Clark Ádám tér (komplex ZH)

2014. március 26. 02:03 - mB

IMG1014 copy2.jpg

A tanszéki komplex zárthelyire készült egyik (kedvenc) hallgatói terv e hétről.

Both Deborah, Dolmány Rita, Tóth Ágnes, Vajda Dorottya

A kiírás szerint egy turistaszezont kiszolgáló időszakra kellett javaslatot adni - a terv inverz módon rajzolja vissza az egykor itt állt Ybl-féle épületet: az udvar helyén álló faépítmény egyszerre utal az eredeti struktúrára, és ad (változatos) teret az új használatnak, a kilátásnak, a téri felfedezésnek, jelöli ki ugyanakkor (a körforgalom terébe belépve) az egykori beépítés valamikori sarokpontját. A negatív beépítés utal a hiányra, az évtizedek óta itt éktelenkedő foghíj botrányára, ugyanezzel a mozdulattal viszont teret ad a körforgalom miatt nagyon leszűkült járdán megjelenő átközlekedő forgalomnak. A létrehozott forma önállóan is értelmezhető, izgalmas téri világ.

A javaslat igazi értéke számomra, hogy a lehetséges irányok közül (a térfal visszaállítása, önállóan formált (szoborszerű) tömeg létrehozása, funkcionális megközelítés) mindegyikre egyszerre talál választ egy nagyon egyszerű, mégis sokolvasatú formai és szerkezeti javaslattal, anélkül, hogy túlontúl didaktikus lenne.

IMG1014 copy.jpg

IMG1017 copy.jpg

Hello.Tourist! by Emil.RuleZ! on Grooveshark

IMG1016 copy.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr715879251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.