Budapest légifotó a Nyugati aluljáróban (2006)

2014. március 21. 16:30 - mB

A tervező: az Újirány Csoport.

Koncepció

Ki ne töltött volna el legalább egyszer órákat Budapest légifotóját tanulmányozva, otthonát keresve, a különféle városrészeket tanulmányozva? A koncepció szerint Budapest légifotója (öntapadó fóliára nyomtatva, csúszásmentesen átlátszó védőfóliával takarva) lenne ráragasztva a jelenlegi burkolatra, beborítva az aluljáró központi területét, olyan érzetet keltve, mintha a lábunk előtt heverne a város a maga teljes valóságában.

Műholdkép az aluljáró padlóján
// Fotó: Nagy Attila, (c) 1999-2011 Index.hu

A szokatlan perspektíva, a madártávlat a járókelőket felfedezésre csábítja, részvételre, interaktivitásra hívja. A nagyon egyszerű, olcsó installáció arra késztet, hogy viszonyba kerüljek a várossal, hogy észrevegyem a rendjét, rendszerét, összefüggéseit; játékos, felfedezésre hívő üzenete összetartozást, (valahova-tartozást), ezáltal és felelősséget is ébreszthet a város iránt.

A figyelmet a városra összpontosítva maradásra készteti mind a budapestieket, akik számára a várakozás élménnyel töltődik, mind a turistákat, akik számára segítségként is szolgálhat, illetve felkeltheti az érdeklődést olyan városrészek iránt, melyet még nem láttak.

Itt lakik a nagyi
// Fotó: Nagy Attila, (c) 1999-2011 Index.hu

A szemlélődők nagyobb eséllyel kerülnek egymással interakcióba, mivel a keresés során felmerült kérdéseiket feltehetik egymásnak, és segíthetnek azok megtalálásában, megválaszolásában egymásnak. Így válhat az orientálódás szórakoztatóvá, amikor az ember gyermeki lénye: a felfedező, kíváncsi kerül felszínre.

A Nyugati téri aluljárót egy vidám közeggé alakíthatná a zöldes alaptónusú játékos felület, mely mindenkihez egyaránt szól: pestiekhez, budaiakhoz, külföldiekhez...
(a pályázati tervből)

Tihanyi Dominika és Lendvai Gábor tájépítészek
// Fotó: Nagy Attila, (c) 1999-2011 Index.hu

A tervezők: Tihanyi Dominika és Lendvai Gábor, az Újirány Csoport tagjai.

További cikkek:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr335872797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.