Anuta szigete

2013. január 12. 23:03 - mB


Nagyobb térképre váltás

Anuta a Salamon-szigetek délkeleti részén levő kicsi sziget, a legkisebb állandóan lakott önálló sziget a polinéziai szigetvilágban. Legmagasabb pontja 65 méter, átmérője mindössze 750 méter.

- a Wikipédiából -

Társadalom és kultúra

Anuta lélekszáma 300 körül van. A szigeten két "noporanga", azaz lakóhely van, mindegyik egy-egy törzsfőnökkel. Mua (jelentése: "első") a keleti, Muri (jelentése: hátsó") a nyugati falu. A kis méretéből következően Anuta a világ legnagyobb, Bangladessel megegyező laksűrűségű helye.

Kapcsolat a természeti környezettel

Az Anuta társadalom fontos értéke az aropa, ami az együttműködést, megosztást és a másik iránti könyörületességet jelenti. Az aropa gyakorlata teszi lehetővé, hogy a sziget véges természeti erőforrásaiból a lakók egyenlően részesüljenek. Mivel a sziget nagy népsűrűsége nem jelent káros befolyást a sziget ökoszisztémájára, Anuta iránt kiemelten érdeklődnek a fenntarthatósággal foglalkozó tudósok. A South Pacific című BBC dokumentumfilm külön részt szentelt annak, ahogy az Anutaiak megőrzik a szigetük adományát, szemben például a Húsvét szigetek (ember-okozta) teljes környezeti pusztulásával.

A sziget mindig is erősen ki volt téve a természeti erők fenyegetésének, az élelmiszert ezért főzés után banánlevelekbe csomagolva elásva tárolják. Talán ennek is köszönhető, hogy a 2003-as Zoé forgószél a hatalmas pusztítása ellenére nem követelt emberi áldozatot (BBC).

Ének

Mint a polinéziai szigetek többségén, Anuta szigetén is nagy hagyománya van a poliritmikus közös éneklésnek.

http://www.lapita-voyage.org/images/presse/bildarchiv/2_Fischer_im_Auslegerkanu_vor_Anuta_061.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr95014710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.