Haller utcai alap(f)ok

2013. augusztus 20. 00:48 - mB

Halle 636.jpg


ld. még: hasonló nekem kedves talált ház a XIX. kerületben.


A napokban erre biciklizvén találtam rá erre a házra illetve a felújítására: épp egy lehelletnyivel több csak a "semmi különös"-nél: jóleső, becsületes hétköznapiság.

Az ember lehet szabadabb s még

legszabadabb is.Csak az az alapfok,

az mért elérhetetlen?!

Ancsel Éva - Száznyolcvankét új bekezdés az emberről, XXXVI.


View Larger Map  |  Get Directions  |  View Bird's Eye

Nem ismerem a ház történetét, de a légifotón is látszik a kényelmes, nagy levegőjű udvarok nagyvonalúsága, amihez a homlokzatok errefelé szokásos megoldása társult: a külvárosi helyzethez illően visszafogott plasztikájú, takarékos felületek, az elmaradt felújításokból következően erősen leromolva. Na ezt újították most fel.


Ilyen volt - Nagyobb térképre váltás

Haller 634.jpg

A felújítás a hely és az épület a helyhez: az egyszerűséghez, a takarékossághoz kötődő hagyományát viszi tovább: nem állít vissza ablakkereteket, nem keresi az "eredeti fény" visszahozásának lehetőségeit, hanem praktikus eszközöket választ: (gondolom) hőszigetel, kisimít, a meglevő kisebb anomáliákat meghagyja (vagy akár újakat is hoz létre: ablakméretek), és egyetlen pici játékot enged meg magának: az ablakbélletek színezését.

Haller 638.jpgVáltozó ablakméret, osztás, redőny... a látvány mégis tiszta, egységes

Talán a létező legolcsóbb megoldás - és talán a leglátványosabb. Vissza is idézi a megszűnő keretek egykori hangsúlyait, de utánozni nem akar, és kifizethetően, befejezhetően állítja vissza NEM régi formát, de új köntösben egy egykori egységet, méltóságot. teszi ezt egyszerűen, gazdaságosan - és vidáman, színesen. Berlini épületek tárgyilagos normalitásához, váratlan apró izgalmaihoz kötődő képeket idéz fel bennem.

Haller 635big.jpg

Jól esik (a földszint feletti párkány sematizálását azért sajnálom).

Haller 640.jpg

Izgalmas lenne egyszer a térhasználatnak, a közlekedőknek, a lakásoknak is utánanézni, a telepítés, a megjelenés alapján ígéretes is lehet akár.

Haller 630.jpg

Ha valakinek van információja az épület és a felújítás tervezőiről, azt örömmel fogadom.

Haller 641.jpg

(A színhűség közel van az igazsághoz bár, de a telefonos low-tech felvételekre reá van segítve kis photoshop, pardon.)

_ _

bónusz a közelből: homlokzat nélküli ház a Mester utcában: csak másik épületen keresztül van utcakapcsolata, csak a belső udvarra néznek ablakai, kifelé csak tűzfalak:


Nagyobb térképre váltás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr155467559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.