Belga buborék (Önkormányzati központ, Oostkamp)

2012. július 21. 16:22 - mB

1977-ben egy körzetesítési törvény következtében négy önkormányzat (Oostkamp, Hertsberge, Waardamme és Ruddervoorde) hivatalosan egyesült – közös szolgáltatóhálózatot alakítottak ki, de ezek több távoli épületben voltak széttagolva.

2006-ban a város megszerezte egy 1992-ben épült, mára üresen álló Coca Cola gyár 4 hektáros területét. Az Oostkamptól 5 perc sétára, a többi településtől 10 perc biciklizésre, az E-40-es autópálya közelségében levő telken lehetőség kínálkozott a közös szolgáltatások megvalósítására, egy közös épületben.


Nagyobb térképre váltás

2008-as nemzetközi tervpályázat mottója Magritte-et idézte: „Ez nem... egy adminisztratív központ."

http://caravaggista.com/wp-content/uploads/2011/07/MAGRITTE-pipe.jpg

A győztes Carlos Arroyo madridi építész irodája lett, aki a meglevő ipari csarnok radikális újra-felhasználását javasolta: megtartotta az alapokat, a járófelületeket, tartószerkezeteket, a külső burkot, hő- és vízszigetelést, és minden még működőképes szolgáltatást: generátort, hőközpontot, vízvezetékeket, tüzivíz-vezetékeket, szennyvízcsöveket, még a parkolókat és a kerítést is.

Az újrafelhasználás a fenntarthatóság alapkövetelménye. A „szürke energia" (egy termék előállításához szükséges energia) felett gyakran elsiklunk. Egy meglévő szerkezet elbontása és újra felépítése több energiát igényel mint amit a leg-energiatakarékosabb épület az egész élettartama alatt meg tudna takarítani.

Az üres ipari csarnok átalakítása során – minél kisebb beavatkozással de annál nagyobb téri eredményekkel – Arroyo egy védett belső közösségi teret hozott létre, „világító fehér felhőkbe" csomagolva. A vékony gipszkarton héjak hatalmas szappanbuborékokként lebegnek a tér felett.

Ebben a tájban modulméretű helyiség-csoportok adnak helyet az adminisztratív funkcióknak: ezek tulajdonképpen a helyiek és a dolgozók találkozási helyei. A folyamatban való közösségi (lakossági) részvétel kulcsfontosságú. Ahogy az átláthatóság is: a gyűlésterem a közösségi tér kellős közepén áll, az információk elérhetőek, ahogy interneten is minden hozzáférhető... de valóságosan is besétálva a biteken túl személyesen is találkozhatunk az itt dolgozókkal.

Az anyagok egyszerűek és olcsóak, de a kiválasztásuk és a felhasználásuk módja érintésre csábít. Van felület, amit PET palackokból készült „filc" borít, az eredeti ipari padlón a az új piktogrammok a korábbi felfestésekre kerültek rá. Az akusztikára és a szaghatásokra is külön figyelmet fordítottak!

Az épület négyzetméterára harmada lett a hasonló kategóriájú épületekének. Az épület 2012 június 15-én nyílt meg. A fenntarthatóság ilyen markáns megjelenése nyomán a Carlos Arroyo építész munkája a kritikusok szóhasználatában „szenvedélyes fenntarthatóságként" híresült el.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr134667987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2012.07.22. 20:05:48

ma arra bicikliztem, így bevillant egy érdekes párhuzam a Rác Fürdővel - de ami itt negatív, az ott pozitív (és viszont - minden értelemben).

epiteszforum.hu/imagelist/gallery&nid=15793&img_id=73381

Azaz Belgiumban a helyzetet (a szerkezetet, a téri adottságokat) kihasználandó jön létre egy izgalmas és sokhasználatú TÉR (sőt: térsor), addig a fürdőnél egy úgyszólván 'jobb híján' kialakuló TÖMEG áll bele (nekem kicsit agresszívan) a térbe, ami részint kissé zavarba ejtő (és igen drága is), ámdeazonban nem is használható semmire... (így nyilvánvalóan a fenntartása is igen költséges lesz).

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2013.04.08. 17:34:16

Az építészfórumon ma jelent meg a ház:

epiteszforum.hu/varoshaza-es-kozossegi-kozpont-oostkamp

2012-ben részletes ismertetést közöltek a tervről:

epiteszforum.hu/buborek-varos-haza-onkormanyzati-transzparencia-belgiumban

Jut eszembe: ez is Lakatlan...