Jystrup Savværk lakóközösség (Vandkunsten)

2012. december 15. 09:00 - mB

jystrup fotó07a.jpg

Jystrup Savværk (Fűrészmalom)

közösségi lakóegyüttes 

A Jystrup a Vandkusten iroda legradikálisabb közösségi lakóegyüttese 21 családdal, akik egy fedett utca mentén osztják meg egymással a közösségi funkcióikat. Dánia, 1982-1984 - a szöveg forrása (flickr); és fotó: seier+seier;

A Trudeslund után nem sokkal a Vandkunsten irodát családok egy újabb csoportja kereste meg egy közösségi lakóegyüttes igényével. A nagyobb ambíciójuk mellé társuló szűkösebb pénztárca révén jött létre a kornak ez a végletekig sűrített Vandkunsten-projektje: az együttlét romantikus, készen vásárolt anyagokból felépülő baloldali álma. Fekete homlokzatokkal!

jystrup alaprajz.gif

A Vandkunsten csapata Itt Jystrupban a Trudeslund alaprajzát fejlesztette tovább és hozott abból létre egyetlen épületet, amelynek a központi utcácskáját üvegfedés védi – ez a gesztus határozottan különíti el a projektet a kisléptékű falusi kontextusától. A Jystrup csupán a táj sziluettjére reagálva egy hatalmas, a telekre zuhant, szárnyait a puha földbe nyomó házi barkácsolású űrhajónak tűnik.

Egy napsütötte szeptemberi délután érkezve a helyszínre a terület egészen elhagyatottnak tűnik, az ajtók nyitva, a növények gondozottak. A régi fotókról ismerős hangsúlyosan kék belsőt teljesen benőtte a növényzet. (...) Jystrup mint egy időkapszula, de csak a gondolatok tekintetében: az eredeti lakók nagy része már nincs itt, helyüket mára fiatal családok vették át.

jystrup belső utca.jpg

Ők viszont egész egyszerűen munkában voltak épp, a nyitva hagyott ajtajaik ritka portéka: a bizalom jelei. Majd nemsokára mégis feltűnik néhány ember, akik az otthonukba lépő idegeneket meglepően nyugodtan és vendégszeretően fogadják. Még az egyik magánlakásba is bemehettünk. Az egyik fotóm a tetőteraszukról készült, ahol a magányra vágyó eltávolodhat a közösség hangsúlyos jelenlététől.

Míg a közös helyiségek a teljes beépített területek 40%-át foglalják el – a fedett utca, a műhelyek, a konyha, a vendég- és tinédzserszobák, nem beszélve a régi malom megtartott épületéről –, igazán mégis a magánélet védelmére fordított figyelem fogott meg leginkább. Az udvarok és az emeleti teraszok, de még a padlószintek váltakozása is az egyén másoktól való elvonulását segíti.

jystrup belső.jpg

A társasházakat vizsgálva arra jutottam, hogy a magánélet védelmének lépcsőfokai – a tökéletes elszigetelődéstől az kikerülhetetlen társadalmi kitettségig – jelentik az egyik legfontosabb és legérdekesebb kérdést. Az utóbbi egy-két évtizedben szinte agresszív elmozdulást tapasztalhatunk az egyén, de legalábbis a család elszigetelődése felé.

Emlékszem egy találkozásra egy nagyobb iroda társtulajdonosaként dolgozó dán építésszel, és a velük éppen együttdolgozó, az osztrák Baumschlager & Eberle iroda amúgy briliáns munkatársával. Arról próbálták épp meggyőzni az egyik megbízót, hogy a lifteket érdemes egyenesen a lakásokba vezetni, így nem jelent majd gondot a szomszédokkal való találkozás. Nekem ez teljes őrületnek tűnt, de objektíven szemlélve elmondható, hogy a tervük szinte kizárólag a magánéleti skála teljes elkülönülést jelentő végpontjának gondolatára épült.

Az építészek számára ez jelentette a luxust, olyant, ami miközben megbízónak nem vagy alig jelent pluszköltséget – a befektetők ezt a fajta luxust szeretik a leginkább. A költség pedig egy leendő lakó szempontjából mindenképpen megfontolandó. Nem egyszerű kérdés, az elkülönülésre való igényünk személyről személyre de az életkorral is változik, viszont ha elvesszük a közösségi tereket (akár csak a lehetséges közösségi tereket) a házainkból, a környékünkről, a városunkból, hogy szerezhetjük azt bármikor is vissza? Online?...

jystrup airealb.jpg

Ebből a szempontból – az ottlakók közösségi élete iránt olyannyira elkötelezett – Jystrup igazi szépsége a magánélet minden fokozatának teljes védelmében rejlik: pontosan azoknak az embereknek a magánéleti védelmét értve ez alatt, akiket összehozni a projekt elsődleges célja. Az őszi napsütésben a tetőteraszon, a fedett utca felett ülve ez az otthon egyfajta revelatív élményével ajándékozott meg: tudnék itt élni! Ritka érzés, talán mások szerint is - a családomat a mai napig csak Koppenhága lecserélhetetlensége tartja vissza  Jystruptól.

Ideológiától függetlenül, Jystrup a mai életformánknak egy élhető alternatíváját nyújtja. Persze gyerekcipőben még, de abból az időből, amikor a világ megváltoztatásának gondolata nem süllyedt még a puszta önmegvalósítás mélységébe, az ön-fejlesztő szakirodalmak és pozitív gondolkodás borzalmaival. Jystrup lakói megváltoztatták a világukat.

Mi mikor vesztettük el ezt az ambíciónkat, ezt a képességet?

jystrup metszet.jpg

A közösség egy leírása (dán eredetiből - bing.com translator):

Jystrup Savværk-et a Vandkunsten tervezőiroda 1983-ban tervezte, szoros együttműködésben a lakókkal. Az együttes 21 lakást és a közösségi területeket foglalja magába, így az étkezőt, a tárolókat, műhelyeket és a mosodát. A közösségi házban sokféle tevékenység zajlik: hetente hat alkalommal (szombat kivételével) mindenki együtt eszik az étteremben, a tűzhely körül kisebb-nagyobb összejöveteleket tartanak, gyerekek és felnőttek rendszeresen csocsóznak és pingpongoznak itt.

A cél a lehető legszélesebb merítés volt kor, végzettség, érdeklődés tekintetében, a dinamizmus növelése és merev keretek elkerülése érdekében. Párok és egyedülállóak is élnek itt, szakmunkások és kutatók, ingázók és helyben dolgozók.

A 83-as megépülés óta évente átlagosan két lakás cserél gazdát, újabban több. A Jystrup Savværk gazdasági értelemben is egy együttműködő közösség, de hogy az új és régi lakók számára is a legkedvezőbb legyen, a lakások eladása egy speciális „beilleszkedési" (ismerkedési?) procedúra után történik.

Képek egy lakáscserélő honlapról:

Jystrup csere.jpg

További képek a szerzőtől (flickr set):

jystrup fotó07.jpg

jystrup fotó04.jpg

jystrup fotó06.jpg

 

jystrup fotó03.jpg

jystrup fotó05.jpg

jystrup fotó02.jpg

További képek (hjuler.net):

http://hjuler.net/W_Fotografier/Jystrupsav/images/P0000855.jpg

Régi felvételek (1999), látszik az azóta fémlemezre cserélt fekete hullámpala fedés.

http://hjuler.net/W_Fotografier/Jystrupsav/images/P0000876.jpg

A körbeülhető tűzhely:

Kicsit közelebbről:

http://hjuler.net/W_Fotografier/Jystrupsav/images/P0000867.jpg

http://hjuler.net/W_Fotografier/Jystrupsav/images/P0000871.jpg

http://hjuler.net/W_Fotografier/Jystrupsav/images/P0000881.jpg

Creative Commons Licencfordítás: Marosi Bálint - a munka a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr644951806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KCsD 2012.12.20. 20:49:23

Ez elég jó :) Mondjuk ahhoz, hogy társadalmilag a legszélesebb merítés jól tudjon működni azért fontos, hogy dániáról beszéllünk. Ott nagyon alacsony a társadalmi piramis, mindenki "jól" él. Itthon nem biztos, hogy be merném ezt próbálni...

Mikor legutóbb dániában voltam 2 órát buszoztam a reptérről. Nem tudtam a buszon kártyával fizetni a jegyért, de a sofőr megvárta amíg veszek ki pénzt az automatából. (Végállomáson volt, de már amúgy indult volna a járat) Leültem a jobbegybe és végig dumáltunk angolul politikáról, gazdaságról, nyelvről sportról minden témában érdekeseket mondott. Nyitott, barátságos, intelligens, kulturált, tanult ember.

Dániában annyira kicsi a különbség a szakmát tanult (vagy akár csak a középiskolát végzett) és az egyetemi végzettséggel rendelkezők fizetése - és ezáltal életszínvonala, lehetőségei - között, hogy a végzős gimnazisták általában nem is mennek egyből egyetemre, a legtöbbjük pár évig dolgozik valamit és esetleg csak aztán jelentkezik. A felsőoktatási intézményekbe úgy próbálják becsalogatni a diákokat, hogy nemcsak ingyenes a teljes képzés, de még ösztöndíjat is kap mindenki (kb. havi 200 ezer forintot) teljesítménytől függetlenül. Mivel az állam fizet az egyetemnek minden egyes hallgató után, nem csoda, hogy külföldieknek (EU) is ingyenes a legtöbb egyetem Dániában.

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2013.01.02. 10:09:00

@KCsD: köszönöm a hozzátételeket! :-)

Továbbra is nagyon gazdag együttesnek látom, többedszer visszatérve hozzá is - különösen izgalmas, ha a Trudeslund-dal mint előzménnyel is összevetjük (ez a név vajon mit jelenthet?)

Az az alapvető erény van meg benne nagyon hangsúlyosan, hogy az elfoglalt tér minden négyzetcentiméteréről el tud számolni, nincsenek kieső, "csak közlekedő" vagy "csak ilyen, csak olyan" terek. Izgalmas lenne végigelemezgetni a térhasználatokat a teljesen publikusoktól a hálószobák abszolút intim tereiig. Nem véletlen hogy ennek a kettősségét emeli ki a fenti szöveg is.

Szép látni még az időbeli életét is, azaz hogy a dolog 30 év elteltével ugyanúgy működik (bocsánat: ÉL) mint megszületésekor - csak a lakók és a tetőburkolatok cserélődtek, na meg a növények nőttek meg.