Tudományos Rockizmus (Beatrice 1981, CD)

2013. március 22. 07:55 - mB

Beatrice Rockizmus 480.jpg

Nem kap rétest estére. Ízelítő a héten megjelent dupla, igazán kortörténeti értékkel bíró CD anyagából, humorfaktorral - részletes ismertetés itt. A fenti két szám az Aki nem lép egyszerre és az Őszinte kőkemény. A véleményem itt.

...ez egy olyan dal, amely mind a két közönséget megfogja. Mind az olyat mint én, aki hát ugye intellektuel vagyok, és mind a másik felét, aki kőkemény őszinte, mint a Miklóska. (Győzelem.) Kérem az egész nép képviselői jelen vannak a zenekarban. Úgyhogy elmondom a szöveget. A dal címe: Őszinte kőkemény. Írta Nagy Feró, vagyis én.

A dolog érdekessége hogy az utóbbi (és a CD-n levő felvételek egynegyede) a Bercsényi kollégiumban készült, 1981 április 26-án (a teljes koncert leírása itt).

Beatrice-Tudomanyos_Rockizmus-cd-2013-kicsi.jpgA Tudományos rockizmus című Beatrice album 2 CD-ből és egy 24 oldalas kísérőfüzetből áll. Az ebben levő szöveg tartalmazza a részletes adatokkal kiegészített programot, a rekonstruált 1981-es Beatrice szövegkönyvet és a Tudományos Rockizmus lemez mellé íródott összefoglaló esszét.

Egy kis koncerthangulat, ugyancsak 1981-ből, őrjöngés-gyanúval:

...a színpadias zene – Miklóska Lajos zsenialitásának köszönhetően – az elmúlt közel 200 év minden jelentősebb stílusából egyaránt merített. A Beatrice mindenféle zenei panelt képes volt felhasználni gunyoros társadalomkritikájához. A régebbi korok dalidézeteinek új formába öntésével, azok leginkább Hofira emlékeztető asszociációs sorrendbe helyezésével olyan módon tartottak tükröt a társadalom szinte minden rétege elé, hogy a zenekar minden korábbinál veszélyesebbnek látszott a hatalom szemében. (a kísérőfüzetből)

http://www.elsoemelet.hu/bogdan%20csaba%20beatrice/slides/beatrice%201981.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: zene funny

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr915161953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.