Lille: közösségi építkezés, magyar résztvevővel

2013. január 05. 09:00 - mB

Lille 2012 (4).JPGAz alábbiakban egy kis hangulat-beszámoló következik egy közösségi társasházépítésről (eddig németül emlegettük: baugruppe), a helyszín Lille, a szíves közreadó Tokodi Juli, aki kis családjával most ugrott bele egy ilyenbe (férj + 2 gyerkőc). Nyilván más egy ottani gazdasági környezetben belevágni egy ilyesmibe, mégis azt érzem, hogy itthon a közös gondolkodásba vetett hit, az együttlét lehetőségeinek felismerése (annak félelmei nélkül) az ami elsősorban hiányzik. Ja: és a tudás mindennek a feltételeiről,  megvalósíthatóságáról, módszereiről...

Lásd még: Otthon a városban - lakóközösségek gyűjteménye

De maradjunk Franciaországban (miközben Krisztával is felvettük a kapcsolatot ezügyben, aki Berlinben volt benne pár ilyenben) és jöjjön a beszámoló:együtt lakni?

A mi kis lille-i projektünk itt is úttörőnek számít még: Franciaországban most kezd felpörögni ez a téma (a baugruppe itt: habitat partagé vagy habitat groupé), és a városvezetés most írt ki (2012 novemberében) egy pályázatot a város 3 színhelyére öt projektet, és mi nyertük meg az egyiket (nagyon jó helyen: vízpart, kis sziget-kerület.. )


Agrandir le plan

Most tartunk ott, hogy szerződést kötünk a partnerekkel, főleg a szociális-lakás-cégekkel, mert a házunknak sajátossága, hogy 10 lakás lesz benne, ebből öt tulajdonosi lakás, öt pedig bérlakás lesz, így a bérlakások költségét a bérlakás-építő cég fizeti és mint ilyen, komoly beleszólása van a projektbe, de egyelőre jól "megértjük" egymást. Nemsokára kell építészt választanunk, és még a kritériumokat is nekünk kell kitalálni!

Van egy projekt-szakértőnk (a bajszos), aki 1000 km-re lakik tőlünk, de azért jön sokszor hozzánk Lille-be, és horribilis összegekért ugyan, de nagyon sokat segít, pl. szerkeszt ilyen ún. sequantielle-eket, ami azt jelenti, hogy egy eléggé összetett táblázatba három éves programtervet dolgozott ki, meg segít nekünk a demokratikus együttmunkálkodást kialakítani, meg főleg a döntéshozatali procedúrák kidolgozásában.. Érdekes, hogy erre is már mennyi segédeszköz létezik, az ember ilyenekről nem is hall, csak amikor belecsöppen egy ilyen projektbe.

Iszonyú nagy kaland, csak én kicsit limitáltan tudok részt venni benne, a nyelv óriási gát, annyi de annyi az új szó, hogy maguk a franciák mondják, hogy egy új szókincset kell elsajátítani, és csak kapkodják ők is a fejüket (ez engem nagyon megnyugtat, hogy nem én vagyok teljesen hülye).


a beszélgetésekről

Persze mit csináltunk ma is?? Hát GYŰLTÜNK!!!

Jó volt nagyon, szépen kritizáltuk a projekt-vezetőnket, aki most nem volt ott velünk, mert Montpellier-ből jön mindig. Szóval ma például annak örültünk, hogy egész jól funkcionálunk "szakember" nélkül is. A szakember egyébként német, aki nem tudom mióta él Franciaországban, de jópár éve- évtizede lehet, és előtte TÁNCOS volt és most meg lakóközösségi projekteknek segít a születésben-megszülésben. Ez a weboldaluk, de sajnos csak franciául.

Node! ma iszonyú izgi nap volt, mert konkrétan azon főtt a fejünk, hogy mik legyenek az építészkiírásban, milyen kritériumokat állítsunk? Volt két pólus: volt aki kardoskodott, hogy nem kell, csak három vagy négy kritérium, de azokból nem engedünk egy jottányit sem, és hogy ha túl sok kritériumot teszünk (hogy az építész vagy iroda ne legyen messze, nem-tudom-milyen profi büdzsét állítson fel, legyen már tapasztalata passzív-ház építésben, stb), akkor egy csomó mindenkit kizárunk, aki esetleg potenciális zseni.

A másik csapat meg amellett kardoskodott, hogy minél több kritériumot írjunk bele a kiírásba, mert azzal is segítjük az építész(csapatokat) abban, hogy lássák, hogy miről is van szó és adekvát pályázatokat kapjunk, meg hogy annál kevésbé lehet belénk kötni később, vagyis: annál kisebb a rizikó hogy totális félreértés legyen az együttműködés helyett.

Én az utóbbira szavaztam, de mondtam, hogy a három legfontosabb kritériumból attól még nem kell engedni... És akkor azt találtuk ki, hogy otthon mindenki szépen végiggondolja azt a hosszú listát, ami ilyen építés-projekt-kiírásokon kritérium szokott lenni (vki letöltött egy csomót a csoportból) és PONTOZNI fogjuk, hogy kinek melyik kritérium a legfontosabb, és a építész-program munkacsoport szépen csinál egy táblázatot, és így a számunkra legfontosabb kritériumokat fogjuk sorrendben beletenni a kiírásba. (persze ez még korántsem a vége, mert tudod, mondtam, hogy szociális-lakás-vállalat (hogy hívják ezeket magyarul? Magyarországon ezek még mindig az önkormányzathoz tartoznak??? Ezek itt igazi cégek.. szoc-lakás-cégek..) szóval mivel a mi házunk felét egy ilyen szoc (vagy inkább bér?)-lakás-cég finanszírozza, velük együtt fogjuk kiírni a projektet, de már csak ezért is kell nagyon erősnek és ütősnek lennünk, hogy előttük-velük is megálljuk a helyünket, és a mi érveink legyenek előtérbe helyezve a pályázat kiírásakor.

Egyébként mindenki tökre átalakul egy ilyen csoportban, főleg ha van egy ilyen jó (pozitív) dinamika, még az én férjem is kezd demokratizálódni.. ;)) (pedig az már nem semmi!! :)

És tudod mi a legnehezebb? Hogy az építészeti-program munkacsoport ott áll mint bálám szamara a sok feladat előtt, mert SZERETNÉNK KITALÁLNI A SAJÁT HÁZUNKAT, DE AZT SEM TUDJUK, HOL KEZDJÜK? Meg főleg HOGYAN??? Nincs metódusunk, és hótt frusztráló ez a dilettantizmus, ami leblokkolja a szárnyinkat, pedig sok sok ötlet volna ám!

Még egy érdekesség: egyszer játszottunk egy olyat, hogy feltett az Anja kérdéseket, és egy folyosón kellett elfoglalni valamilyen pozíciót, mintha a folyosó egy létra lett volna, hogy akarod, vagy egyáltalán-nem-akarod, vagy mindegy, vagy épp tudsz vele élni, vagy egyáltalán nem tudsz vele élni... És mindenki rohangált a folyosón egy-egy kérdés után, és amikor megindokoltuk a dolgot, akkor szépen mindenki elkezdett mozogni a centrum fele, és a végén egy csomószor összetalálkoztunk egykupacba... csak attól hogy mindenki elmondta, hogy hogyan érez az adott kérdéssel kapcsolatban.

ilyenek voltak:

  • legyünk-e láthatóak az utcafront felől, vagy legyen nagy kerítés?
  • akarod-e hogy az ablakod előtt elmászkáljanak a szomszédaid?
  • hol akarod szárítani a ruháidat?
  • Láthatóak legyenek-e a kukák?
  • Kint menjen-e a lépcső vagy bent?
  • Fel akarsz-e menni a tetőre napozni vagy sem?
  • Szeretnél-e a közösségi helység közelében lakni, vagy inkább jó messze tőle?
  • Akarod-e hogy MINDENKÉPP a közösségi helységen át kelljen menned, ha hazamész?
  • Akarsz-e néha észrevétlenül hazamenni? (hova tenni a lépcsőt? centrálisan elhelyezni-e a közösségi termet?) stb...)
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr154969409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.