A költő háza - Alberto Campo Baeza

2013. augusztus 13. 16:58 - mB

Casa Moliner by Alberto Campo Baeza

Magas betonfalak kerítik körbe a költő titkos kertjét Zaragozában - a tervező a spanyol Alberto Campo Baeza.


Nagyobb térképre váltás

"Érdekes" hogy mennyire érdektelen ez a telepített, kertvárosi környezet...

Casa Moliner by Alberto Campo Baeza

Casa Moliner by Alberto Campo Baeza

Casa Moliner by Alberto Campo Baeza

Casa Moliner by Alberto Campo Baeza

A legfelső szinten könyvtár biztosít nyugodt munkahelyet a költőnek. Áttetsző fal biztosítja az állandó és egyenletes megvilágítást, a szomszédság felé egyetlen keskeny ablak keretezi a kilátást.

Casa Moliner by Alberto Campo Baeza

Az álmok helye a legfelső szint felhője - mondja Campo Baeza - északi a fény az íráshoz, olvasáshoz, gondolkozáshoz és az érzésekhez.

Casa Moliner by Alberto Campo Baeza

Az alsó szint egyetlen hatalmas, a kertre megnyíló nappali-étkező, a hálók és fürdők az alsó szinten vannak.

Casa Moliner by Alberto Campo Baeza

Casa Moliner by Alberto Campo Baeza

See more architecture by Alberto Campo Baeza »
See more houses in Spain »

Casa Moliner by Alberto Campo Baeza

Photography is by Javier Callejas.

Casa Moliner by Alberto Campo Baeza

Alberto Campo Baeza az épületről:


Moliner House, Zaragoza

To build a house for a poet. To make a house for dreaming, living and dying. A house in which to read, to write and to think.

Casa Moliner by Alberto Campo Baeza

We raised high walls to create a box open to the sky, like a nude, metaphysical garden, with concrete walls and floor. To create an interior world. We dug into the ground to plant leafy trees.

Casa Moliner by Alberto Campo Baeza

And floating in the centre, a box filled with the translucent light of the north. Three levels were established. The highest for dreaming. The garden level for living. The deepest level for sleeping.

Casa Moliner by Alberto Campo BaezaAxonometric diagram one

For dreaming, we created a cloud at the highest point. A library constructed with high walls of light diffused through large translucent glass. With northern light for reading and writing, thinking and feeling.

Casa Moliner by Alberto Campo BaezaAxonometric diagram two

For living, the garden with southern light, sunlight. A space that is all garden, with transparent walls that bring together inside and outside.

Casa Moliner by Alberto Campo BaezaFirst floor plan

And for sleeping, perhaps dying, the deepest level. The bedrooms below, as if in a cave. Once again, the cave and the cabin. Dreaming, living, dying. The house of the poet.

Casa Moliner by Alberto Campo BaezaGround floor plan

Location: Avda. Ilustración, 40, Urbanización Montecanal, Zaragoza
Client: Luis Moliner Lorente
Surface area: 216 sqm

Casa Moliner by Alberto Campo BaezaBasement plan

Casa Moliner by Alberto Campo BaezaLong section

See also:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr725459310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.