Sargfabrik - a lakóközösség bemutatkozik

2014. április 06. 00:07 - mB

Sargfabrik film (107) copy.jpg

SARGFABRIK – Harmonikus Együttélésért Egyesület

Ausztria legnagyobb önkormányzó lakás-, és kulturális társulása


a lakóközösség "önéletrajza" - fordította: Tóth Ágnes Anna
Az eredeti szöveg a ház honlapjáról letölthető (itt a német változat) [jav.: '17 03!]; a képek a Leben in der Sargfabrik I Living in the Coffin Factory című dokumentumfilmből származnak;


1996-ban, az egykori Nyugat-bécsi koporsógyár területén valósággá válhatott egy innovatív életmód gondolata. Ma a Habsburg-kor egykori leghatalmasabb koporsó készítőjére az egyetlen emlékeztető az új épület alaprajza, a gyárkémény, valamint a név: Sargfabrik (=koporsógyár). 2000-ben „Miss Sargfabrik”, a közvetlenül szomszédos lakásprojekt fejlesztése is befejeződött.

Harmonikus Együttélésért Egyesület - Verein für Integrative Lebensgestaltung (VIL)

A tető ragyogó narancs színe azonnal és eltéveszthetetlenül valami különleges alkotás beágyazódását jelzi a városszövetbe. A SARGFABRIK változatos kulturális és szociális programjaival egyedülálló találkozási pontot biztosít bármilyen korosztályú és hátterű látogató számára.

logo_12818_300x300.pngAz 1980-as évek közepén elhivatott emberek egy csoportja gyűlt össze a drága ingatlanpiaccal, de különösen a családi lakóegységekkel kapcsolatos elégedetlenségük miatt. Egy olyan közösséget akartak létrehozni, ami különböző életstílusok és eltérő kulturális csoportok együttes befogadására képes. Ennek a célnak az érdekében alapították meg a “Harmonikus Együttélésért Egyesületet” (Verein für Integrative Lebensgestaltung - VIL). 1996-ban, több mint 10 éves nehézkes és körültekintő tervezés után létrejött a projekt; a nyitott, és önkormányzó közösség képzete valóssággá vált. A társadalmi kísérlet egy nyüzsgő városi lét alternatívája lett, kiemelkedő kulturális programokkal. A tervezett utópia egy darabja, Nyugat-Bécsben.

Sargfabrik film (103).jpg

A közhasznú (non-profit) társaság létrehozott egy “falut a városban”, Bécs 14. kerületében. A falu óvodával, rendezvény-termekkel, szeminárium-szobával, fürdőházzal, étteremmel, játszótérrel, közösségi kerttel, udvarokkal, tetőkerttel, könyvtárral egészül ki.

“Életmód - kultúra - együttműködés” - a mottó megértéséhez az egyesület a következő területeken kiemelten aktív:

  • A projekt közös tervezése, építése, és üzemeltetése
  • Az egyedülállókkal, családokkal, vagy más csoportokkal való együttélés nyílt elfogadása
  • Közös lakóegység - kötelezettségek nélkül: bárki megoszthat, de senkinek sem kötelező
  • A fogyatékkal élő, hátrányos, és társadalmilag kirekesztett csoportok befogadása, ügyelve a változatos korcsoportokra és háttérre
  • Ökológiai tudatosság: optimális energiafogyasztás, környezetbarát villamosenergia-felhasználás, komposztálás, melegvíz előállítás napenergiával...stb.
  • A szomszédság, a kerület, a város kulturális központjaként való működés, az épületben kultúr-szoba, konferencia terem, fürdő, gyermekház és étterem üzemeltetésével

Lakóközösség

Az osztrák ’Wohnheim” (kollégium) jogi kifejezés használatával a lakóközösségek egyedi támogatást igényelhetnek a Bécsi Városi Tanácstól. A vasbeton és könnyűszerkezetek alkalmazásának kombinációja, az áthelyezhető belső falak, az egytől háromszintesig kialakítható lakások a legkülönbözőbb életstílusokhoz is könnyedén és rugalmasan képesek alkalmazkodni.

A körültekintő tervezés a ház minden egyes négyzetcentiméterén biztosítja a funkcionális kihasználtságot. Az építészeti újításoknak köszönhetően a SARGFABRIK környezetkímélő. A hatalmas, délre néző üveg panelek elegendő fényt és átláthatóságot biztosítanak a 4,5 méter belmagasságú nappalikba. Az épület a kerület távfűtés-hálózatára csatlakozik. Az egyik tető napelemekkel van felszerelve, ezek a fűtési meleg vizet állítják elő, a másik tetőn pedig hatalmas zöldtető található. A jól átgondolt döntések a tervezés során lehetővé tették a teljes komplexum akadálymentességét, mely így a kiemelt figyelmet igénylő emberek szükségleteit is kielégíti.

Sargfabrik film (109).jpg

Jelenleg körülbelül 150 felnőtt, és 60 gyermek és tinédzser él az épület 112 lakóegységében. Ezen kívül teret biztosítunk oktatási és társadalmi közösségek létesítményeinek működéséhez, melyeket a Bécsi Fiatalok Városa és a Családi Irodák irányítanak. Szintén található hét hely fogyatékkal élők számára; egyszemélyes, vagy osztott egységekben, valamint 6 egység határozott idejű szerződéses bérlők számára, akiknek rövid távú lakhatásra van szükségük (például a letelepedési engedély megszerzéséig).

SARGFABRIK Kulturális Központ

A “SARGFABRIK Kultúrház” a maga változatos és kiemelkedő programjaival mára biztosította helyét Bécs kulturális közegében. A komplexum saját rendezvény-sorozata hetente nyújt magas színvonalú kortárs zenei élményt. A SARGFABRIK kulturális programjainak tárháza igen széles; az európai és Európán kívüli zenétől, a jazzen keresztül a világzenén át, a népi hagyományoktól a világ legkülönfélébb stílusaiig. A népszerű gyermekprogramok a legfiatalabb közönség felé is különleges vonzerőnek számítanak.

A rendezvénytér 315 m²-e a különböző összejövetelek és találkozók számára biztosít teret. A terem 300 ülőhelyes, és bérelhető. A látványos belső, szabályozható világítástechnika és hangrendszer, valamint a tér rugalmas alakíthatósága miatt a terem koncertek, táncos produkciók, színházi előadások, felolvasó estek, gyermekprogramok, bulik befogadására is alkalmas.

Fürdőház

Bécs ’Penzig’ kerületének a közepén a legkülönbözőbb nemzetközi fürdési kultúrákat tapasztalhatjuk meg. Biztosítunk finn szaunát, hideg vizes medencét, tepidáriumot, fűtött medencét hullámgéppel, pezsgőfürdővel, Kneipp gyógyászati medencével és három káddal. Ezek az ambiciózus és vidám ötletek nem csak a saját vizes szórakoztatásunkat szolgálják, de a helyi és városi lakosokét is: a Fürdőház – klubként működve – a nap 24 órájában nyitva áll a tagok számára.

Sargfabrik film (108).jpg

A nyugtató és kényelmes környezet – ahol a pezsgőfürdő olykor klasszikus zenére habzik – amellett, hogy a saját óvodánk rendszeres látványossága, támogatja a mozgáskorlátozottak fürdőzését is. A foglalkozások közti szünetet babaúszással és gyermek úszásoktatással, valamint a lakók rendezvényeivel töltjük ki. A fürdőház szintén bérelhető.

Konferenciaterem

A 104 m2-es fapadlós, természetes megvilágítású konferenciaterem workshopok, találkozók, terápiás programok és összejövetelek számára érhető el, egészen 80 főig. A tér könnyen alakítható az aktuális rendezvénynek megfelelően, átrendezhető, felszerelhető, vagy akár el is választható. A terem a földszinten van, így akadálymentesen is könnyen megközelíthető.

A rendezvények vendégeinek rendkívül pozitívak a visszajelzései a SARGFABRIK felé a személyes támogatás, kellemes környezet, könnyű megközelíthetőség és a színvonalas szolgáltatásokért. A rendszeres elégedett látogatók közt több hazai-, illetve bécsi székhelyű szervezet, egyesület, és kezdeményezés is van.

Óvoda

A gyermeknek szükség van kiteljesedésre, melyhez a SARGFABRIK Óvoda remek hellyel szolgál. A változatos, izgalmas, vibráló lehetőségek teret biztosítanak a kreatív tanulási folyamatokhoz.

Sargfabrik film (104).jpg

Mintegy 60 gyermek – 3 és 10 év közöttiek – három csoportra osztva tanulhat itt, anyanyelvű német, török, és boszniai/horvát/szerb pedagógusoktól. A pedagógiai módszerek Maria Montessori tanait követik. Délutánonként iskola utáni tanulási lehetőséget is biztosítunk. A gyermekek számára elérhető a művész- és kézműves szoba is. Minden hétre külső programot, vagy kirándulást szerveznek a közeli erdőségbe, vagy a fürdőházba. Rendszeresen látogatnak színházi előadásainkra, a szeminárium szobát pedig tornaórára és egyéb játékokra is használják. A gyermekek magas tápértékű ételeit a SARGFABRIK étteremében állítják elő.

A privát gyermekház a Bécsi Városi Tanács támogatásával üzemel.

A SARGFABRIK Étterem - Kávézó

A tipikus kocsma-étterem nem csak a lakók közkedvelt találkozó pontja. A különböző események, szemináriumok, bemutatók alkalmával szívesen töltenek itt időt a látogatók. Jó idő esetén a helyiség kertjét is lehet használni. Különös figyelmet szentelnek a jó minőségű ételeknek. A menün találkozhatunk a nemzetközi és a bécsi konyha fogásaival, vegetáriánus ételekkel, és minden árkategóriájú harapnivalókkal.

Sargfabrik film (102).jpg

Adminisztráció

A VIL egyszerre tulajdonosa, építtetője, gondozója és a bérleti ügynöksége is a lakókomplexumnak. A társulás tagjai a lakásokban laknak, a jogaik és kötelességeik szerződésbe foglaltak, mint egy szövetkezetben. A tagok alap- és egyéni hozzájárulást fizetnek, mellyel törlesztik a komplexum hiteleit, valamint a lakások adminisztrációs költségeit is. Költözés esetén a tagok visszaadják a lakást az egyesülésnek.

Az olyan fontos döntések meghozatalára, mint a szabályok, állandó megbízások, az üzleti terv, éves tervek, költségvetés, lakás elosztás, használati szabályok, évente kétszer kerül sor, a közgyűléseken. A közgyűlés választja ki a képviselőket az önkéntes jelentkezők közül. Ezen képviselők bíznak meg egy szakmai igazgatót a következő év feladatainak irányítására, és összeszervezésére minden területen. Az iroda-jelleggel működő adminisztráció foglalkozik a szervezet szükségleteivel és a megfelelő kommunikáció biztosításával a lakásügyek szervezése és a szervezet közt. Jelenleg tizenöt embert foglalkoztatnak.

Közösségi lét és önkéntesség

A VIL tagjai aktívan részt vesznek a közösségi életmód minden területén. A közösségi életet nagyban befolyásolják az olyan önkéntes (fizetség nélküli) szerepvállalások és munkacsoportok, mint a már legendássá vált "SARGFABRIK Bál" megszervezése, vagy más “házon belüli rendezvények” megvalósítása, a kert és a könyvtár gondozása. Valamint a változatos születésnapi ünnepségek és egyéb összejövetelek szervezése, ahol a VIL tagok egy csoportja hetente készít ételeket a közösségi konyhában, a főzős csoport szervezésében.

Sargfabrik film (117).jpg

* * *

Kronológia - áttekintés

1987 A “Harmonikus Együttélésért Egyesület” megalapítása, melynek célkitűzése egy lakás- és kulturális egyesülés-projekt fejlesztése.

1989 május: Bécs 14. kerületében található, “Maschner & Söhne” épületegyüttes megvásárlása, mely az Osztrák-Magyar Monarchia egykori legnagyobb koporsógyár telepe volt. A gyár a 19. század végén épült, és egészen az 1970-es évekig működött, ekkor már romos állapotban volt. Történelmünk olyan ismert alakjai is "Maschner & Söhne" koporsókban nyugszanak, mint Ferenc József, és Erzsébet királyné (Sissi).

1992 A ‘Baukünstlerkollektiv BKK-2’ (jelenleg BKK-3) iroda által készített tervjavaslatokat a környező lakók elutasítják, ezért áttervezés után új tervek készülnek.

1994 Az építési munkák kezdete. A Matznergasse 8. szám alatt található épület renoválás után a csatlakozik a projekthez.

1996 ősz: az “újragondolt” SARGFABRIK megnyitója: 73 lakóegység átadása, mintegy 110 felnőtt és 45 kisgyermek és tinédzser számára.

1998 a pozitív visszajelzéseken felbuzdulva az egyesülés megvásárolja a szomszédos Missindorfstraße 10. telket.

2000 Elkészül a hasonlóan narancssárga, de nem kevésbé “meredek” testvér-épület; a “Miss SARGFABRIK” a közeli utcasarkon, 39 lakóegységgel, könyvtár számítógépekkel és internet elérhetőséggel, közösségi konyhával, klub teremmel, és a BKK-3 irodájával.

SARGFABRIK Miss SARGFABRIK
    telek 4711 m2 850 m²
    alapterület 2747 m2 608 m²
    az összes hasznos alapterület 7922 m2 4372 m²
    a kivitelezés kezdete 1994 április 1999 április
    befejezés 1996 július 2000 szeptember
    összes költség 13.6 millió Euro 5.4 millió Euro

Díjak:
Lakóházak Adolf Loos építészeti díja, 1996 (SARGFABRIK)
Befektetői díj, 1996 (SARGFABRIK)
Az osztrák cementipar építészeti díja, 2001 (Miss SARGFABRIK)
A Berlini Művészeti Akadémia építészeti díja, 2002 (Miss SARGFABRIK)

Sargfabrik film (110).jpg

_

sarg logo.jpgélet - kultúra - közösség

SARGFABRIK 1140 Vienna, Goldschlagstr. 169 • kulturhaus@sargfabrik.at • www.sargfabrik.at

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr205957197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása