Victor Enrich városportréi (karikatúrái)

2012. december 31. 16:00 - mB

City Portraits by Victor EnrichA tréfás évzárás és a Boldog Új Év jegyében egy tréfás és személyes képösszeálítás - Victor Enrich fotómachinátor képei a Dezeenről.

Érdemes a hozzájuk kapcsolódó szövegeket is elolvasgatni, hisz a szabadidős optikai tuningon túl a képek a szerző a környezetére adott nagyon érdekes személyes reflexiói is.
(Párhuzam: ezügyben lásd még az Islamic Project hasonló fotómanipulációit!)

 


- victorenrich.com -


Shalom 1 és 2, Tel Aviv 2009 - Izrael legemblematikusabb és évekig legmagasabb épülete két nézetben is. Az alakja miatt mindig eszembe jutott, milyen lenne kicippzározni és megnézni, mi van belül... 

City Portraits by Victor Enrich

City Portraits by Victor Enrich

Manuela elkésik; München 2012 - a német magántanárom nagyon komoly, mindent precízen megszervező hölgy... Egy nap mégis elkésett... ez legalább olyan valószínűtlen volt mintha egy ház a feje tetején állna! A kép a müncheni születésű Christian Engelmann szobrász nappalijából készült, ahol a megérkezésem után tartózkodtam az azóta otthonommá vált csodálatos városban.

City Portraits by Victor Enrich

Hurok 2007, Riga - a litván rendező, Liga Gaisa ablakából készült a kép a Daguava folyó felé néző ablakból. A híd elfordul felfelé ahogy megérzi a folyó energiáját. A folyó túlpartján a TV-székház. Akkoriban épült egy gigászi autópálya-híd pár kilométerrel odébb; a bekerülési költsége 3 vagy 4-szerese volt az eredetileg tervezettnek, miközben Riga városa a legmélyebb gazdasági válság felé sodródott.

City Portraits by Victor Enrich

Védelem, Tel Aviv 2010 - Az Opera Torony a tengerparton áll, közel a lakásomhoz. Az épület most egy pisztoly, ami kelet: a "gonosz" tartózkodási helye felé mutat...

City Portraits by Victor Enrich

Medusa Tel Aviv 2011 - a második kép az Orchid Hotelről. Mindegyik terasz megpróbál jobb panorámájú helyet találni, ami nem egyszerű, mert a tenger a másik homlokzat irányában van... kínos, kínos.

City Portraits by Victor Enrich

Tel Aviv nyelvei 2010 - az első ház amit a Tel Avivi lakásomat elhagyva minden alkalommal láttam, egy Bauhaus stílusú épület... ami (mint stílus) ugye az eleganciájáról és németes fegyelméről ismert... nem úgy mint ez a szegény épület.

City Portraits by Victor Enrich

Orchid Tel Aviv 2010 - Az első kép az Orchid Hotelről a mellette levő építési területről. A városban minden hotel bejárata hátul, a tengerszint felett néhány méterrel található... a főbejárat tehát itt is az épület hátsó oldalán van, menekülőlépcsővel egyetemben, így viszont nem világos, merre is kéne menekülni.

City Portraits by Victor Enrich

12 ronda kacsa, München 2012 - egy racionális (szegényes) épület a hatvanas évekből, közvetlenül mellette két elegáns, arisztokratikus neobarokk házzal. Az arisztokratáknak sok rejtegetnivalójuk van... amit hálistennek a ronda kacsák most megmutatnak. A 12 az épületben található lakások számát jelenti.

City Portraits by Victor Enrich

VEF Remonts 2008 Riga - ez egy súlyos, 250 méter hosszú téglahomlokzatú gyárépület. Az előtte elfutó út egy még ennél is nagyobb, Domina Shopping Mall nevű plázához vezet. Nap mint nap erre közlekedve mindig egy 200 méteres medencét képzeltem a tetejére valamilyen Kriptoni Szupermenes Üvegtetővel.

City Portraits by Victor Enrich

Postapark, Tel Aviv 2009 - a háromból az egyes számú abból a képsorozatból, amit Tel Aviv egyetlen nem-fehér dolgának szenteltem, ez pedig a piros postaláda. A kép egy parkolóból készült, minden nap erre mentem a 10 hónapig tartó héber nyelvtanfolyamom alatt.

City Portraits by Victor Enrich

Opera Tel Aviv 2010 - egyik nap jövök el az irodámból és látom hogy az épületet megette valami gigászi körharapós narancs-lény. Azért narancs, mert az üveg világoskék színének az a komplementere. Az Opera a torony neve - a kép a szemközti építési területről készült.

City Portraits by Victor Enrich

Labanya Netanya 2011 - egy hibrid, egy barátom esküvőjére. A férfi Netaniából jött (Tel Avivtól 50 kilométerre északra), a lány Barcelonából, jelenleg pedig Los Angelesben élnek. Az épület a három hely keveréke: 1.) Netania híres tengerpartja, 2.) a modernista "La casa de les Punxes" Barcelonában, amit a lány nap mint nap látott az ablakából, és 3.) a mostani házuk Los Angelesben. Most mind együtt... merthogy összeházasodtak. A Labanya jelentése: L. Angeles - BArcelona - netaNYA.

City Portraits by Victor Enrich

52 Towers 2007 Helsinki - A Katedrális és az 1952-es Helsinki Olimpiára épült kilátótorony keveréke - azt az épületet Jim Jarmusch Éjszaka a Földön című filmje óta szeretem nagyon. A két építészeti korszakot a hófehér szín kapcsolja össze.

City Portraits by Victor Enrich

Mersand Tel Aviv 2010 -  a Kengyelfutó Gyalogkakukk inspirálta. Ebben az épületben van a Café Mersand, a kedvenc kávéházam Tel Avivban. Az ötvenes évekből maradt, eredeti formájában tartották meg három évtized bezártság után. Tel Aviv az elszigeteltség és a kikapcsolódás egy buboréka. Nehéz elhinni, hogy közben valódi kegyetlenségek történnek innen mindössze néhány kilométerre.

City Portraits by Victor Enrich

Tuna Tel Aviv 2011 - Egy másik kedves kávézóm a Mekorot (Tel Aviv Vízművállalatának) épülete földszintjén. A ház úgy nyílik fel, mint a Tóra tekercsei - vagy a tonhal-konzerv, amit sokszor ettem sivatagi kirándulásaimon.

City Portraits by Victor Enrich

Million 2009 Jerusalem - a korábbi Hilton Hotel, a Függetlenségi parkban, ami a Jeruzsálemi meleg-felvonulás végpontja. Az okkerszínű kő-blokk most csak egy vékony homlokzati sík, amit a Los Angelesi Million Dollar Hotel tetején levő vékony fémváz inspirált. 

City Portraits by Victor Enrich

Reval City 3 2007 Riga - a Reval Hotel Latviának, a város legnagyobb hoteljének szentelt sorozat harmadik darabja, a Lacplesa Iela-n levő lakásom ablakából fényképezve. A sorozat egy ikonikus városi elem (a hotel) klónozását mutatja be a banalitás határáig. Egy 90 méter magas kék üvegprizma kerül kontrasztba a város öregebb tégla-fa épületeivel.

City Portraits by Victor Enrich

Tel Avivi háztetők 2011 - A King George és az Alenby utcák kereszteződése, a város szíve. Tel Aviv a közel-keleten van... de itt van Közép-Európa is, ahogy fent látható. A Tel Avivi zsidó barátaim többsége Európából érkezett.

City Portraits by Victor Enrich

Deportálás, Tel Aviv 2011 - egy befejezetlen kép abból az időből, amikor a Belügyminisztérium kitoloncolt, mert közismert emberré váltam Tel Avivban. Azzal érveltek, hogy turista vízummal nem készíthetek műalkotásokat Tel Avivban. A fenti épületek a Azrieli Center Mall and Office Complex, a fotó (ez vicces) a Belügyminisztérium épületének bejáratától készült. A kép megpróbálja üresnek ábrázolni az épületbelsőket, mivel odabent vélhetően semmi számomra fontos nem történik.

City Portraits by Victor Enrich

Barnawood Barcelona 2011 - Egy gyors ujjgyakorlat, annak az átalakulásnak a bemutatására, amit a szülővárosom, Barcelona szenved el az utóbbi években a tömeges low class turizmus következtében.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr254988136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.