Lépcsős izgalmak Szlovéniában: Vrunčeva társasház

2012. április 04. 10:49 - mB

Izgalmas társasház terve az építészfórumon: a szabályzók sugallta tömböt lépcsősen bontották részekre, teraszokkal, belső udvarral gazdagon tagolt tömeget hozva létre.

Érdemes tanulmányozgatni az alaprajzait, a publikus és privát tereinek eloszlását.

  • hely: Celje
  • tervező: enota;

http://epiteszforum.hu/files/imagelist/800_t9q8ch_enota_vrunceva_06.jpg

http://epiteszforum.hu/files/imagelist/800_8s3nf7_enota_vrunceva_08.jpg

http://epiteszforum.hu/files/imagelist/800_38vy2q_enota_vrunceva_09.jpg

Két érdekesség az épülettel kapcsolatban:

  • számomra meglepő hogy fogatolt a ház: így szintenként csak 2 lakást tár föl a lépcsőház, nagy költség és nagy helyigény (sok lift, némelyik csak 3-4 szintet megy), kevés lehetőség ugyanakkor az ismerkedésre, a társas kapcsolatokra.
  • Az építészfórumon érdekes módon az egyik első megjegyzés az ottani nyitottabb befektetőket állította szembe az itthoni lehetetlen helyzettel (ugye "a másiknak" mindig könnyű, és mindig más a hibás) - amire kénytelen voltam pár mondattal reagálni:

http://epiteszforum.hu/files/imagelist/800_hbp4y2_enota_vrunceva_13.jpg

...vagy azért (nem épít ilyet a magyar befektető), mert mi építészek nem vetjük fel neki a lehetőséget. Igaz, valószínűleg nem ez a leghangsúlyosabb ok, de jelenvalónak érzem: az újszerű felvetések, a z izgalmas és jól élhető társasházak (már ha épp ennél az épülettípusnál járunk) nem kell hogy szükségszerűen a pazarlással és kisebb hatékonysággal járjanak együtt, sőt. Ahhoz viszont, hogy a szolgalelkű teljesítésen túl is létrejöjjön valami, szükséges az építész HITE abban, hogy tud valamit mondani a számára feltett kérdésre, hogy van alternatívája a megszokott és sokat szidott nívótlan négyzetméterbajnokságoknak, hogy a javaslata nem úri huncutság, hanem valós és élhető válasz a hely, a telek, a beruházó kérdésére.

Sajnos sokkal több olyan élményem van, mikor a megfáradt építész már minden ambíció és hit nélkül, a párbeszédet meg sem kísérelve vág neki a feladatnak - és nagyon kevés megbízó által visszautasított izgalom (amire pedig mindenki panaszkodik, és aztán erre hivatkozva nem is igen próbálkozik), azaz mikor az építész bízik annyira magában és a párbeszéd lehetőségében (amihez szintén önbizalom szükségeltetik), hogy él a javaslattevés lehetőségével, hogy partnernek tekinti a megbízót, hogy MER új és izgalmas és élhető javaslatokat tenni - még ha az nem is mindig talál elfogadásra.

Az ilyen párbeszéd egyrészt valóban akkor jöhet létre ha a résztvevők hisznek abban amit csinálnak, de furcsa módon van hogy "szemből" jön az inspiráció: megesett velem és munkatársaimmal, hogy a megbízót ismerve "tudtuk", hogy csak a beépített négyzetmétermennyiség a fontos, amire gazdaságosabbnál gazdaságosabb változatokat dolgoztunk ki - ezeket látva egy idő után ő kérte, hogy keresgéljünk izgalmasabb, térileg gazdagabb (ahogy ő mondta: "more sexy") irányok felé.

Természetesen tudom hogy nagyon sok múlik a pénzen, az ingatlanpiac helyzetén és persze hogy a beruházón. De mint építész hadd kérdezzem azt meg magunktól, hogy bízunk-e annyira magunkban és a kezükben levő eszközökben, megvan-e az eszközrendszerünk (és a hozzá szükséges bátorságunk) ahhoz, hogy valódi alternatívákkal éljünk - és valóban ÉLÜNK-E azokkal? Vagy csak a megelőlegezett bizalmatlanság és a biztonsági okokból alacsonyra helyezett léc marad?... (és most gondoljunk az utóbbi 10 évben épült, akár itt az építészfórumon is közölt társasházakra).

http://epiteszforum.hu/files/imagelist/800_g385qb_enota_vrunceva_03.jpg

http://epiteszforum.hu/files/imagelist/800_bvgn3w_enota_vrunceva_05.jpg

http://epiteszforum.hu/files/imagelist/800_5d0kn6_enota_vrunceva_15.jpg

Projekt: Vrunčeva társasház
Megbízás típusa: meghívásos pályázat
Tervezés éve: 2011
Tervezés állapota: koncepcióterv

Alapterület: 17 470 m2
Megbízó: Factor IN
Heyszín: Celje, Szlovénia

Építészet: Enota
Tervezők: Dean Lah, Milan Tomac, Andrej Oblak, Alja Černe, Polona Ruparčič, Nebojša Vertovšek

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr704362858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomi Mester · www.prezimagyarul.hu 2012.04.14. 01:12:06

Ezen sokat gondolkoztam és végső soron arra jutottam, hogy az biztos, hogy a lakást vásárló rétegből van igény erre a fajta építészetre. (Merthát a lak(hat)ás státuszszimbólum is - és mint kocsiból is van, aki, lamborgigit meg hammert vesz a városba - ugyanúgy van olyan is, aki extrém épületben szeretne lakni.) Egy szóval van, aki kifizeti a beruházót és akkor a beruházó beruház. Ő pedig megfizeti az építészt és az építész meg megtervezi. Ez elkerülhetetlen...

Dehát ez szinte már közhely:
www.youtube.com/watch?v=vwMt0FrsoWI

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2012.04.14. 11:40:15

@Mesti: ezt nem biztos hogy értem. Nem jó a fenti épület, nem jók a lakások? Valami furcsa és különös érdeket szolgálna ki - mit jelent az "ez a fajta építészet"?... Vagy hogy érted?

Tomi Mester · www.prezimagyarul.hu 2012.04.14. 15:56:11

Bocsi, fáradt voltam, kimaradt egy logikai lépcső az elejéről, hogy általában csak a két szélsőség jelenik meg. (csak ez kicsit hosszabban)
(Amúgy nem az épületre, hanem a társadalmi jelenségre próbáltam reagálni. :-))

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2012.04.14. 22:03:35

@Mesti: de még most sem értem ;-) A magyar vagy a szlovén helyzetre, s ott melyikre - és mi?... :-)

Tomi Mester · www.prezimagyarul.hu 2012.04.14. 22:07:16

ja, neem. :-)
Mindegy majd elmondom, úgy tűnik az írás nem az erősségem!