Az isteni csend pillanata - High Line, New York

2014. február 23. 10:38 - mB


Liz Diller: A moment of supreme nothingness
from Louisiana Channel on Vimeo.

Csodás, sokadszorra is. Érdekes - és jó érzés - ezt a sokkal optimistább pici jövőképet látni Ekler Dezső borúlátóbb város-értékelése után.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr365827886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gost 2014.02.24. 21:26:27

Volt egy idő amikor ezeket a megoldásokat nagykanállal ettük. Az a korszak, amikor még a gyártóknak nem kellett feltüntetni, hogy miből van a bélszínroló nevű ,vágóhíd padlójáról összesöpört hulladékból készült népszerű rákosító, egy ételnek tűnő tárgy.De aztán elveszítettük szüzességünket, fellebbent a fátyol és szembesültünk mindazzal a rémséggel, ami a mi kis világunkat alkotja.
Ezért csodálkozás helyett ránézek ezekre a képekre és azt gondolom, hogy az autógalaxis megint gurított egy üveggyöngyöt. Egy „olyan mintha”csodát. Csak magasan van ,csak 1 m3 föld súlya 1500 kg= 1,5 tonna, csak az alant elzúgó autóforgalomból ugyanaz a szmogfelhő burkol be szagtalanul és láthatatlanul az üde virágokkal együtt, csak jön a földrengés és szakadunk a mélybe, mert normálisan a föld a fa a biztonságos talaj része és nem agyonlapító tényező.Valahol olvastam, hogy Amerikában,hol máshol, szűrővizsgálatot végeztek, az állandóan biciklivel munkába járók és a tömegközlekedők között. A bringások nyálában brutálisan magasabb arányú szénrészecskéket találtak , amelyek a tüdőben ugyanúgy rakódnak le,mint a cigarettakátrány.Jaj nekünk.
Nem tudom, de szerintem nem ez a menekülés útja. Az ember nagy szabad térségeken, a szavannán élt sokkal több időt,mint a városlakó, azóta sem aklimatizálódott utód. Merthogy a törzsfejlődés marhára nem törődik az ember civilizált mohóságával.Sajnálom, de nem lett ez sem derűlátóbb, bár én szemben Ekler Dezsővel nem gondolom azt,hogy nincs válasz,csak az elsüllyedés.

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2014.02.25. 00:12:53

@gost: Azért a dolog nem úgy értelmezendő, hogy ezáltal még több embert viszünk be a szmogba – a dolog pont fordítva működik: a metropolisz már eleve ittlevő lakói parkhoz, növényzethez: lélegzethez jutnak, így ugyanezek a lakók inkább sétálnak és kevésbé autóznak majd, ahogy ugyanezek a lakók tombolva vették birtokba az idéntől véglegesen gyalogosított Times Square-t, és így tovább… Ha nem ez, hát mi lenne egy város egésszégesebbé válásának az útja – s valódi ok az örömre? Ha otthagyjuk az egészet és felrobbantjuk? :-)

Városok viszont VANNAK, ezekben a városokban emberek laknak és dolgoznak és a fentiekhez hasonló lépések bár nem cserélik ki teljesen a levegőt, nem hoznak mindent rendbe, nem állítják meg az ÖSSZES autót, de javítják a levegőt, növelik a zöldfelületeket, növelik a szerethető, élhető városi területeket, erősítik a kötődést és a felelősségérzetet – van-e még projekt ami ilyen kis befektetéssel ekkora ereményt hozna (és csak pozitívat…)?

gost 2014.02.25. 09:09:37

Nem, biztos nincs rövidtávon más sminkelési lehetőség. Inkább a türelmetlenség hangja szólt belőlem,hogy valamit nagyon meg kellene változtatni ahhoz,hogy a város, ami értelemszerűen csak követi a változásokat, úgy újulhasson meg,hogy ne érezzük szépségflastromnak ezeket az egyébként pillanatnyilag szívderítő változásokat.A Times Square gyalogosításának nagy öröme ugyanezt a türelmetlenséget igazolja amit én is érzek.
A kérdés nem egyszerű és nem egy generációra méretezett a megoldása.A jólét és a civilizáció túlnépesedéshez vezet,a Föld meg igyekszik lerázni magáról azt a sok használót szmoggal, rákkal, háborúval, mikor mivel.
Addig is sétáljunk inkább a zöld hídon, ezzel egyetértek.

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2014.02.25. 09:49:01

@gost: Tényleg nem értem :-). Tipikusan az az érvelésed, mikor valaki egy viszonylag apró, jószándékú előrelépésen a világ összes problémájának megoldását kéri számon. Bocsánat, ez inkább szól az egyén általános csalódottságáról mint bármiről ami konkrétan ebben a projektben megvalósult. Tehát:

- miért lenne ez sminkelés?
- Miért dőlne össze és "lapítana agyon"? (New Yorkban is laknak statikusok... Amúgy ha megnézed a metszeteket: ha van túlméretezett szerkezet, hát EZ az.)
- miért lenne a fa nehezebb mint az itt pár évtizede fel-le rohangáló gőzmozdonyok? (!!!)

Mi jobb történhetne New Yorkban annál, hogy
a.) növekszik a gyalogos zóna
b.) újrahasznosítódnak és élettel telnek addig elhagyott ipari területek
c.) ez felértékeli (a szó minden értelmében: szellemileg-lelkileg is) a szűkebb tágabb környéket...

HA ez szépségtapasz, HA ez felszínes ("pillanatnyi") és sminkelés, mi lenne hát a JÓ, az előremutató, az üdvözlendő? Tényleg érdekel (a robbantást fent már kizártuk. :-) )

gost 2014.02.25. 20:17:28

A csalódottság biztosan igaz és világmegváltani sem szeretnék(tudnék).
Hogy mi lenne a megoldás, az remélem most van születőben. Kétségtelenül egy pozitív üzenet ehhez a vasúti sínek között növő vadvirágok üzenete.Valamit mégis elfed ez a történet.
Olybá tűnik, mintha a városi jólét irányába haladnánk, pedig csak a végtelen fejlődésben hívő közgazdasági világszemlélet kiszolgálói vagyunk és a dolgokat a pénz lobbik irányítják.

Elmondok egy történetet, ami látszólag nem a városról szól.
Közvetlen környezetemben nagydohányos családtag tért át az e-cigarettára. Az e-cigi= elektromos cigaretta (angolul electronic cigarette) a dohányzás káros szenvedélyének történetében az első átütő védekezési forma, amely valóban megteremti a lehetőséget, hogy egy átmeneti zónával nagyságrendekkel jobb körülmények álljanak elő a dohányzás terén. Az analóg cigaretta éget, kátrányt csinál és öl, nemcsak azt aki szívja, de a környezetét is. Az analóg cigaretta nikotint tartalmaz, de nem ezért gyilkol, hanem a dohánygyártók 4000 féle adalékanyagától, melyből legalább 400 mérgező és több mint 40 bizonyítottan rákkeltő, a többi allergizáló vagy arra szolgál, hogy fenntartsa/kialakítsa a szenvedélyt.
Az e-cigarettás (vaper) nem termel tonnányi mennyiségű hulladékot, nem mérgezi a környezetét kényszerű passzív mérgezéssel, amellett saját magának megadja a lehetőséget, hogy a kezdetben nikotintartalmú páráról áttérjen egy ártalmatlan ízesítésű gőzre, ami esélyt ad egy egészségesebb világnak, saját maga és mindannyiunk részére.(no smoking but vaping)

Miért írom le mindezt? Mert a reagálás a világ részéről egy modellt ábrázol arról, hogy mennyire igazak vagy hamisak azok a jólétet hirdető törekvések, amelyek nem a lényeget érintik.
Az e-cigaretta hihetetlen gyorsasággal terjedni kezdett az egész világon. Klubok, egyesületek alakultak és fellélegző családok áldották a kitalálóját. A cigarettáról való lemondás az E cigarettával nem savanarolai tiltó-megrovó-ítélkező parancsok mentén, hanem az emberi gyöngék tudomásulvételével mutat egy járható utat.
Ekkor ébredtek fel a dohánygyártók, a gyógyszergyárak (az orvosok !) és persze az állami büdzsék amelyek kétségbeesve néztek szembe a lehetőséggel, hogy a világot sújtó egyik legveszedelmesebb szenvedély esetleg megszűnik. De akkor mi lesz az ebből származó bevételekkel, mi lesz a rákgyógyszerekkel, mi lesz a legdrágább gyógyítású betegségfajtákkal, a jövedéki adókkal, az egész gépezetben szereplő sokmillió résztvevővel????
Akik álszent módon „követelik”, hogy a cigarettázást egyszerűen hagyja abba az, aki a szenvedélyének rabja és a gyógyszertárakban kapható kegyszerekkel próbáljon meg leszokni, amelyeknek a hatásfoka kb.olyan, mint a mell- és hajnövesztő szereké, azok tisztában vannak mindezzel, mégis mossák kezeiket.
Teljes offenzíva indult tehát világszerte, az e-cigaretta az ördög találmánya és mindenki a pokolra jut, aki él vele. Politikusok és ellenzékeik, tüdőgyógyászok, (akiket véletlenül gyógyszergyárak szponzorálnak dohányzás ellenes kutatásaikban) gyógyszerész professzorok és képviselők, állami tisztviselők hada harcol egy olyan találmány ellen, ami nagy valószínűséggel valóban segítene megoldani egy világméretű problémát.
Mindezt a mindenható WHO égisze alatt, amelyet történetesen a dohánygyárak is nagy pénzekkel támogatnak.
Miért vagyok csalódott?
Hát ezért.
Nincs ez nagyon másként a városok problémáinak buzgó megoldásainál sem.(És most sem a cikkben leírt jó szándékú kezdeményezést akarom kisebbíteni.)

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2014.02.25. 23:43:57

@gost: Érdekes amit írsz – és semmi de SEMMI köze ahhoz amiről a fenti poszt vagy az abban szereplő projekt szól. :-) Viszont mostanra értettem meg, hogy nagy valószínűség szerint nem nézted-hallgattad végig a fenti videót, nem ismered a hátterét – átfogó ismerkedésnek javaslok egy korábban betett másik videót (magyar felirattal):

tarsas2010.blog.hu/2012/02/10/park_a_magasban_new_york_ted

Ezekből ugyanis kiderül, hogy ezzel a projekttel senki nem akar sem láttatni, sem elkendőzni semmit, senki nem „szolgált ki” semmit, hisz alulról (az elején két embertől) elindult és következetesen végigvitt civil kezdeményezés.

gost 2014.02.27. 20:05:14

Ez így egészen más valóban, kár hogy nem ezt láttam előbb.
Az első videón és a képanyagon nem jött át az egész történet volumene, ami lényeges különbség.
Amerika más dimenziót jelent. Ez tényleg nem csak egy flastrom, hanem egy lehetőség NY-nak abban a részében, ahol a madár se jár turistaként. Ahol a slum, az elhagyott ipari rezervátum és a vadonatúj épületek váltják egymást, a hozzájuk tartozó autóforgalommal.
Nekem automatikusan a város mindenirányú szennyezettsége ugrik be amikor ilyeneket látok, elfogultan és madártávlatból néztem ezt a túlságosan idillinek tűnő projektet a városiasság összes rossz tulajdonságát felidézve a meg nem szűnő zajt, a mellé járó bűzt és a sokszor sokkoló zsúfoltságot, amiben „békésen” üldögélnek a városlakók és amibe berakni egy hídnyi zöldet, elsőre szemtelen fricskának tűnt ezer bajunkhoz képest. Ezért az e-cigi sztori is, ami szintén azt példázza, hogy majdnem senki sem a gyökerekig ás le,hanem olyan-mintha megoldásokkal operál a valódi javítás helyett., a pénz bűvöletében. A város esetében tudjuk, hogy miképp lehetne a fő szennyező forrásokat megszüntetni, csillapítani, valódi cselekvésekkel és nem az ellentétes érdekeket kijátszva egymás ellen, ahogy az nálunk történik, érdeklobbik mentén, amelyek jót nem hoznak, csak elkendőzik a valóságot.

New York a „kivéve a gyevi bírót” eset már évtizedekben mérhetően és most már belátom ez a projekt is része ennek a tendenciának. A másik linkből és főleg az animációkból világosan látszik, hogy ez a - méreteiben már minőségi változást hozó zöldítés - a Bloomberg-i gondolat folytatása. B. erős kormányzása alatt a NY-iak életminősége annyit javult, hogy egy NY-i egy átlag amerikaihoz képest majd egy évvel többet él, mert nemcsak grandiózus terveket álmodott, hanem meg is valósította azokat. Bár én földrengést említettem, NY-t inkább a Sandy hurrikán veszélyezteti, különösen a parti zónában(ahol egyébként a zöld híd is kanyarog) ami sajnos változatlanul fennáll. Innen az atavisztikus idegenkedésem a magasban zöldítéssel szemben. A második videón viszont látni azt a városdzsungelt, amit át képes szelni ez a rehabzóna és nincs mese, fejet kell hajtanunk. NY városvezetése Pataki és Bloomberg legjobb hagyományait ezek szerint folytatja.És ez jó.