A KÉK hallgatói pályázat győztes terve

2013. április 26. 20:38 - mB

KEKpalyazat 480.jpgBazsik Anita, Kárpáti Fanni és Vátyi Gergő pályamunkája nyerte a KÉK és a KultUnio pályázatát a Király utca 15. alatti épület földszinti homlokzat-rekonstrukciójára (a hg.hu hírének átvétele).

A helyszín azért különleges, mert itt található az egykori budapesti gettó falának utolsó megmaradt szakasza, amelyet 2010-ben emléktáblával is megjelöltek.

Gratulálok az első helyezetteknek - úgy is mint tanszékünk komplexeseinek!

A KÉK – Kortárs Építészeti Központ és a KultUnio – Budapest Multikulturális Negyede 2013. február 27-én írt ki hallgatói ötletpályázatot a Budapest, VII. kerület, Király utca 15. szám alatt található zsidó gettó fal fogadóépületének földszinti homlokzat-rekonstrukciójára.

Az ötletpályázat célja egy kreatív együttműködés létrehozása a civil szféra és a vállalati közeg között. A pályázók feladata a Magyar Telekom Civil Liciten felajánlott pénzösszege, az általa biztosított önkéntes munkaerő, valamint a Baumit Kft. által szponzorációs formában felajánlott anyagai hozzájárulás lehető legeredetibb, és hatékonyabb módon történő felhasználása volt. Pályázat további célja ehhez az összefogáshoz építészeti ötletetek begyűjtése a hallgatóktól.

A hallgatói ötletpályázat bírálati szempontjai igen szigorúak voltak. A Bíráló Bizottság figyelembe vette többek közt a megoldások kreativitását és megvalósíthatóságát, de elvárták a különleges helyszíni adottságok figyelembe vételét is: a műemlékház lakottságát, valamint azt, hogy a városi túrák alkalmával számtalan turista halad át az udvaron. Fontos szempont volt, hogy a pályamunka tartós, időjárás-, és amortizáció-biztos legyen, illeszkedjék a műemlékként védett területbe. Be kellett tartani a pályázat szövegében kikötött anyagi és szponzorációs keretet is: 450.000 Ft, melyet a pályázó szabadon használhatott fel anyagokra, illetve 200.000 Ft értékű Baumit termék. Számolni kellett azzal is, hogy a munkaerőt a kivitelezéshez a szponzor Magyar Telekom biztosítja önkéntesekkel.

A Bíráló Bizottság a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Lakóépülettervezési Tanszékén, 2013. április 12-én megtartott zsűrizésen három pályaművet díjazott, melyek szerzői a következőek:

I. helyezett: Bazsik Anita, Kárpáti Fanni és Vátyi Gergő által jegyzett 2. számú pályamunka

II. helyezett + Baumit különdíjas: a Benedek Márton és Kállai Kata által jegyzett 8. sorszámú pályamunka

III. helyezett: a Greg András és Stemmer Andrea által készített 3. számú pályamunka

A tervek bemutatása (idézet a zsűri zárójelentésből):

KÉK - KultUnio hallgatói pályázat: Bazsik Anita, Kárpáti Fanni és Vátyi Gergő első díjas munkája - Kép: KÉK

I. helyezett:
A pályamű finom, egyszerű gesztussal rendezi a belső udvar és a zsidó gettó fal kapcsolatát a fűzfaleveles motívum megjelenítésével. Az absztrakció szempontjából a legszerencsésebb megoldást választva, a további, pl. kerttervezéshez is támpontot ad. Gondolatiságában nem teremt konkurenciát a festés a hátsó udvaron található gettó falra nézve, mégis jelzés értékű tájképként jelenik meg a homlokzaton. Az ott lakók számára is érdekes hullámzás vagy levélhullás megjelenése tartós építészeti értéket képvisel. A levelek esti fluoreszkáló jellege pedig külön javít a pályamű értékén. Gondol a megvalósításhoz elengedhetetlen önkéntes, civil munka korlátaira, azt kreatívan felhasználva erősíti a koncepciót.

KÉK - KultUnio hallgatói pályázat: Bazsik Anita, Kárpáti Fanni és Vátyi Gergő első díjas munkája - Kép: KÉK

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr935248730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.