Bevásárlóközpont Koblenzben

2013. április 01. 21:07 - mB

http://ad009cdnb.archdaily.net/wp-content/uploads/2013/03/515270dcb3fc4bd06600003c_kulturbau-and-mall-benthem-crouwel-architects_047_jk011012-528x351.jpg

A Kritika kurzuson nemrégiben elhangzott előadás (Városalakító kereskedelem - az Allée üzletközpont kapcsán) továbbgondolására alkalmas (szép, jó, okos) bevásárlóközpont Németországból.

http://ad009cdnb.archdaily.net/wp-content/uploads/2013/03/515270eeb3fc4b5fe500003e_kulturbau-and-mall-benthem-crouwel-architects_056v_jk011012-528x351.jpg

A dolognak számomra nem is az esztétikája a fontos - illetve csak annyiban, amennyiben következménye a helyes helyzetfelismerésnek. Mert ez az épület alapvető erénye: a helyének, helyzetének, a feladatának pontos és arányos felismerése, az épület már "csak" az erre adott helyes válasz kibontása.


View Larger Map
  |  Get Directions  |  View Bird's Eye
Alapvető fontosságú, hogy a tervezőcsapat az épületet a városi tömb részeként fogalmazza meg, fontos szerepet hagy a gyalogosközlekedésnek: a kettébontott épületrész között jól használható városi tér alakul ki, a földszinti üzletek a belső fedett utcán túl a "külsőkről" is megközelíthetőek, érvényes városi kapcsolatai vannak tehát.

http://ad009cdnb.archdaily.net/wp-content/uploads/2013/03/515270fbb3fc4b5fe500003f_kulturbau-and-mall-benthem-crouwel-architects_063_jk011012-528x351.jpg

Merthogy a következő fontos felismerés, hogy egy ilyen épület nagy. Gesztusai is ehhez mértek, de a tervezők jó érzékének hála mégsem válik monstrummá. Az egyik épület végig üvegburkolatú (finom homokfúvott felületjátékkal - ebben van a könyvtár és egy múzeum), a nagyobb, a bevásárlóközpont alul végig üveg (ez képes a reklámfelületek befogadására is), a felső szinteken pedig egy zöldhomlokzattal.

Gyönyörű hogy ezek a hatalmas felületek szinte iparművészeti finomságúak és rétegzettek: messziről homogének, egyértelmű identitás-jelzéssel (kulturális, bevásárló, parkoló), míg testközelbe érve mindegyik egy változatos, csipkeszerű, kidolgozott arcát mutatja (érdemes akár csak a nagy üvegfelület visszafogottságában is játékosan változó osztásrendszerét figyelni).

http://ad009cdnb.archdaily.net/wp-content/uploads/2013/03/51527145b3fc4b5fe5000043_kulturbau-and-mall-benthem-crouwel-architects_072_jk011012-528x351.jpg

http://ad009cdnb.archdaily.net/wp-content/uploads/2013/03/5152712cb3fc4bd06600003e_kulturbau-and-mall-benthem-crouwel-architects_086_jk011012-125x125.jpgEz a zöld a pályázati terveken valóban zöld, élő volt: futónövény lett volna, a megvalósult változaton viszont egy olyan térbeli alumíniumburkolat, ami meglepő (és takarékos) módon egyetlen sorozatgyártott elemből készült, a zöld különböző árnyalataiban - ez a változatosság elegendőnek bizonyult a homlokzati felület elevenségéhez, gazdagságához (érdekes párhuzam Nagy Tamás Hungarocontrol irodaházának üveg homlokzatképzése).

http://ad009cdnb.archdaily.net/wp-content/uploads/2013/03/515270bfb3fc4b5fe500003c_kulturbau-and-mall-benthem-crouwel-architects_035_jk011012-528x351.jpg

A két épület között tehát valódi városi tér alakul ki - az egykori Zentralplatz itt éled újjá. Szép gesztus: hasonlóan a müncheni Fünf Höféhez (Herzog és DeMeuron) vagy a berlini Arkaden-hez az amúgy meglehetősen antiurbánus pláza (ld. lentebb) válik valóban élhető, városi hellyé, amit a többféle funkció (kereskedelem kultúra, turizmus) keveredése is segít.

http://ad009cdnb.archdaily.net/wp-content/uploads/2013/03/51527158b3fc4bd06600003f_kulturbau-and-mall-benthem-crouwel-architects_129_jk011012-528x351.jpg

A belsőben is mernek a tervezők kevés gesztusból építkezni, ez viszont (ismét csak) elegendően részletezett és gondosan tervezett ahhoz, hogy a nagy és a kicsi (távolról és közelről) is arányos, értelmezhető legyen, a színkód és az egymásba kapcsolódó minták térbeli kapcsolatokat erősítenek meg.

http://ad009cdnb.archdaily.net/wp-content/uploads/2013/03/515270dbb3fc4b5fe500003d_kulturbau-and-mall-benthem-crouwel-architects_043_jk011012-528x351.jpg

A zöldhomlokzat mögött van (így az épület tetejére került) két három parkolószint.

http://ad009cdnb.archdaily.net/wp-content/uploads/2013/03/51527174b3fc4bd066000041_kulturbau-and-mall-benthem-crouwel-architects_134_jk011012-528x457.jpg

http://ad009cdnb.archdaily.net/wp-content/uploads/2013/03/51527162b3fc4bd066000040_kulturbau-and-mall-benthem-crouwel-architects_118_jk011012-528x792.jpg

http://ad009cdnb.archdaily.net/wp-content/uploads/2013/03/5152717bb3fc4b5fe5000044_kulturbau-and-mall-benthem-crouwel-architects_176_jk011012-528x792.jpg

http://ad009cdnb.archdaily.net/wp-content/uploads/2013/03/515271feb3fc4bd066000042_kulturbau-and-mall-benthem-crouwel-architects_diagram.png

Függelék: két kép a mondott előadásból:

01 00 01 címlap.jpg

03 43 üzletközpontok03.jpg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr925187755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2013.04.02. 16:13:40

Minél tovább nézem, annál elegánsabb az épület - a belső térben (belső "utcákon") ezt például annak köszönheti, hogy sehol nincsenek látszó pillérek, ezek mindenütt az üzletek tereibe vannak rejtve.

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2013.04.05. 08:41:53

Nocsak: ugyanez az iroda tervezett egy hatalmas fürdőkádat Amsterdamba:

www.archdaily.com/350843/stedelijk-museum-amsterdam-benthem-crouwel-architects/

Kritizálják is a hozzászólók - legalábbis meglepő...