Schouwburgplein tér, Rotterdam

2013. március 04. 08:00 - mB

http://www.west8.nl/images/dbase/3501.jpg

  • A tervezők: West8; 1991-1996

A 12.250 négyzetméteres Schouwburgplein Rotterdam városának szívében található, körülötte üzletek, a Városi Színház és a Városi Koncertterem. A terv az űr, az üres tér (void) fontosságát húzza alá, ami a város sziluettjére nyit panorámát.


Nagyobb térképre váltás

A tér egy interaktív, flexibilis használatú köztér, napszakonként és évszakonként változó megjelenéssel. A látványa, hangulata a Rotterdami kikötőt idézi. Minden szükséges összetevő jelen volt, már csak életre kellett kelteni. A tér felületének a terület szintje fölé emelésével az "űr", a tér megmaradt, és kialakult egy "városi színpad".

http://www.west8.nl/images/dbase/2275.jpg

A tér kialakítását alapvetően a különböző napszakokban várható különböző használat és a napjáráshoz való viszony határozta meg. Ezek a napfényzónák tükröződnek vissza a tér burkolására használt különböző anyagok mozaikjában. A nyugati oldalt ezüstlemezeket tartalmazó epoxi borítja, a (több napfényt kapó) keleti oldalon egy fa pad húzódik végig a teljes hosszon, a burkolatot meleg anyagok: gumi és deszkaburkolat adják.

http://www.west8.nl/images/dbase/42.jpg

Az arra alkalmas évszakokban muskátlik is részei ennek a meleg oldalnak. A szint alatti parkolók tizenöt méter magas szellőzőtornyai hangsúlyos függőleges elemként jelennek meg. Ezeknek a könnyű acélszerkezeteknek mindegyikét LED világítás kelti életre; a három torony együttese emellett digitális óra is. Éjszaka a tornyok belülről kapnak fényt, puha, szűrt fénnyel világítva meg a környezetüket.

http://www.west8.nl/images/dbase/3499.jpg

A tér közepét perforált fémlemez borítja és egy faburkolatú játék-tér. A perforált lemezeket fehér, zöld és fekete fluoreszkáló csövek világítják meg. Alkalmi események pavilonjait, sátrait a padlóba szerelt elektromos csatlakozók és a vízvezeték-bekötési lehetőségek szolgálják ki.

01Body Movies - Schouwburgplein Rotterdam.jpg

A fluoreszkáló fények éjszaka egy ragyogó Tejutat formáznak. Az egész tér szinte lebegni látszik, mivel a vízszintes fénycsóvák a megemelt plató alól világítanak ki. A tér leghangsúlyosabb eleme a négy hidraulikus világító-szerkezet, amelyeket a város lakói interaktív módon, szabadon mozgathatnak.

01Rotterdam 16 mobil ter 01.jpg

01Rotterdam 16 mobil ter 06.jpg

02groundswell_11.jpg

(a szöveg forrása - 2006-09-22 21:40)
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr345114409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.