Az építészet nem formai kérdés - Peter Zumthor

2013. február 06. 14:56 - mB

http://static.dezeen.com/uploads/2013/02/dezeen_peter-zumthor.jpgA svájci Peter Zumthor tegnap, a RIBA Aranyérmének átvételekor tartott előadásában visszautasította azt a felvetést hogy az építészet célja a formaalkotás volna. Hozzátette, hogy hite szerint a fény, az anyagok és az atmoszféra az építészet legfontosabb aspektusai.

Az építészet nem formákról szól, hanem sok más dologról - mondta. - A fényről és a használatról, a szerkezetről, az árnyékról, az illatról - és így tovább. A forma a legegyszerűbben kézben tartható összetevő, a legvégére is hagyható (dezeen).


ld. még: Többolvasatúság és emlékezet: építészetről Zumthorral


http://static.dezeen.com/uploads/2013/02/Peter-Zumthor-Royal-Gold-Medal-by-Morley-von-Sternberg.jpg

Zumthor elmondta, hogy célja "érzelmekkel teli tér létrehozása" ("emotional space"). Szerinte az "érzelmek sűrítése" bármely épületben létrehozható, egy szerény berlini vasútállomástól kezdve egy vidéki házig bárhol. "Számomra mindegyiknél kulcskérdés az atmoszféra" - tette hozzá.

Thermal Bath Vals

Ez a fajta "jelenlét az építészetben" volt az előadásának a vezérfonala, de hangsúlyt kapott a szimbolizmustól szabad, csak tapasztalásra építő építészet kutatása.

Egy gyerekkori emlékét idézte fel, ahogy tavasszal végigszaladt egy falun: "Ez volt az első olyan, a puszta jelenlétre vonatkozó emlékem, minden jelentés vagy történet nélkül." Majd elmondta, a hasonló élmények hogy befolyásolták például a Steilneset emlékmű tervezése során. "A jelentés persze soha nem kerülhető el teljesen - folytatta, - de szeretnék minél tovább a szerkezetre, az anyagokra fókuszálva dolgozni, a szándékolt jelentés elkerülésével."

Steilneset Memorial

Az építész elmondta, hogy egyszer arra kért hallgatókat, tervezzenek forma nélküli házat, az egyik legutóbbi saját terve pedig egy csömöszölt (?) betonfalakból készült nyaraló. "A cél az érzelmekkel teli tér volt. Ha ezt sikerül megvalósítanom, ha a céljának és a helynek megfelelő teret tudok létrehozni, azt hiszem az a legnagyobb eredmény. Ez a célom."

Kunsthaus Bregenz

Above: Kunsthaus Bregenz, photographed by Hélène Binet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr45065778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.