Gyerekegyetem - Gandia, Spanyolország

2013. augusztus 08. 14:33 - mB

Kid University by Paredes PedrosaHat (korábban is itt álló) eperfa áll ennek az új spanyol óvodának a felhő-alakú udvarán. A földszintes "Gyerekegyetem" bejárata rögtön egy szabadtéri színháznak és homokozónak is helyet adó központi udvarba vezet, amit két csoportba rendezett foglalkoztatók kereteznek. A déli szárnyban büfé, irodák, pelenkázó, olvasószoba, számítógépes- és művészeti stúdió, az északkeletiben zeneterem, táncstúdió és egy kis színház található.

Kid University by Paredes Pedrosa


Nagyobb térképre váltás

A belső felé néző kétszintes megnyitások az eperfák árnyékolta udvart - és a természetes fényt - hozzák be a belső térbe. A foglalkoztatók szinte mindegyike fizikailag is megnyílik az udvar felé. A padló burkolata linóleum, a mennyezet akusztikai okokból parafa burkolatú. A külső (tömör) homlokzatok és a tető fehér kerámiával burkolt - az anyagválasztás a környék vernakuláris építészetéből is következik. Egy korábbi víztárolót kis medencévé alakították át.

Kid University by Paredes Pedrosa

Kid University by Paredes Pedrosa

Kid University by Paredes Pedrosa

Egy másik munka Paredes Pedrosától: a public library with a layout determined by an ancient archeological excavation.

Az épület ismertetése Paredes Pedrosa tollából:


UPI. Kid University in Gandia
Paredes Pedrosa, arquitectos

The Kid University in Gandia (UPI) is an experimental initiative proposed by the Municipality of Gandía. The UPI is not a conventional kindergarten, but a group of specialised classrooms and workshops located in a natural setting where kids can develop their creativity and have fun beyond a school context.

Kid University by Paredes Pedrosa

The proposed volume does not alter the Ausias March Park’s layout. Indeed, it respects the position of six existing white mulberry trees, arranging the classrooms around them and shaping a central lobed courtyard. Library, computers, painting, photography, auditorium, theatre and music classrooms are arranged around the mulberry trees.

This courtyard is the core of the Kid University, linking open spaces, covered areas and indoor rooms. Towards the exterior, the building exhibits a sober and continuous facade, serving as a sort of palisade, that avoids building up fences.

Kid University by Paredes Pedrosa

Plan - click for larger image

White coloured ceramic tiles are the material both for facades and roof. There is continuity in the material that builds up the whole exterior of the building. From the outside, the building intends to be a light, white ceramic fence where the shade of the nearby trees is reflected.

Kid University by Paredes Pedrosa

Section - click for larger image

Vernacular architecture in this Mediterranean area uses ceramic that does not need any maintenance and adapts naturally to its mild climate. In summer it reflects the strong local light and protects inside from high temperatures.

Elevations - click for larger image

Ceramics are designed as three-dimensional pieces with a can shaped mould that resembles a continuous bamboo fence. The pieces are double faced and the flat side is used for the roof.

In the patio, the facades are built with wooden carpentries painted white, so there is a transparency between inside and outside and all mulberry trees can be seen from the classrooms. In the inside finishing’s is linoleum for pavements and cork for ceilings as sound absorbent material, combined with the concrete structure walls.

Kid University by Paredes Pedrosa

Diagram - click for larger image

Sustainability is achieved by the own concept of the building. Cost was tight and both structure and construction are finishing’s and conditioning. The interior is shaded from the intense summer sun by the mulberry trees that attenuate solar irradiation and cast scattered shadows to the interior of classrooms. And so artificial light is reduced to the essential.

In winter, mulberry trees have no leaves and sun light enters freely into the classrooms. Once spring has transformed the trees and they are full of leaves they become a natural shade for children.

Kid University by Paredes Pedrosa

Map - click for larger image

In the outside the ceramic continuous walls bear naturally the patina of time and have no maintenance. The only openings are the entrance fence and a large window overlooking the historical centre. The sloped ceramic roof attenuates solar irradiation and conducts water from rain to the patio and to the trees where a central playground has a circular sand pit and a circular bench for telling stories and outdoor music.

A nearby old water basin is refurbished for children swimming and water games.

Project: 2010. Construction: 2010-2011
Location: Parque Ausías March, Gandía. Valencia
Architects: Angela García de Paredes and Ignacio Pedrosa
Project team: Álvaro Oliver, Álvaro Rábano, Lucía Guadalajara, Ángel Camacho, Laura Pacheco
Technical control: Antonio García Blay
Structure: Alfonso G. Gaite. GOGAITE, S.L.
Mechanical engineer: JG S.A.
Location: Ausías March Park, Gandía
Client: Municipality of Gandía
Contractor: Alesa Proyectos y Contratas S.A.
Tiles: Ceràmica Cumella
Floor area: 1075 sqm.
Programme: multiple classrooms and workshops, cafeteria, administration

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr605451277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.