Buborékház - terv Kínába

2013. november 09. 03:14 - mB

http://3gatti.com/wp-content/uploads/2013/10/02-skyline-view-1100x797.jpg

Jön az ősz, hideg van, állok az ablak (franciaerkély) előtt, és arra gondolok, kéne valami rátehető, valami szigetelő - valami felfújható. Erre mi jön Kínából? Buborékház!

Buborékban dolgozni
- épületfelújítás Sanghajban

Mikor Rómából Sanghajba költöztem, rengeteg különbséget tapasztaltam a környezetben. Az egyik, hogy az ablakon kinézve nem adta azt a megnyugtató érzést amit korábban Róma. Talán az épületek egyöntetű szürkesége, a végtelenül szürke ég és hogy a szennyezés miatt nem lehetett ablakot nyitni. Éjszaka aztán jobban kezdtem érezni magam mert nem látszott a külvilág. Időjárás-érzékeny lévén nagyon befolyásolnak a fényviszonyok, idővel azt vettem észre hogy az olyan rossz levegőjű városban mint Sanghaj, csak tetőablak, sőt: homokfúvott üvegezésű tetőablak alatt érzem jól magam. Ez talán abból a képzetből fakad hogy a felülről érkező természetes fényt a tiszta, kék éggel asszociáljuk, nem szürkével. Pontosan ezt a hatást szerettem volna elérni ennél a tervnél, azaz hogy minden egyes iroda azt a pozitív érzést sugározza, amit számomra a tetőablak (a felső megvilágítás) élménye jelent.

http://3gatti.com/wp-content/uploads/2013/10/01-street-view-1100x730.jpg

A terv egy hagyományos, igénytelen irodaház felújítása a városközpontban. A környezet folyamatos változásban van, a környéken sok a fejlesztés, modern, tetszetős épületek bukkannak fel. Tervünkkel szerettünk volna a beruházóknak a felső szinteken vonzó irodaterületeket, lent jól működő kereskedelmi szinteket kínálni. Ikonikus épületet akartunk létrehozni, könnyen felismerhető jelet, az unalmas városképből kiemelkedő szobrot.

A terv maga egyszerű, de összetett környezeti minőségeket jelenít meg: felfújható "vitorlákat" helyeztünk minden egyes helyiség elé. A felfújható szerkezetek terén szerzett sokéves tapasztalatom nyomán tudom hogy ez milyen sokoldalú és jól működő lehet: a belső és külső tér közti nagyon kis légnyomáskülönbség is elegendő az anyag felfújódásához (White Antibacterial Technical Outdoor Nylon with Polygene Silver Icons).

http://3gatti.com/wp-content/uploads/2013/10/04-detailed-section-1100x777.jpg

A szellőzés, a légcsere és szűrés központilag kontrollálható, a szükséges belső légnyomás még hagyományos ajtók és megnyitások mellett is könnyűszerrel fenntartható. A dudorokból álló fehér, áttetsző anyag első funkciója a napfény felerősítése (ez az íves felületnek köszönhetően jön létre), ami így az amúgy igen mély épületbelsőbe is eljut.

http://3gatti.com/wp-content/uploads/2013/10/05-office-interior-view-1100x666.jpg

A homlokzati üvegfelület és a műanyag "buborék" közti tér hatékony hőszigetelésként is működik, a belső levegő oxigéndússágát is növeli az itt elhelyezett növényeknek köszönhetően. Ez a "mikro-melegház" folyamatos légcserében van a belső térrel, a legkedvezőbb klímát kialakítva úgy télen mint nyáron.

Egy érzékelőnek köszönhetően a fényviszonyok - a mesterséges és természetes fény keverékeként - mindig optimálisak lehetnek. A fehér ablak-duzzanatok a fény állandóságát is biztosítják.

A buborékhomlokzat megjelenése nem statikus: folyamatosan reagál a szélre és a használókra: jobban kidudorodik ha többen vannak a helyiségben és amikor a légcsere a maximumon van. Ha senki nincs a szobában, az érzékelő minimumra kapcsolja a légcserélőt, a homlokzat itt "leereszt".

Az épület közel van egy híres szoborparkhoz, ami az új homlokzat interaktív szoborként való értelmezését is segíti. A nappali megjelenése jellemzően plasztikus, "dudoros", míg éjszaka egyfajta városi lámpásként képez urbánus ikont.

http://3gatti.com/wp-content/uploads/2013/10/08-ground-floor-view-1100x723.jpg

http://3gatti.com/wp-content/uploads/2013/10/03-section-1100x604.jpg

http://3gatti.com/wp-content/uploads/2013/10/09-facade-scheme-1100x604.jpg

http://3gatti.com/wp-content/uploads/2013/10/10-elevation-scheme-1100x604.jpg

http://3gatti.com/wp-content/uploads/2013/10/06-site-plan-1100x774.jpg

http://3gatti.com/wp-content/uploads/2013/10/07-ground-floor-plan-1100x798.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr835620314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.