A jövő városa – a városok jövője (Innotéka)

2014. január 31. 14:49 - mB

Az egységes világtendenciákról, a jövő városairól, a smart citykről, illetve a kontinensek, fejlett és fejlődő országok eltérő városfejlesztési és -üzemeltetési problémáinak megoldásairól két fiatal, de a témában kiemelten jártas szakemberrel beszélgettünk. Kádár Bálint, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Urbanisztikai Tanszékének tanársegéde, Szemerey Samu pedig építész, urbanista.

Hosszabb írás városokról - korszerűség, első második és harmadik világ - és Budapest.

A hazai városokra az elmúlt két évtizedben, sajnos, az is jellemzővé vált, hogy nagy többségük nem rendelkezik átfogó városfejlesztési koncepcióval vagy vízióval, azt fejleszt, amire pénzt tud szerezni. Ha jön egy külföldi befektető, akkor mindenfajta tervet, koncepciót és józan „urbanista” megfontolást felrúgva odaadják a kért területet, még ha ezzel hosszú távon igen komoly károkat is okoznak saját városuknak. Sok helyütt nincs városfejlesztés, csak ingatlanfejlesztés. (...)


Bogota

Természetesen nem szabad magunkat mondjuk Béccsel, Amszterdammal vagy Koppenhágával összehasonlítani, hogy a más léptékű Londont, Berlint vagy Barcelonát ne is említsem, de Kelet-Közép-Európában nem kell szégyenkeznünk az eredményeinkkel. A korrekt módon megszervezett tömegközlekedésünk a három, illetve nemsokára négy metróvonallal, az M0-s körgyűrű, a százszázalékos szennyvíztisztítás, a szaporodó gyalogoszónák és kerékpárutak, a hamarosan induló közösségi bicikliprogram, a ferencvárosi rehabilitáció, a panelprogram, az Egyetemváros vagy a Duna-parti Millenniumi városrész mind-mind olyan fejlesztés, amely kellemesebbé, élhetőbbé teszi Budapestet.(...)

*

...az előző kormányhoz hasonlóan példa erre a jelenlegi kormányzat is, amely – a minél gyorsabb „ügy­­kezelés” érdekében – kevésbé tartja fon­tosnak az előzetes egyeztetéseket a civil szférával és a városfejlesztő szakmával. Ezért a felkérések ellenére a MUT nem vett részt a 150 milliárdos városligeti múzeumi negyed építészeti terveket véleményező bírálóbizottságában, ők ugyanis az egész terv koncepcióját és helyszínét elhibázottnak tartják, a szakmai lelkiismeretük pedig nem engedi meg, hogy az elnökség kollektív döntését bármilyen okból megváltoztassák.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr925761452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tiimii 2014.02.08. 14:55:33

"a más léptékű Londont, Berlint vagy Barcelonát ne is említsem" - szerintem Barcelona nem illik ebbe a sorba, egyaltalan nem mas lepteku, mint Budapest - sot sok tekintetben kisebb is. Persze varosfejlesztese egesz mas szinten mozog es mar reg tul vannak egy olimpian de valahol regen termeszetesen mas-mas okokbol, de hasoloan "hatranyos helyezetbol" indultunk mindketten... De nem a leptek miatt vannak ok mashol.

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2014.02.09. 23:47:17

@tiimii: abban a tekintetben Barcelona azért bennem sem egy ligában fut Budapesttel, hogy van jónéhány olyan stabil "aranyfedezete" a múltból, amire nagyon biztosan építhet, ami nagyon erős identitást ad: a 29-es világkiállítás, az olimpia, a tengerpart, Gaudi, a városszerkezet - és lehetne még sorolni. (Haha - és egy csipet Woody Allenjük is lett)