Stonehenge látogatóközpont: kész!

2013. december 18. 09:34 - mB

http://static.dezeen.com/uploads/2013/12/Stonehenge-Visitor-Centre-Denton-Corker-Marshall_dezeen_ss_2.jpg

Ma nyílik meg a Denton Corker Marshall tervei alapján, sok sok huzavonát megért, korábban már beharangozott Stonehenge látogatóközpont.

Stonehenge Visitor Centre by Denton Corker Marshall

Az épület úgy két kilométerre van a kőkörtől, de még a világörökségi területen belül (lásd a térképet a tervről szóló hírnél!).

Stonehenge Visitor Centre by Denton Corker Marshall

Az épület három, eltérő homlokzatburkolatú egységből áll, ezeket 200 acéllábon álló finoman hullámzó fémtető fogja össze. A legnagyobb épületrész burkolata szelídgesztenye, ebben van a kiállítótér. Az üveg-burkolatúban oktatási központ, kávézó és bolt található, a legkisebb, cink-burkolatúban pedig a jegypénztár. A három egység felett átrepülő fémtetőt négyzetes lyukak perforálják.

Stonehenge Visitor Centre by Denton Corker Marshall

A központ a kőépítmény előkészítése, építészeti megjelenése nem szabad hogy bármilyen módon is vetélkedjen a kőkör időtlen erejével és erős szobrászi kompozíciójával - mondja Barrie Marshall tervező. Míg a masszív, tudatosan elhelyezett kövek szabadon állnak a tájban, addig a központ tere fedett, pehelykönnyű és hétköznapi. S míg a kövek mélyen a földbe ágyazottak, addig a Központ szinte csak a felszínt érinti.

A látogatók a műemléket egy kényelmes sétával érhetik el, de választhatják a tízperces kisbusz-járatot is.

Stonehenge Visitor Centre by Denton Corker Marshall

Stonehenge Visitor Centre by Denton Corker Marshall

Stonehenge Visitor Centre by Denton Corker Marshall

Stonehenge Visitor Centre by Denton Corker Marshall

Stonehenge Visitor Centre by Denton Corker Marshall

Photography is by Peter Cook.

Here's the full press release from Denton Corker Marshall:


New Stonehenge Visitor Centre Opens

Denton Corker Marshall’s new Stonehenge Visitor Centre opens its doors on 18th December, inviting more than one million visitors every year to experience the transformed ancient site.

Located 1.5 miles to the west of the stone circle at Airman’s Corner, just within the World Heritage Site but out of sight of the monument, the new visitor centre is designed with a light touch on the landscape - a low key building sensitive to its environment.

Szólj hozzá!
Címkék: anglia turizmus 201x

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr715697187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.