Narva, egyetemi épület

2014. március 26. 22:23 - mB

A Clark-inverz után egy 2012-es izgalmas párhuzam:

Narva városa Észtország és Oroszország határán fekszik; a 17. században élte fénykorát, amikor svéd fennhatóság alá tartozott, s erre az időszakra tehető barokk városközpontjának kiépítése is. Az óváros azonban a második világháború során elpusztult, s a romok elbontása után modern városközpont épült a helyére. A háború után a helyi lakosságot nem engedték visszaköltözni, a Szovjetunió más területéről telepítettek ide lakókat.

Az egyetemet a megsemmisült óváros területére építették, főhomlokzata a város főterére néz. Az előtte elterülő négyzetes teresedés a régi tőzsde kontúrját jelöli ki, ami egyben jelenlegi előtere az egyetemi tömbnek. A koncepció alapja, hogy a síkból kilépve történeti pontossággal megmutassa az egykor ott álló épület tömegét. A Tőzsde annak idején a város szívében állt, olyannyira központi helyzetben, hogy még a Városháza homlokzatának egy részét is kitakarta. A mostani megoldás pontosan megmutatja az akkori állapotot a tömeget űrrel helyettesítve, s domináns szerepbe juttatva a Városházát.

http://static1.architectforum.hu/files2012/n00/02/43/37/kavakava-narva-diagram-new-and-old-structure.jpg


Nagyobb térképre váltás

Az új épület tehát a Tőzsde tömbjének virtuális lenyomataként állt elő. A korábbi épület barokk homlokzatának tükörképe jelenik meg hófehér betonból öntve az egyetem méltóságteljes főhomlokzatán. Kiálló, csőrszerű tetőfelépítménye ugyancsak a Tőzsde padlásterének kontúrjára fekszik rá. Mindezek eredményeképp egészen új téri helyzet alakult ki az egyetemi épület előtt, a régi ház vonalain belül. A kialakítás különlegessége, hogy inverz módon, három dimenzióban leköveti a megidézni kívánt egykori állapotot.

Az új épület többi három homlokzata visszafogottabb megjelenést kapott. Ezek esetében az elsődleges cél az volt, hogy illeszkedjen a régi Narva karakterébe. Ez főképp nyersen hagyott, osztás nélküli kőfalakból állt, amiknek az egyhangúságát csak a portálok és ablakok finom sorolása törte meg. A viszonylag kis alapterületű épület bent járva világos és tágas benyomást kelt, köszönhetően a belső udvar felé néző nagy üvegfelületeknek.

A belső tér kompakt, de könnyen és azonnal átlátható, megidézi a hagyományos egyetemi hangulatot, mégis bensőséges, fesztelen közeget biztosít az oktatásnak. A lépcsőzetes kialakítású tágas aula biztosítja a megfelelő környezetet a diákok pihenésének, találkozóinak az előadások szünetében. A belső közlekedést az udvar köré szervezték a tervezők.

A tőzsde épülete nemcsak formai lenyomatában él tovább. A pinceszinti falakat feltárták, ahol szükséges volt, kiegészítették. A központi terem boltozatát az eredetihez hasonló módon rekonstruálták. A jövőben rendezvényeket és kiállításokat szerveznek majd az így megőrzött terekben.

Földszint:

http://ad009cdnb.archdaily.net/wp-content/uploads/2013/08/52099b7ee8e44e80d1000041_narva-college-kavakava-architects_level_00_plan.png

második szint:

Pinceszint a meglevő alapfalakkal:

 http://ad009cdnb.archdaily.net/wp-content/uploads/2013/08/52099b8ee8e44e80d1000042_narva-college-kavakava-architects_level_-01_plan.png

harmadik szint:

http://ad009cdnb.archdaily.net/wp-content/uploads/2013/08/52099b9de8e44e420d00003b_narva-college-kavakava-architects_level_03_plan.png

http://ad009cdnb.archdaily.net/wp-content/uploads/2013/08/52099bace8e44e8d40000038_narva-college-kavakava-architects_section___elevation_01.png 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr725880439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.