alternatív helyszínt javasolnak - mások ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a telket a Nobel Alapítványnak pont a város ajándékozta erre a célra.

www.archdaily.com/497459/chipperfield-s-stockholm-nobel-centre-faces-harsh-opposition/

Az én kérdésem: a tiltakozás miért most, a pályázat lezárultával (merthogy pályázat volt), miért nem az ELŐTT indult el? Most már bajosan érzem hogy hathatósan lehetne tenni az építkezés ellen.

www.archdaily.com/449344/chipperfield-among-3-competing-for-stockholm-s-nobel-prize-headquarters/