PriSchool: reBörtön

2014. január 15. 00:25 - mB

A börtön funkciójának újragondolása keltette fel néhány építész figyelmét a közelmúltban - a feladat, hogy megoldást találjanak a túlzsúfolt büntetés-végrehajtási rendszer problémáira. Az ötletelésben részt vett Raphael Sperry, az Architects/Designers/Planners for Social Responsibility alapítója, Deanna VanBuren, a FOURM Design Studio vezetője. Az alábbi terveket Glen Santayana, a Harvard Graduate School of Design diákja készítette.

Az amerikai hatóságok drogok elleni háborúja 500 százalékkal növelte a börtönben lévők számát. Ma a börtönben lévők 92 százaléka nem erőszakos bűncselekmények miatt üt. Ami még specifikus az amerikai rendszerben, hogy a szabadultak 67 százaléka három éven belül visszaesik.

A mostani megoldás kifejezetten a nem erőszakos cselekmények miatt ülőknek tervezett épület. A börtön és iskola kombinációja újragondolja a börtön szerepét. Az elítéltek és a kriminalisztikát tanuló diákok kölcsönösen tanulhatnának egymástól, segítve az elítéltek visszatagozódását a társadalomba. A tervezett épület Brooklyn sűrűjében, egy bűnözéssel erősen fertőzött területen állna.

A komplexum négy épületből állna: a legszélső lenne a kriminológiai tanszék, mellette állna maga a börtön, utána következik a szabadulás előttiek épülete, majd egy kommunikációs központ. Az építész a kialakítással is jelezné, hogy az épületek és persze a funkciók összefonódnak egymással.

A diákok és az elítéltek akár együtt is részt vehetnének különböző tanórákon. Így a diákok valódi elítéltekkel találkozhatnának, amit felhasználhatnak tanulmányaikhoz. Az előkészítő épületben, vagyis ahová szabadulásuk előtt kerülnek az elítéltek, mindenféle szakmát tanulhatnak a fémfeldolgozástól a számítógépes munkákig. A kommunikációs központ pedig a kívülállóknak szól, azoknak a környéken lakóknak, akik szkeptikusak az egész rendszerrel kapcsolatban, és többet szeretnének megtudni róla.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr35758983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.