Shigeru Ban: Pritzker díj 2014 - és az építész kulcsművei

2014. március 24. 22:02 - mB

http://static.dezeen.com/uploads/2014/03/Haesley-nine-Bridges-Golf-Club-House-by-Shigeru-Ban_dezeen_ss_1.jpg
klikk a dezeen gyűjteményéhez!

Mikor ilyen módon kezdtem dolgozni, majdnem harminc éve, senki nem beszélt a környezetről. De ez a típusú munka természetesen alakult nálam. Mindig érdekelt a kis költségvetés, a helyi, újrahasznosítható anyagok.

Shigeru Ban fáradhatatlan építész, a munkái optimizmust sugároznak. Ami másnak leküzdhetetlen akadály, az számára felhívás a beavatkozásra. Ahol bárki más a biztos utat választaná, ott ő az innováció lehetőségét látja. Elkötelezett tanár, nemcsak példakép a fiatalabb korosztály számára, de valódi inspiráció is. - Pritzker bizottság, 2014

Shigeru Ban: Szeretek emlékműveket is tervezni mert az emlékművek a város igazi ékszerei lehetnek, de azt is tudom eközben hogy nagyon sokan szenvednek természeti katasztrófák miatt, a kormány pedig nagyon szegényes menedékeket és ideiglenes házakat biztosít nekik. Hiszem hogy azoknál jobbat tudok.
- A teljes szöveg angolul elolvasható az Archdaily-n.

Shigeru Ban a Pritzker díjat követően szeretne kevesebb felkérést elvállalni, sőt, akár csökkenteni (!) az irodája méretét, és továbbra is a "minőség, nem a mennyiség" irányába haladni:

Szeretném a korábbi gyakorlatomat folytatni: sok időt szánni egy projektre, én magam irányítani a tervezést: kimenni a helyszínre, beszélni-megismerkedni az ottélőkkel, és tovább foglalkozni a katasztrófa-sújtotta területekkel" - tette hozzá.

Végül hadd kanyarodjak vissza első professzoromhoz, John Hejdukhoz. Építész volt, tanár és költő. Ötödéves hallgatóként fel kellett vennünk nála egy költészeti kurzust. Nem értettem, hogy az építésszé váláshoz miért kellene költészetet tanulnunk. Soha nem írtam verset, még japánul sem, az elég szegényes angolom miatt pláne nem akartam felvenni ezt az órát. Házi feladatként minden héten kellett írnunk egy verset.

Legnagyobb meglepetésemre a professzornak tetszettek a verseim és felolvastatta velem a többi diák előtt. Ekkor ismertem fel, hogy a versírás sokban hasonlít az építészeti tervezéshez. Mindenekelőtt létre kell hozni egy struktúrát, amit felépítünk a kiválasztott szavakkal. Nem kell, hogy nagyon választékos legyen. Nagyon egyszerű szavakat is használhatunk, ezek meg is ismételhetőek, többféle jelentésben is előfordulhatnak. Nagyon kiterjedt szókincs nem szükséges hozzá. Ezért voltam jó versírásból. (Shigeru Ban a Pritzker-díj átvételekor.)

Válogatás (most szándékoltan és önkényesen a kis költségvetésű - például papír - munkákból):

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr685877487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása