A Sackler híd (Pawson)

2012. november 25. 10:00 - mB

00Pawson_bridge.jpgJohn Pawson Királyi Botanikus Kert, Kew, Surrey, 2005

John Pawson a Kew Gardens fenséges látványába illeszkedő csillámló, kanyargó bronz híd-szalagjának befogadásához, értékeléséhez (érzékeléséhez) szükségtelen bármiféle elméleti spekuláció.

Vízenjárás Kew-ban (részlet)

A híd egy gyönyörű, szobrászatilag formált tárgy, igazán meggyőző hozzájárulás az építészeti részleteknek ahhoz a kiváló gyűjteményéhez, ami Sir William Chambers Nagy Pagodájával indult 1762-ben. A pagodához hasonlóan a híd szerepe is kettos: kilátást biztosítani a tájra, de ezzel együtt részévé is válni a tájnak ? a festői angol kertépítészet nagyszerű hagyományának szellemében. De Pawson hídja nem puszta szeszély. Része az azt célzó kew-i ambíciózus terveknek, hogy a látogatók másképp lássák a botanikus kertet.

Deyan Sudjic (Observer)

Pawson_skicc.jpgskicc - az arisztokratikusan finom hajlású vonalvezetés a különböző látványokra irányul.

Pawson_oldalnez.jpg

Pawson_fotoEjszaka.jpg

Pawson_fotoNapp.jpg

Pawson_foto01.jpg

Pawson_foto02.jpg

Pawson_reszlet.jpg

Pawson_oldalnez02.jpgPawson_alapr.jpg

Pawson_helyszin.jpg

Pawson_alaprReszl.jpg

Pawson_reszletfoto.jpg

Pawson_reszletfoto02.jpg

Pawson_metszet.jpg

Pawson_foto03.jpg

Pawson_oldalnez.jpg

Pawson_fotoEjszaka.jpg

Pawson_fotoNapp.jpg

John Pawsont sokan az egyszerűség keresésével, a minimalizmussal azonosítják. Tervei alapkérdéseket feszegetnek - tér, fény, anyagok -, kerülik a stiláris modorosságot. Munkássága során a legváltozatosabb típusú és méretű épületekkel foglalkozott, családi házaktól Calvin Klein manhattani üzletén és repülőterek váróterén át a csehországi Miasszonyunk ciszterci monostoráig Novy Dvurban.


View Larger Map

2006-10-06 19:44

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr794923439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.