Utzon: Fredensborg lakóegyüttes, 1962

2013. május 01. 15:00 - mB

Fredensborg Housing by Jørn UtzonA korábban tárgyalt dán lakóegyüttesek után következzen azok egyik előképe, őse - a jól ismert Sydney Operaházat is tervező Jørn Utzon munkája. Az átriumházak additív módon alkotnak telepet, helyfoglalásukkal kialakítva egy publikusabb utcát és egy védett belső kertet.


Nagyobb térképre váltás

A Fredensborg lakóközösség (1959-62)
- a Pritzker díj kísérőszövegéből, 2003

Utzont a Kingo lakóközösségi együttesének (Helsingor) sikere nyomán a Dansk Samvirke, az üzleti vagy diplomáciai okokból külföldön dolgozók támogató szervezete kereste meg egy új megbízással: a kiküldetés évei után Dániába hazatérő nyugdíjasaiknak szerettek volna olyan lakóhelyet teremteni, amelyben továbbra is közösségként, tapasztalataikat megosztva tudjanak élni.

Utzon annak ellenére elfogadta a megbízást, hogy még a tervezési helyszín sem volt meg, az építkezés meghiúsulása esetén pedig tervezési díjat sem tudtak volna fizetni. Segített a helyszín kiválasztásában (Fredensborg, North Zealand), és olyan tervet dolgozott ki, amely minden lakáshoz jó kilátást és és egy nyílt, zöld domboldalhoz való közvetlen kapcsolódást biztosított. Mivel ilyen lakóközösségre akkor még nem volt minta, Utzonnak kellett megfogalmaznia a szempontokat, összehangolnia a családi házról alkotott elképzeléseivel. A közösség egyik kívánsága egy közösségi életre, találkozásokra alkalmas központi hely volt, étkezővel és konyhával és közösségi térrel. Szükség volt irodaterületekre is és néhány vendégszobára. A projekt így egy kisebbfajta hotelhez vált hasonlóvá.

A Fredensborg lakóközösség végül 47 átriumos házzal és 30-lakásos teraszház-csoporttal valósult meg, ez utóbbiak hármas csoportokban nyílnak egy központi térről.

1.) nappali és étkező 2.) hálószobák 3.) fürdő 4.) konyha 5.) tároló 6.) garázs

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7d/Fredensborg_Houses_17.jpg/640px-Fredensborg_Houses_17.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/53/Fredensborg_Houses_7.jpg/800px-Fredensborg_Houses_7.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1e/Fredensborg_Houses_14.jpg/640px-Fredensborg_Houses_14.jpg


Nagyobb térképre váltás

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/89/Fredensborg_Houses_15.jpg/640px-Fredensborg_Houses_15.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr264970928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.