Kajszibarackfa a harmadikon (Sargfabrik)

2013. március 14. 06:57 - mB

Artikelbild

Michael Diewald, a bécsi "Blühendes Konfekt" (Virágzó cukrászat) tulajdonosa, a Sargfabrik egyik lakásában él, sok sok növénnyel. der standard - angol fordítás;

A Sargfabrikban lakom - nagyon nyugodt itt az élet. 100 éve itt még koporsókat gyártottak (Sargfabrik = koporsógyár), az üzem azóta bezárt, a kilencvenes években a bécsi BKK-3 építésziroda tervezte a helyére ezt a lakóközösséget fürdővel, tetőkerttel, kávézóval és más közösségi funkciókkal. Van itt azóta kórus, főzőklub, táncestek, közös autóhasználat és így tovább. Garázs viszont nincs - és ez nagyon rendben is van így.

A feleségemmel, Kerstinnel és Mirával, a kislányunkkal élünk itt. Gyönyörű: a Sargfabrik mindent egy helyre hoz össze. A klasszikus szomszédsági gondokat - egymás kibeszélése, a kerítésen átnyúló faágak, túl hangos bulizás miatt kihívott rendőrség - itt nem ismerjük.

bad_sarg.jpgLegjobban az uszodát szeretem. Rendszerint késő este megyek le egy negyedórás merülésre, és hagyom szállni a gondolataimat. Télen, mikor odakint hideg van, a tepidáriumba megyek - ez amolyan gőzfürdő, kicsit kevesebb gőzzel és hőfokkal, de fantasztikus akusztikával. Általában egyedül vagyok, és úgy alakult, hogy ilyenkor énekelni szoktam, a hangulatomtól függően.

Éneklés után mezítláb megyek fel a tetőre egy kis Csikungra. Persze a tető nem Csikung-hely, hanem elsősorban egy gyönyörű kert. Gyep, gyümölcsök és zöldségek, még barack és kajszi is van. A harmadik emelet felett! Néha fogok egy tálcát és ott reggelizem a fűben.

http://datawien.mvd.org/wohnmodelle/presse/Pressebilder/Sargfabrik_miriam%20kittel_dachterasse.JPG

A tetőt legtöbbször azért gyógynövények és virágok termesztésére használom. A cukrászatomban szükségem van fűszernövényekre, némelyik nem honos Ausztriában, ezért máshonnan rendelem a magokat és itt elültetem. Ez az én kis személyes kísérletezgetésem. Tavaly mexikói növényekkel próbálkoztam, idén málnával. De "vadon" is nő itt mindenféle: van oregánó, kakukkfű, orbáncfű - innen megvan az éves növényellátásom.

Vannak növények a lakásomban is. Az avokádó-fa már 25 éves és túlélt pár költözést. Nem bírja abbahagyni a növekedést. Már akkora, hogy zsinórokkal kellett a plafonhoz kötöznünk hogy megálljon - szerencse hogy az 5 méter magas nappaliban van, mert a többi helyiség csak 2,26 belmagasságú.

Szinte csak régi bútoraink vannak. Nem szeretem az új bútorokat, az újra-hasznosítás és felújítás barátja vagyok. Soha el nem mennék egy bútorboltba. Kész horror. A nappalim ezért teljes káosz: a könyvespolc az előző lakótól maradt, a pad és a konyhabútor a korábbi albérletemből származik. Mindenből a legolcsóbbat: nincsenek nagy igényeim. A bútor csak funkcionális szükséglet az otthonléthez - ha pedig nincs kedvem otthon maradni, felmegyek a tetőre és ilyenkor az egész város a nappalim. (DER STANDARD, print edition, 23 / 24.7.2011)

http://fcc.at/event/img1000/2461.jpeg


Nagyobb térképre váltás

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr634956491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pirx pilóta · http://late-modern.blogspot.hu/ 2013.03.19. 09:55:30

emlékeim szerint ez a Sargfabrik 2, előtte épült egy 1 is, az is nagyon ott van: kisebb, zártsorú, de nagyon vagány: ha megnézed a metszeteket, BKK-ék a megrendelők igényeit egyenként próbálták kielégíteni (mivel ez is volt a koncepció, előbb összeállt egy közösség, nekik épült a ház), szóval a lakások egymásba fűzve, szinteltolásokkal, belső, ferde födémekkel, hogy mindenkinek kijöjjön, amit szeretett volna

Pirx pilóta · http://late-modern.blogspot.hu/ 2013.03.19. 09:59:14

bocs, egész pontosan a másik a Miss Sargfabrik, és a honlapjuk szetint mintha egyidőben vagy később épült volna... a nagy Sargfabrikot nem is találom rajta...

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2013.03.19. 12:00:18

@Pirx pilóta: igen, a nagyobb az első, ez 1996-ban lett kész (2006-ban volt nagyszabású 10 éves jubileum), a Miss 2000-ben készült el, az első sikerének lendületéből.

Nagy libling, van itt összeszedve tőlük-róluk jópár anyag:

tarsas2010.blog.hu/tags/sargfabrik

...a legátfogóbb az arc' cikke 2001-ből (a "Két cikk" kezdetű posztban), de izgalmas a lakókkal készült interjú is.

Pirx pilóta · http://late-modern.blogspot.hu/ 2013.03.20. 11:16:59

@mB: igen, annak idején mi is az arc' cikke nyomán jártuk végig először más szemmel Bécset... a BKK-3-tól az Impulscentrumok in nagyon tetszettek, bár ott már egyre inkább a formákra redukálódik az a gondolatiság, ami a Koporsógyárakban még minden dimenzióban megvolt

az arc' úgy egyáltalán nagyon hiányzik máig...