W-ház, Hamburg

2012. december 28. 22:52 - mB

Dezeen_Haus W by Kraus SchoenbergBizonyára jó lenne, ha lenne ennek a blognak valami határozott iránya, következetesen megjelenített világa - bármennyire szeretném hogy ez mondjuk a fenntarthatóság vagy még inkább a közösségi térhasználat legyen (vagy az otthon-levés a városban!), a szimplán nekem tetsző házak (és egyebek) elől gyakran nem tudok kitérni.
Talán nem is baj - most itt egy ház Hamburgból, és ha már mottó: figyelemreméltó tér-használattal.

Fent a sok "egyén" egyéni terei, különböző kubusokban, különböző magasságokban (!), és ezek az "egyéniségek" adják ki aztán az alsó közös (és egységes) tér kontúrját. Nem szép gondolat az egyén és a közösség ilyen közvetlen téri kapcsolata? Érdemes sétálgatni az alaprajzban (lentebb)!

Dezeen_Haus W by Kraus Schoenberg

Talán a magassági korlátok okozhatták, hogy a "földszint" így a földbe van süllyesztve, de a végigmenő megnyitással, a "fent-táj lent-táj" élményével a dolog sokkal (sokkal!) inkább izgalom mint kényszerű szükség:

Kraus Schönberg skicc.jpg

Izgalmas terasz-kapcsolat, középen a kétszintes térben egy kétszintes könyvespolc, illetve kint egy humor-előlépcső betonból.

Dezeen_Haus W by Kraus Schoenberg

http://ad009cdnb.archdaily.net/wp-content/uploads/2012/07/1341278821-model-01.jpg

Dezeen_Haus W by Kraus Schoenberg

Dezeen_Haus W by Kraus Schoenberg

Dezeen_Haus W by Kraus Schoenberg

Lent beton, fent fa - az elemek előregyártással készültek.

Dezeen_Haus W by Kraus Schoenberg

Fényképek: Ioana Marinescu.

Dezeen_Haus W by Kraus Schoenberg

Az épület ismertetése Kraus Schoenbergtől:


Haus W

This is an affordable prefabricated low-energy house for a young couple and their two children. The family wanted a house which felt like a connected space, but which would also offer individual freedom to the occupants.

Dezeen_Haus W by Kraus Schoenberg

The building is separated into an upper and a lower part.

Dezeen_Haus W by Kraus Schoenberg

Above: photograph by Kraus Schöenberg

The upper volume consists of rooms of various heights corresponding to their individual function. Bedrooms, bathrooms, the dressing room and the rooms for the children all require different heights and project into the lower living areas. This common space is organised by these staggered volumes without being interrupted by partitions.

Dezeen_Haus W by Kraus Schoenberg

Walking around the house takes one through a variety of rooms on the upper level, which are orientated to the garden as well as to the inner atrium. The openness allows the user to combine rooms and functions in various ways.

Dezeen_Haus W by Kraus Schoenberg

The walls and floors of the individual upper rooms are built of sustainable CNC-cut timber panels. These do a variety of things: they constitute the finish; define spaces and functions; help insulate the building; are recyclable; create a comfortable internal environment; and offer a cost-effective building solution.

Dezeen_Haus W by Kraus Schoenberg

The lower ground floor is cut into the ground creating direct views into the garden while standing up, or offering a feeling of security while sitting down. The various heights of the ceiling above indicate the individual rooms of the upper level.

Dezeen_Haus W by Kraus Schoenberg

Type: Single family house
Client: Family W

Dezeen_Haus W by Kraus Schoenberg

Location: Hamburg, Germany
Date: 2006 - 2007
Construction: 4 months

Dezeen_Haus W by Kraus Schoenberg

Area: 130m2
Volume: 600m3
Ceiling heights: 1.88m – 6.30m

Dezeen_Haus W by Kraus Schoenberg

költség: £ 200 000
fűtés: Geothermal power
energiafelhasználás: 59.8kwh/m2a

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr194985670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.