Zaha Hadid - és a kínai környezet

2012. november 16. 11:22 - mB

Galaxy Soho by Zaha Hadid

Mikor Zaha Hadid Architects 330.000 négyzetméteres Galaxy Soho komplexe múlt hónapban megnyílt Pekingben, a Dezeen olasói azon kezdtek tűnődni, hogy viszonyul az épület a környezetéhez - itt van hát egy új fotósorozat a Hufton + Crow-tól, ami pont erre a kérdésre fókuszál. >> Dezeen.com;

(forrás: Archdaily)

Galaxy Soho by Zaha Hadid Architects


Nagyobb térképre váltás

Galaxy Soho by Zaha Hadid Architects

A terv a nagyon változatos környezeti kapcsolatokra reflektál, illetve Peking dinamikus karakterére - fogalmazott Zaha Hadid a megnyitón. - Közösségi terek sorát hoztuk létre amelyek közvetlen kapcsolatban vannak magával a várossal, egy természet által inspirált városi tájban újrafogalmazva a hagyományos városszövet és a kortárs életminőség viszonyát.

Galaxy Soho by Zaha Hadid Architects

Galaxy Soho by Zaha Hadid Architects

Galaxy Soho by Zaha Hadid Architects

Galaxy Soho by Zaha Hadid

Galaxy Soho by Zaha Hadid

Galaxy Soho by Zaha Hadid Architects

http://ad009cdnb.archdaily.net/wp-content/uploads/2012/10/508ee0be28ba0d7fe700000c_galaxy-soho-zaha-hadid-architects_general_plan-528x376.png

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr734909929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2012.11.16. 19:35:36

@tiimii: érdemes megfigyelni, hogy "környezet" címszóval EZ a fotósorozat hajlamosnak tűnik a másik oldalra átbillenni. Nyilván igaz a környezet, ahogy igaz a videóban a hölgy elmondása is, azaz hogy nemrég itt ugyanolyan kis kalyibák álltak mint a szomszédban, de részben a fotókon, de a fent betett* légifotón is jól érzékelhető, hogy azért ez a terület Peking leg-belebb belvárosa, kábé a "nagykörút", közvetlenül az épület mellett egy soksávos "autópályával". Azaz furcsa módon PONT ez a nagy és új épület van "a helyén", a kis vityillók pedig az átgondolatlannak tűnő városfejlesztgetés-foltozgatás maradékai. Izgalmas mindenesetre a fenti fotókon a két világ egymásravetülése.

Izgalmas lehet egy Pekingi séta, jut eszembe...

*a légifotót a ZH iroda honlapján találtam meg.

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2013.08.05. 00:17:13

A fenti környezet-dilemmát viszi tovább a Kínai Örökségi Hivatal mostanában kelt levele: azon háborodtak fel, hogy a RIBA nemzetközi építészeti díját az épületegyüttesnek adta; a kínaiak felszólítják a brit testületet, hogy alaposabb figyelemmel vizsgálja meg a díjazni kívánt épületeket, hisz jelen esetben ők pont a helyi értékek elpusztítójaként tekintetek az épületre, ami a levelük szerint több helyi szabályt, városrendezési és egyéb előírást is megszegett.

A teljes levelük a dezeen-en:

www.dezeen.com/2013/08/03/zaha-hadid-galaxy-soho-riba-award-lubetkin-prize-chinese-heritage/